Stoicism, istorie, ce dezvoltam prin boardgaming
Incepem anul cu filme, seriale si jocuri cu mesaj, AI si ghiduri culturale
John Sellars - “Lectii de stoicism” (9/10)
Stoicismul este probabil cea mai pragmatica, utila si terapeutica filosofie de viata, de acum doua mii de ani, reinviata azi de o multime de oameni inteligenti sub numele de neo-stoicism (sau in psihoterapie sub numele de “rational emotional behavioral therapy”).
Fiindca filosofia adevarata nu este despre discutii sforaitoare si sterile, ci despre a invata cum sa gandim realist, eficace si rational despre viata, despre lume, despre noi.
Intr-un volum subtirel, pe care il citesti intr-o zi, descoperi toate conceptele si ideile cheie ale marilor stoicilor latini, Seneca, Epictet si Marcus Aurelius.
E scrisa atat de accesibil si captivant (asa cum mi-as dori sa scrie si sa vorbeasca toti oamenii de cultura si influencerii romani de care dau pe youtube) incat o sa iti schimbe pe loc prejudecata (daca o aveai) ca filosofia nu se citeste usor si nu e buna la nimic in lumea de azi.
Dar temele pe care le abordeaza nu sunt usor de digerat: ce anume e sub controlul tau, ce iti genereaza de fapt emotiile, cum faci fata greutatilor vietii, ce naiba cauti tu aici pe lumea asta, ce este de fapt toata lumea asta, cum te pregatesti pentru moarte, cum te pregatesti pentru viata, cum sa gandesti ca sa poti sa ai o relatie buna cu un alt om, etc.
Si iata, ca de obicei, si cateva citate care mi-au placut mult:
“Scoala filosofului este un spital - un spital pentru suflete.”
“Ce inseamna sa fii virtuos? Concret, insemna sa fii intelept, drept, curajos, moderat - cele patru virtuti cardinale ale stoicilor.”
“Misiunea filosofului, vazut ca doctor al sufletelor, este sa ne faca sa ne examinam convingerile despre bine si rau, despre ceea ce consideram benefic si despre ceea ce credem ca avem nevoie ca sa traim o viata buna si fericita.”
“Ce aspecte ale vietii tale le controlezi cu adevarat? Epictet considera ca lucrurile care stau in puterea noastra sun judecata, impulsurile si dorintele. Cam toate celelalte, spune Epictet, nu sunt sub controlul nostru, nici propriul trup, nici posesiunile materiale, nici reputatia sau succesul in lume.”
“Nimic din ceea ce este extern nu e bun prin natura sa; totul este doar materie in miscare. Doar un caracter virtuos este cu adeavarat bun.”
“Mai tarziu in Manualul lui, Epictet ne propune sa ne gandim la viata noastra ca si cum am fi actori intr-o piesa de teatru. Nu ti-ai ales singur rolul, nu poti sa decizi ce se intampla si nu ai control asupra duratei. In loc sa lupti impotriva acelor lucruri care nu se afla in controlul tau, misiunea ta este sa joci cat mai bine rolul pe care il ai.”
“Epictet afirma urmatoarele: Tine minte, nu este de ajuns sa fii lovit sau insultat ca sa fii ranit, trebuie sa crezi ca ai fost ranit. daca cineva reuseste sa te provoace, da-ti seama ca mintea ta este complice la provocare.”
“Seneca spunea ca omul bun trateaza toate nenorocirile ca pe niste exercitii de antrenament.”
“Divinitatea lui Seneca este zeul stoicilor, cel pe care ei il identificau cu principiul rational care anima Natura. Zeul lor nu este o persoana, ci mai degraba un prinicipiu fizic responsabil de ordinea si de organizarea lumii naturale.”
“Chrysippos sustinea ca omul trebuie sa reflecteze asupra lucruilor rele care i s-ar putea intampla, astfel incat sa fie mai bine pregatit sa faca fata daca se vor intampla vreodata.”
“Stim cu totii ca, din momentul nasterii, suntem destinati mortii. Nu este doar ceva care s-ar putea intampla, este ceva care se va intampla inevitabil. […] Suferinta ii afecteaza puternic pe oameni, spune Seneca, pentru ca nu o anticipeaza.”
