Prioritati, lectii de viata, growth
Pentru voi ce conteaza cel mai si cel mai mult?
Am pornit de la o lista de vreo 30 de lucruri care determina calitatea vietii mele, am incercat sa le prioritizez si sistematizez (din punctul meu de vedere) si a reiesit ca pentru mine acum cele care conteaza cel mai mult sunt urmatoarele:
1. Viata (personala, familie, prieteni)
2. Sanatatea (psihica, fizica)
3. Iubirea (personala, familie, prieteni)
4. Libertatea (economica, fizica, psihica)
5. Siguranta (economica, fizica, psihica)
P.S. In paranteze este o simpla enumerare a aspectelor respectivului lucru, ordinea lor este nerelevanta.
P.P.S. Luati cele de mai sus doar ca o invitatie de a reflecta care sunt lucrurile cu adevarat importante pentru voi, ce am descoperit eu pentru mine poate sa aiba in cel mai bun caz valoare de sugestii.
Si inca doua liste cu lectii despre viata care sa va inspire: aici si aici.
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Intrebarile astea merita sa ti le pui chiar si daca nu mergi la un interviu, ca sa iti faci o idee mai clara despre unde esti acum in cariera ta si unde vrei sa ajungi.
O puzderie de aplicatii si resurse gratuite pentru #techstartup founders.
Unul din cele mai bune documentare despre Steve Jobs.
Tu cât de obosit ești? Uite un test online, bazat pe cercetari stiintifice riguroase, care îți evaluează nivelul de epuizare și de concentrare și îți dă și câteva sfaturi de recuperare.
“The Dropout” (8/10) este al treilea mini-serial TV din ultimul an care incearca sa ne aduca un pic cu picioarele pe pamant in ce priveste cultul founderilor #techstartup (celelalte doua sunt WeCrashed si Super Pumped). Toate sunt foarte bine realizate, reusind sa ne arate atat latura lor sociopata cat si pe cea umana. Iar despre invataturile pentru angajati si investitori, nici nu mai vorbesc.
Un articol incitant in care o profesoara de română, care nu e doar board game geek, dar mai și folosește jocurile la clasă cu elevii, te introduce în această lume minunată a distracțiilor ludice pentru copii si adulți: “Indiferent dacă îi zici board game sau joc de societate (cum am adaptat de la francezi), vorbim despre o tablă de joc, cu sau fără pioni, cu sau fără zaruri, cu sau fără niște cărți de joc pe lângă și alte componente. Cu diferite mecanici de joc, unele mai înspre noroc (datul cu zarul), altele mai înspre strategie. Cu câțiva jucători, deși mai nou există din ce în ce mai multe jocuri care includ și solo gameplay, împotriva jocului. Numai tabla de joc să fie (sau să se creeze pe parcurs), că altfel avem de a face cu un card game.”
In 25-31 iulie are loc o tabara foarte misto de "board gaming" in Harghita la Subcetate. Pretul evenimentului include cazarea, micul dejun, cina, acces zilnic la colecția de jocuri, ciubăr și piscină. Mai este o singura camera de doua persoane disponibila, asa ca daca vreti sa bucurati de natura, soare si jocuri inscrieti-va rapid. Ca sa nu mai zic de oamenii misto care o sa fie pe acolo ;)
O sa suspinati un pic la acest short animat de la Disney.
Cateva idei care mi-au placut foarte mult din acest video excelent despre cum sa iti cresti firma de la venituri anuale de 3M$ la 100M$ si apoi la 1B$:
- Cand scalezi propria companie influenta pe care o ai tu ca founder, se dilueaza puternic cu fiecare nivel de management pe care il adaugi.
- Ca sa poti scala la urmatorul nivel, ai nevoie de 3 superstars: CSO, COO, CTO
- Stars sunt cei care fac bine si rapid ceea ce li se da sa faca, superstars sunt cei care, in plus, au si idei despre cum sa creasca sau imbunatateasca activitatea lor. Primii sunt executanti excelenti si urmatorii sunt manageri excelenti.
- Dar acesti superstars trebuie apreciati si recompensati corespunzator valorii lor pentru firma (profit-sharing si buy-in options)
- Creeaza cat mai multe profit centers in companie monetizand acelasi ICP
- Marimea unei firme este direct proportionala cu numarul de superstars din firma
- Firmele cresc in trepte, crestere-platou, si reusesc sa iasa din faza de platou doar cand gasesc acei superstars care sa deblocheze, sa stimuleze schimbarea interna necesara pentru a trece la urmatorul nivel.
- Cand investesti multi bani, fii mai atent la Return of Capital decat la Return on Capital (less risk than IRR).
- Oamenii talentati (superstars) si un pic de noroc sunt factorii critici pentru a deveni unicorn.
Unul din cele mai bune articole despre cum sa iti alegi produsul si piata cu care sa iti pornesti primul tau tech startup.
“And these will form the backbone of your success. Yes, really. You just need to know…
- Who am I serving?
- What do they need/want, and are they ready to buy?
- How can I reach them and persuade them?”