De ce scriu zilnic in jurnal
In ianuarie s-au facut 10 ani de cand scriu, in fiecare zi, in jurnalul meu personal.
2.086 de pagini, 1.267.231 de cuvinte.
Scriu zilnic in Notes si o data pe luna le copiez in fisierul principal din Word.
Am inceput sa scriu ca sa imi descarc emotiile si gandurile undeva.
O vreme am scris ca un exercitiu de intarire a disciplinei si vointei.
Pe urma am scris fiindca mi-am dat seama ca sunt zeci de lucruri interesante pe care le faceam in fiecare zi si pe care le uitam daca nu mi le notam undeva.
La un moment dat mi-am dat seama ca ajunsesem sa scriu automat tot ce faceam, ca un raport de activitate.
Acum scriu doar despre lucrurile frumoase si interesante care mi se intampla, fiindca vreau sa fiu mai atent si sa ma conectez cu ce este frumos in viata mea.
Scriu si despre necazuri, dar doar despre cele foarte mari. Pe cele mici le ignor. Viata e prea scurta sa ti-o risipesti tinand minte micile ei mizerii.
Nu l-am recitit pana acum. Nu am simtit nevoia.
Deocamdata ma bucur doar de proces.
Jurnalul este un reminder zilnic sa ma bucur de viata pe care o am, cu bune si rele.
Sper sa va inspir si pe voi sa incepeti sa scrieti intr-un jurnal.
Indiferent ce anume scrieti, ce motivatie va gasiti, ce frecventa aveti... scrisul va va ajuta.
Macar pe unii dintre voi.
Oricum eu ma bucur de scris si daca nu inspir pe nimeni
[Puncte de pornire]
Gaseste-ti motivatia sau obiectivul pentru a incepe sa scrii zilnic.
Cu unii clienti de ai-mei a fost o tehnica de brain-dumping ca sa nu mai fie anxiosi, cu altii a fost ca sa isi stimuleze creativitatea, cu altii ca sa isi ordoneze gandurile, vezi ce te motiveaza pe tine s-o faci.
Fiindca, de fapt, scopul principal este sa o faci zilnic, sa iti formezi acest obicei de a lua o pauza din iuresul zilei, in care sa te conectezi cu tine, cu ce simti, cu viata ta, cu ce se intampla in ea, sa reflectezi cateva momente asupra experientelor din ziua respectiva si impactul lor. Si, odata creat acest obicei, in timp obiectivele vor evolua. Vei observa ca vei scrie ceea ce este cel mai util pentru tine intr-un moment sau altul.
Articole, evenimente si resurse utile acum:
26 de criterii care te vor ajuta sa faci o evaluare (valuation) cat mai corecta a #techstartup-ului tau.
Unul din cele mai bune si oneste articole despre angel investing:
“VCs like to pretend that they’re really smart, but ultimately it’s just math. A single 100x or 1,000x deal will return your fund. But it’s nearly impossible to know which deal that will be. The important thing is to invest in enough deals that could 100x+.” - Julia Lipton, investor
“Conventional investing wisdom tells us that VCs should pass on most deals they see. But our research indicates otherwise: At the seed stage, investors would increase their expected return by broadly indexing into every credible deal.” - Abe Othman, Head of Data Science, AngelList Venture
Ce au de spus neurostintele despre substantele psihoactive (droguri, medicamente, alimente) si efectul lor asupra creierului intr-unul din cele mai accesibile si instructive videoclipuri pe subiect. Mi s-a parut foarte util ca explica ce se intampla de fapt in creierul nostru cu orice substante care ii tulbura starea (il scot din homeostazie), indiferent ca sunt legale (zahar, cafea, tutun, alcool, medicamente etc.) sau nu (droguri), cum se formeaza mecanismul adictiei (repetitie, triggers, dopamina), cum se apara creierul de aceste ingerinte (fenomenul de crestere a tolerantei). Practic in prima parte nu vorbeste despre droguri aproape deloc (le-a dedicat un alt videoclip numit partea a doua de vreo ora), ci demitizeaza o multime de prejudecati in ce priveste orice fel de adictie/dependenta/obisnuinta nesanatoasa.
Uite un curs gratuit care te ajută să înțelegi mai bine burnoutul prin care treci (poate fara sa iti dai seama).
Un joculet de ghicit cuvinte, numai bun pentru o mica descretire a mintii intre doua sesiuni de lucru (cu regulile de la Mindmaster-ul de pe timpuri: verde inseamna ca ai ghicit litera si pozitia, galben ca ai ghicit litera si gri ca nu exista litera in cuvant, dar atentie ca o litera poate fi prezenta de mai multe ori in cuvant). Jocul oferă un cuvânt pe zi, care se schimbă la ora 7 AM, ora României. Varianta asta de joc este special adaptata pentru limba romana si e o clona a jocului original care e cu cuvinte in engleza (si tocmai a fost cumparat de NY Times cu cateva milioane de dolari).
“Counterpart” (8/10) este un serial SF bine construit, cu o intriga care se dezvaluie treptat, despre un univers paralel care are un singur punct de contact cu al nostru, iar interactiunile dintre cele doua lumi sunt controlate in secret, de fiecare parte, de o institutie kafkiana (stiti voi, “Castelul”, “Procesul”). Culmea e ca desi a fost facut in 2017 in film apare o pandemie de gripa care a decimat 7% din populatia globala, in fine, una peste alta e un serial incitant si plin de suspansuri (am verificat in DEX, asta e pluralul corect ;) ) pe care il recomand.
“Moses Storm: Trash White” (9/10) este un standup curajos si inspirational, fiindca despre saracie si “single mothers” cu 5 copii nu este usor sa glumesti, dar Moses stie cum sa imbine umorul cu durerea astfel incat macar sub masca unei distractii de seara sa descoperim ca in jurul nostru, in fiecare clipa, sunt oameni mult mai ghinionisti decat noi.
Daca ti-ai zis vreodata ca esti fan Queen, ei bine, nu esti... pana nu vezi documentarul asta. (9/10)
“The Student” (9/10) este un film premiat international si gandit sa trezeasca discutii asprinse despre ipocrizie, educatie, religie si tulburarile adolescentei. Intr-o Rusie secularista si putinista, intr-un liceu de cartier unde violenta si sexualitatea sunt norma zilei, intr-o buna zi, un tanar liceean isi descopera brusc nevoia de a schimba lumea folosind cuvantul Bibliei pentru a-i salva pe cei din jurul lui de viata plina de pacate in care se scalda. Trece printr-o criza religioasa autentica sau e doar un act de revolta adolescentina, dus la extrem? Veti vedea…