“Seneca afirma ca, daca reflectam asupra nenoricirilor care ar putea sa vina si la cele care vor veni sigur la un moment dat, acest lucru ar putea sa contribuie la atenuarea loviturii, daca sau cand va veni ea. Poate diminua socul si ne poate pregati mai bine sa ii facem fata. De fapt, Seneca ne sfatuieste sa fim pregatiti pentru orice eventualitate, inclusiv pentru situatii care nu am vrea sa se intample si la care am prefera sa nu ne gandim. Nu trebuie sa presupunem ca totul va fi asa cum speram sau cum ne asteptam, pentru ca este putin probabil sa se intample astfel. Este o lectie importanta, chiar daca incomoda.”
“Stoicii numesc acest prinicipiu zeu (Zeus), dar nu este o persoana, si nici ceva supranatural - este pur si simplu Natura. Natura nu este oarba si haotica, este ordonatat si frumoasa, cu ritmurile si tiparele ei. Nu este alcatuita din materie moarta, ci reprezinta un unic organism viu, din care facem toti parte.”
“Asadar daca vrem sa avem o viata buna, trebuie sa fim oameni buni. Aceasta inseamna sa acceptam calitatea noastra de fiinte rationale si sociale. Dar inseamna si ca trebuie sa ne ridicam la inaltimea standardurilor impuse de diversele roluri pe care le avem si sa acceptam responsabilitatile care vin odata cu ele.”
“A fost intentia Naturii ca noi sa nu avem nevoie de prea multe inzestrari ca sa ducem o viata buna: orice om poate sa se faca fericit. Bunurile exterioare au o importanta neinsemnata si fara mare influenta in vreo directie: prosperitatea nu il inalta pe intelept, iar nenorocirile nu il intristeaza. Pentru ca el face efortul de a se baza cat mai mult pe sine si de a-si lua toate bucuriile din sine. (Seneca)”
Articole, evenimente si resurse utile acum:
In materie de sanatate acesta este singurul newsletter pe care il urmaresc.
O super tabără de go, karate și tone de jocuri de societate (board games) la mare, în perioada 1-7 septembrie 2024. Dacă vă sună bine înscrieți-vă rapid că se dau repede locurile.
“This toolkit is designed to help education authorities, school leaders, and teachers create thoughtful guidance to help their communities realize the potential benefits of incorporating artificial intelligence (AI) in primary and secondary education while understanding and mitigating the potential risks.”
Ca sa ne distram impreuna ;) PS. Le-am facut cu joculetul asta, dar nu am jucat joculetul doar mi-am generat si descarcat pozele.
“When we started writing about performance nearly a decade ago, there was much to be said and done. We built on primary research from across domains. We drew from giants in the field such as Mihaly Csikszentmihalyi (“flow”), Anders Ericsson (“deliberate practice”), and Jim Loehr (applying an athletic mindset to the workplace). We also looked to philosophy, psychology, anthropology, cognitive science, and many other areas of inquiry that had traditionally been siloed. Since then, we’ve continued to explore topics related to getting the best out of yourself on the things you care about most. Our goal has been to write the truth—which means being rigorous, evidence-based, and nuanced—and to do so in an accessible way. None of that has changed. What has changed is the environment in which we are currently writing.” Restul aici.
Un articol excelent scris, dureros de sincer, necesar de citit: “Nu aș fi crezut vreodată că voi avea curajul să vorbesc public despre cum am supraviețuit unei relații de abuz. Nu aș fi crezut niciodată că voi putea să fac artă din asta, să transform atâta suferință în vindecare. Dar, câteodată, clișeele din filme funcționează. Te ridici, te scuturi și devii mai puternică decât ai crezut vreodată.”
“Trevor Noah: Where Was I” (i-am dat 9/10, dar americanilor evident ca nu le-a placut si l-au depunctat pe IMDB, o sa vedeti voi de ce…)
Una din cele mai bune publicatii online, la nivelul lui Atlantic, New Yorker si The School of Life. Toate ghidurile pe care le-am citit aici sunt exceptional de bine facute: “Practical know-how that you can use in your own life, written by experts from a wide array of disciplines. Psyche is a digital magazine from Aeon Media that illuminates the human condition through psychology, philosophy and the arts.”
Am inceput sa facem, eu si Mihai, recenzii la toate cartile de educatie financiara si de afaceri, pentru copii, asa ca o sa vedeti de acum vreo duzina-doua de postari cu ce citim noi doi seara. Comentariile o sa fie comune, dar nu o sa va spun cine ce a zis, cred ca va fi usor de dedus.
