“The lazy way to an awesome life” — un articol foarte bun de la Eric Barker despre cum putem folosi cercetarea pentru a avea o viata mai implinita: “A life is not important except in the impact it has on other lives.”
De ce scriu zilnic in jurnal. Am inceput sa scriu ca sa imi descarc emotiile si gandurile undeva. O vreme am scris ca un exercitiu de intarire a disciplinei si vointei. Pe urma am scris fiindca mi-am dat seama ca sunt zeci de lucruri interesante pe care le faceam in fiecare zi si pe care le uitam daca nu mi le notam undeva. La un moment dat mi-am dat seama ca ajunsesem sa scriu automat tot ce faceam, ca un raport de activitate. Acum scriu doar despre lucrurile frumoase si interesante care mi se intampla, fiindca vreau sa fiu mai atent si sa ma conectez cu ce este frumos in viata mea.
Decizia ca oportunitate: un articol foarte bun despre cum sa iei din ce in ce mai bine decizii. Prin antrenament, desigur: “Without clear objectives for what you want to achieve with a decision, you might focus on the wrong things.”
122 principii esentiale despre investitii. "The advice that sounds the best in the short run is always the most dangerous in the long run."
Un articol excelent despre cum majoritatea achizitiilor si deciziilor noastre tin de nevoia inconstienta de a ne semnala statusul social sau valorile cu care vrem sa fim asociati. Sau atractivitatea noastra in fata sexului opus. Si despre cum se aplica toate astea in industria de software — Signaling as a Service.
Pentru voi ce conteaza cel mai si cel mai mult? Am pornit de la o lista de vreo 30 de lucruri care determina calitatea vietii mele, am incercat sa le prioritizez si sistematizez (din punctul meu de vedere) si a reiesit ca pentru mine acum cele care conteaza cel mai mult sunt urmatoarele.
Cateva idei care mi-au placut foarte mult din acest video excelent despre cum sa creezi in firma ta un proces de vanzari eficient, scalabil si repetitiv:
In primul rand trebuie sa intelegi ca fara un proces clar, dinamic, masurabil nu poti sa iti garantezi cresterea afacerii;
Ca founder trebui sa ai doua abilitati critice, cum sa inveti tu si cum sa ii inveti pe altii (eficace)
Vin la mine multi tineri profesionisti care vor sa plece intr-un "sabatic", dorinta care deseori ascunde un burnout neconstientizat, asa ca mi s-a parut utila discutia pe care am avut-o de curand cu unul din ei si din care am conspectat ideile principale — despre burnout si vieti implinite.
Un articol foarte bun despre cum sa ii dai tu interviu angajatorului si nu invers. “A reverse interview is often defined as a process through which the candidate takes upon the role of the interviewer and asks questions of the company. The reverse interview puts more control in your hands, and helps you gain more information and shape the company's perception of you.”
Buster Benson despre o relatie onesta cu biasurile noastre — What Can We Do About Our Bias? “We can’t avoid our biases. The best we can do is maintain an honest dialogue with our biases and commit to identifying and repairing inadvertent damage caused by them as efficiently as possible.”
“The world of work isn’t working. Business strategist Aaron Dignan is here to help us revolutionise our companies, slash red tape and make work more intelligent and human.”
O carte foarte utila publicului larg, dar mai ales celor carora le este teama de psihoterapie si li se pare ca rascolitul ranilor vechi este inutil, chiar daca au o viata dificila (ca urmare a evitarii confruntarii trecutului). Pentru specialisti este o buna introducere in terapia acceptarii si angajamentului (Acceptance and Commitment Therapy). “Acceptarea se refera la disponibilitatea de a confrunta si de a procesa emotiile si evenimentele din viata noastra pe care nu le putem schimba. Acceptarea inseamna sa fii sincer cu tine insuti. Acceptarea este, in esenta, o metoda de autoexplorare si de regasire a propriei forte interioare.”
Spor la studiat si un 2023 cu multe idei care sa va inspire!