Azi despre Liane Schneider, Annette Steinhauer - ”Conni primeste bani de buzunar” (8/10)
O carticica mica (20 pagini scrise 30% restul sunt poze), ieftina (10.5 lei), colorata si tiparita citet, publicata in 2019, pentru copii de 3-8 ani. Se citeste in 10-15 minute, dar recomand sa fie citita mai lent, chiar in 2-3 zile, ca sa raspundeti rabdator la orice intrebare pusa de copil si sa-i explicati mai detaliat toate notiunile intalnite.
Ce ne-a placut:
Trece prin multe din notiunile de baza necesare si le explica la un nivel accesibil pentru prescolari (pusculita, bani de buzunar, economisirea, monede si bancnote locale, valoarea nominala a banilor, elemente de autenticitate a bancnotelor, numismatica, cum se numara banii in fisicuri de cate zece, sistemul bancar, dobanda la economii, incurajarea copilului sa plateasca cu banii sai jucariile pe care le vrea, deschiderea unui cont bancar de economii, card de credit, cost de creditare, datorii si ATM);
Pozele ajuta copilul sa ramana atent si exemplifica foarte bine unele concepte, de exemplu cand apar poze cu unitati monetare reale;
Mi-a placut ca ne arata si poze cum arata si banii din alte tari, si asa am descoperit si noi ca dolarul australian are un cangur pe el;
Interesant ca vorbeste si despre deschiderea unui cont de economii, si spre surpriza mea, am descoperit ca si in Romania poti sa deschizi un cont bancar pentru copii chiar si de la 6 ani, vezi https://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/300490/carduri-pentru-copii-ce-banci-din-romania-au-conturi-speciale-pentru-minori.html;
Ce nu ne-a placut (va trebui sa ghiciti ale cui sunt comentariile):
De ce spune ca are poneiul are parul rosu si in desen e maro?
De ce parul tuturor arata asa ciudat?
De ce fetele sunt toate tunse baieteste?
De ce apare desenul ala ciudat cu statuia africana goala, chiar era nevoie de el?
De ce nu au bagat si un fratior in carte ca sa nu fie doar pentru fete si ponei, ca baietii nu prea se joaca cu poneii?
De unde se poate cumpara online:
⁃ https://www.edituracasa.ro/conni-primeste-bani-de-buzunar
⁃ https://www.emag.ro/conni-primeste-bani-de-buzunar-liane-schneider-annette-steinhauer-9786067870947/pd/DNQSW8BBM/
“Parallel World Pharmacy” (8/10) - I-am dat o nota atat de mare in principal pentru modul admirabil in care japonezii folosesc anime-urile pentru a face pana si farmacia interesanta si atractiva. Si au astfel de anime-uri pe aproape toate meseriile care ajung si inspira de un milion de ori mai multi copii decat sedintele de orientare scolara care se fac la noi in scoli. Iar de inteligenta emotionala si sociala (SEL) din majoritatea anime-urilor "shonen" si "shojo" nici nu mai vorbesc.
“Bocchi the Rock!” (9/10) sau cum reuseste o liceeanca extrem de introvertita si cu anxietate sociala sa intre intr-o trupa de rock si sa isi faca prieteni, in pofida oricaror asteptari. Un anime mângâios, șugubăț și nădăjduitor.
Actualol - 10 motive pentru care “board games” de azi sunt mai bune decat au fost acele jocuri care te-au deceptionat sau infuriat candva.
De stiut pentru parintii care au impresia ca Discord e safe! “Discord may seem like a great place to talk with your friends and meet with new people. However, there are a ton of evil communities on Discord that take advantage of people and make them to horrible things. Discord does have a dark side, and its malice is beyond your imagination.”
Care-i dom’le, diferenta intre Board Game Designer vs. Developer vs. Publisher?
Este in engleza, dar mi se pare un glosar foarte util pentru incepatorii care se lovesc in recenzii de tot felul de termeni specifici gamerilor precum: ameritrash, eurogames, broken games, catch-up mechanism, CCG, LCG, TCG, RPG, alpha player, crunchy, D6/D10/D12/D24, downtime, dudes on a map, engine builder, filler, FLGS, fluff, grok, hate drafting, HP, VP, kingmaker, legacy game, meaty, mechanics, meeple, point salad, print and play (PnP), replayability, rondel, shelfie, shelf of shame, sleeves, slog, tableau, table hog, take-that, tile placement, weight, worker placement etc.
Am terminat de citit cu Mihai “Istorii din '89 in benzi desenate” (10/10) volum coordonat de Muzeul Județean de Istorie Brașov. Am citit in fiecare seara din ultima luna cate una sau doua mini-benzi si pe urma a trebuit sa fac fata intrebarilor despre comunism, societici, securitate, Ceausescu, informatori, militieni, cozi la lapte, cartele, revolutie, “de ce ai trage cu arma intr-un om doar fiindca iti spune cineva s-o faci”, teroristi, Iliescu, mineri, etc. Si nu mi-a fost deloc usor sa gasesc raspunsuri. Mi-am dat seama ca la multe intrebari nu stiu raspunsul. Si ca am incetat de ani buni sa il caut.
Iar uitarea asta e periculoasa.
Inca un excelent articol de ludologie culturala scris de Alex Bogdan, care ne arata cum istoria contemporana poate sa devina interesanta si interactiva prin intermediul jocurilor de societate (board games): Revolutia din 1989 si zorii libertatii.
Nu sunt de acord cu toate titlurile, dar pana fac eu lista mea, asta este un bun inceput.
Cred ca tocmai asta este una din abilitatile transferabile in viata de zi cu zi pe care le formeaza jocuri strategice precum Calico (jocurile rationale cu elemente de hazard, care imbina mai mult sau mai putin echilibrat logica si norocul) — aceea de a cauta strategii care sa functioneze cat de bine este posibil, chiar si cu informatie incompleta si evenimente aleatorii. Fiindca lumea reala nu este ca sahul, go-ul sau alte jocuri abstract-strategice (jocuri pur rationale, cu informatie completa si fara evenimente aleatorii), ci este ca in Calico, iti faci o strategie rationala si hazardul/destinul/zeii ti-o dau peste cap. Jocurile strategice de tipul lui Calico te invata sa iti faci strategii dinamice de optimizare a jocului, in functie de fiecare eveniment aleatoriu care apare, spre deosebire de jocurile pur rationale unde cauti rezolvarea completa a jocului (termen din teoria jocurilor care insemana ca au fost identificate toate mutarile optime, pentru toti jucatorii, in toate situatiile posibile). Postarea Alinei Beschea a venit exact cand ma framantam in urma unei discutii cu Liviu Bărbăcaru de acum cateva zile, in care eu ziceam ca go-ul te pregateste pentru viata si el a observat ca multe din abilitatile pe care le formeaza sahul si go-ul nu sunt transferabile in viata de zi cu zi, nu sunt utile in lumea reala. Desi m-a durut, nu aveam cum sa nu ii dau dreptate, asa ca ma tot gandesc de atunci care sunt abilitatile pe care le dezvolta un boardgame si in ce masura acestea sunt transferabile si/sau utile in viata reala.
PS. Am ales sa raspund aici la postare fiindca mi se pare un subiect interesant pentru toata comunitatea de gameri.
John Brunner - “Orasul ca un joc de sah” (8/10) - L-am citit pentru ca eram curios sa vad cum poti sa scrii un roman SF pe scheletul unei partide de sah reale, cea jucata de Wilhelm Steinitz si Mikhail Chigorin in campionatul mondial de sah din 1892, si, previzibil, intriga politica este solutia. Un roman bine scris, de unul din cei mai titrati scriitori SF englezi de secolul trecut, care in ziua de azi pare un pic invechit (de exemplu programarea TV subliminala fata de AI-urile de azi), dar uneori am chef sa citesc ceva lent si nostalgic, ca un film vechi cu Toma Caragiu.
Textul asta m-a convins sa iau tot audiobook-ul: "Nu erau niciodată 3 zile legate în care ori eu ori vreunul dintre prietenii mei apropiați să nu încaseze o palmă, un pumn, să nu fie pus să se descalțe și să i se arunce adidașii în curtea cuiva, la întâmplare. Sau să i se fure banii pe care îi primise de la părinți pentru a își lua un covrig. / Dacă nu se întâmpla dimineața, în drum spre școală, se întâmpla seara, când ieșeam în spatele blocului. Dacă în ziua respectivă palma sau pumnul nu dureau, durea faptul că nu părea să putem face ceva pentru a schimba asta. Că n-aveam control. / Și dacă nu mi se întâmpla mie, i se întâmpla unui prieten apropiat mie. Devenise aproape o normalitate. La vârsta aia nu ne întrebam dacă asta se întâmplă peste tot sau doar în cartierul ăla. Înțelegeam că nu-i ceva chiar normal, dar ne concentram pe a fi mai buni la a naviga incertitudinea.”
Unul din cele mai bune ghiduri de scris poezii si o zic dupa ce am fost la vreo 5-6 ateliere de scriere creativa.
Deștept Bing ăsta, uite ce clar mi-a răspuns la o întrebare care mă frământa în clipa asta!
Bing Prompt: Give me definitions of sports, games and playing that are related one to each other, showing which is the including/general category and the differences, if any.
Bing Answer: Sure, let’s define these terms and understand their interrelationships:
1. Play: Play is an activity that is freely chosen, intrinsically motivated, and often undertaken for enjoyment and recreation, especially by children. It is the most general category among the three and can include a wide range of activities. Play can be spontaneous with minimal rules, and it’s typically the first form of activity that children engage in.
2. Games: Games are a subset of play and are structured forms of play. They are activities or sports usually involving skill, knowledge, or chance, in which you follow fixed rules and try to win against an opponent or to solve a puzzle. Games often have a set of rules and goals, and they can be competitive or cooperative. A scoreboard is optional.
3. Sports: Sports are a subset of games that require physical exertion and skill. They are typically governed by a set of rules or customs and often involve competition against others. Sports are usually more structured and competitive than general games, with standardized rules and organized competitions.
In summary, play is the broadest category, encompassing any recreational activity. Games are a type of play with more structure and rules. Sports are a type of game that typically involve physical activity and competition. Each category is included in the one before it: all sports are games, and all games are forms of play. However, not all games are sports, and not all play activities are games.
[LE] Eu nu zic ca GAI-urile le stiu pe toate, sau ca raspund corect la toate intrebarile, ca nu halucineaza etc. dar la asta de exemplu, Bing (ChatGPT 4) s-a descurcat foarte bine. Oricum nu il intreb decat lucruri pe care le verific in paralel, ca sa ii testez limitele. Si testez vreo duzina de GAI-uri in paralel, ca fiecare se pare ca e mai bun in alt domeniu decat celelalte.
“The 100 Greatest TV Shows of All Time” - lista e bunicica in cea mai mare parte, dar lipsesc cateva seriale TV remarcabile precum Euphoria, Band of Brothers, Vikings, Utopia, The Last of Us, Station Eleven, Better Call Saul, Brave New World, The Good Doctor, The Queen's Gambit, Shark Tank, The Profit, Billion Dollar Buyer, Mr. Bean, The Big Bang Theory, Young Sheldon, Silicon Valley, The Nanny, Whose Line Is It Anyway?, Ally McBeal etc. Top 10 e bun exceptand “Sex and the City” care nu are ce cauta in el (inaintea lui Black Mirror, The Twilight Zone, Friends, The Office etc.)
Dupa un prim sezon exceptional (10/10), al doilea foarte bun (9/10), si al treilea bun/acceptabil (7,5/10), au decis sa termine saga cu sezonul 4, intitulat sugestiv “Final Chapter”, dar pe care spre chinul fanilor ca mine, l-au lungit in 3 parti (practic niste sezoane dar probabil in japoneza suna bine “prima parte din ultimul capitol”, “a doua parte din ultimul capitol” etc.). Prima parte (16 episoade) a fost buna (8/10), a doua parte (12 episoade) si mai buna (9/10), iar a treia parte (2 episoade de cate o ora) a avut un prim episod excelent (cel mai filosofic din aceasta saga excelenta de 89 de episoade) si un al doilea episod (“ultimul episod din ultima parte din ultimul capitol” sic!) bun/acceptabil (7,5/10). Mi s-a parut ca autorii se chinuie sa inchida ceva ce nu vor sa inchida si sa dea un sens pe care nu vor sa il dea. Dar macar am terminat, in sfarsit, saga si am aflat ce se intampla pana la urma cu Eren, Armin si Mikasa. Si va recomand sa o binge-uiti daca puteti.