De la legile imbecilitatii la epicurianism - doua carti #decitit
Carlo M. Cipolla - “Legile fundamentale ale imbecilitatii umane” (8/10), apărută la editura Humanitas, este ușor de citit, are două prefețe excelente scrise de Taleb și Paraschivescu, dar de înțelepciunea ei îți dai seama doar dacă ai trecut prin viață.
Câteva citate care să va convingă s-o cumpărați:
“Deși cartea e scrisa cu un subton de amuzament și detașare, enumerarea celor cinci legi fundamentale ale imbecilității îți dau un mic frison. Dar iată legile:
Numărul indivizilor imbecili în viață este mereu și mod inevitabil subestimat de toată lumea
Probabilitatea ca un anumit individ să fie imbecil este independentă de orice altă însușire a persoanei respective.
Un imbecil este o persoană care cauzează pierderi unui alt individ sau grup de indivizi, fără a câștiga nimic în schimb, uneori chiar suferind pierderi de pe urma acțiunilor sale (aceasta a treia lege este considerată de Cipolla “Regula de Aur” - n.m.).
Non-imbecilii vor subestima întotdeauna influența negativa a imbecililor. Indeosebi non-imbecili vor uita mereu că, indiferent de moment, loc sau circumstanțe, a avea de-a face și/sau a te asocia cu imbecili se va dovedi cu siguranță o mare greșeală.
Imbecilul este cel mai periculos tip de persoană. Corolar: Imbecilul este mai periculos decât un răufăcător.” (Radu Paraschivescu)
“Indivizii fundamental imbecili sunt periculoși si dăunători pentru că oamenilor raționali le vine greu să înțeleagă un comportament irațional. O persoană inteligentă ar putea înțelege raționamentul unui răufăcător, deoarece acțiunile acestuia au un scop logic – imoral poate, dar logic. Răufăcătorul își dorește să iasă în avantaj și, cum nu este înzestrat cu inteligența necesară pentru a găsi un mod prin care să aducă un câștig atât lui, cat și celorlalți, va ieși în avantaj provocându-le altora un dezavantaj. Un astfel de raționament este greșit, dar e logic, și este, prin urmare, previzibil. Dacă poți prezice acțiunile și intențiile cuiva, adesea te poți și apărat de ele.”
P.S. Pe site-ul editurii gasiti disponibile primele pagini din carte.
John Sellars - “Epicur și arta fericirii. Ce ne învață filosofii antici despre cum să trăim” (8/10), aparută la Editura Litera, este una din cele mai accesibile și concludente introduceri în adevărata filosofie a lui Epicur (epicureism), din nefericire atât de des confundată cu hedonismul.
Câteva citate care să vă convingă s-o cumpărați și citiți:
“Epicur era mai preocupat neplăcerile mentale decât de cele fizice și, în anumite privințe, mai preocupat de evitarea durerii decât de căutarea directă a plăcerii. Concepția sa privind viața ideala omului nu se concentra pe satisfacerea poftelor trupești, ci pe atingerea unei stări eliberate de toate suferințele mentale. Epicur numea această stare ataraxia, cuvânt care înseamnă “lipsă de tulburare” dar care s-ar traduce mai bine prin “liniște”. Această stare o căutăm noi, de fapt, susținea el, și pretindea că știe cel mai bun mod de a o găsi.”
“Nimeni n-ar trebui să întârzie studiul filozofiei când este tânăr și nici să se sature de acesta la maturitate, întrucât căutarea sănătății mentale nu este niciodată prematură sau prea târzie.” (Epicur)
“Poate filosofia să ne aducă fericirea? Pentru Epicur, esențial este să ajungi să ai o minte calmă, liniștită. Cum reușim acest lucru? Ajungem acolo depășind pericolele îngemănate ale dorințelor neîmplinite și fricii de viitor, iar Epicur era convins că filozofia lui detinea remedii puternice pentru aceste două cauze ale neliniștii psihologice. Putem obține fericirea pe care o dorim cu toții, afirmă el, îmbrățișând lui raționamentele referitoare la aceste lucruri. Din acest punct de vedere, filozofia lui Epicur este într-adevăr un fel de terapie psihologică. Așa cum notam mai devreme, Albert Ellis a considerat epicureismul un tip de psihoterapie cognitiva, alături de stoicism și de budism, deoarece susține că tulburările emoționale sunt în primul rând produsul modului în care privim lumea și deci un lucru controlabil.”
P.S. Aici o găsiți la cel mai bun preț (din căutarile mele pe internet). Și aici puteți citi primele pagini din carte.
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Duminică, 28 aprilie 2024, între 15:00-18:30, la Snakes&Wizards, are loc evenimentul “Board Game Explore Day - Ediția 17”, organizat de Joculescu by howtoplay.ro unde o să vă puteți distra cu o mulțime de jocuri foarte bune, fără să citiți un singur rând de regulament jocurile fiind explicate de traineri profesioniști.
“Here’s how to deal with intrusive thoughts:
1. Why Won’t The Thoughts Stop?: It’s akin to having a parrot on your shoulder with a vocabulary consisting solely of your deepest, darkest fears. But you are not your thoughts and they’re not even necessarily true. You need mental distance; just notice them without judgment.
2. Label: Don’t treat a random brain burp like it's a sacred text. Give it a label: Oh, it’s the “impostor syndrome symphony” again.
3. Let go: Don’t debate, explore or respond to it. It’s not a discussion partner; it’s a clown in a dark alley offering free hugs. Do not engage.
4. Defuse: Shift from “I’m no good” to “I’m having the thought that I’m no good.” Treat it like that weird uncle at family gatherings—you acknowledge their presence, but you don't engage in a deep conversation about lizard people ruling the world.
5. Be Mindful: This can be hard. It’s like, "I'm just going to focus on this lovely tree while inside my head there's a mosh pit of existential dread." But while you’re caught in your head you’re missing out on life. Turn your attention back to the world.
6. Act On Your Values: That screaming fire alarm in your skull is just a drill. Don’t obey it and run for the exits. Instead, do what makes your life better.”
“You’re smart. You went to college. You’ve read lots of books. You’ve seen a thing or two. So you know a lot. When people have questions, you’ve got answers. When stuff happens, you’ve got opinions. When there are problems, you’ve got solutions. This is great, right? Maybe.”
Un articol foarte clar si lamuritor despre noua isterie speculativa de pe Wall Street: “Bula bursieră actuală a luat naștere din comportamentul ultra-speculativ al investitorilor și adoptarea largă a contractelor de opțiuni, instrumente financiare derivate cu scop speculativ.” + “În prezent, cea mai puternică convingere a curentului ce împinge evaluările la niveluri record este că inflația a fost deja înfrântă, iar economia americană se pregătește de o aterizare lină (eng. soft landing). Adică, inflația va reveni sub rata țintă de 2%, fără șomaj în creștere și recesiune.”
Informatii utile de la Jamey Stegmaier (fondatorul lui Stonemeier Games) pentru cine vrea sa isi lanseze propriul board game anul acesta.
Sebi este student la kinetoterapie, vegan, extrem de calm si cu 3 ranguri mai puternic decat mine, dar l-am rugat să joace la paritate cu mine și să-mi explice cum gândește fiindcă în modul ăsta simt că am învățat mai mult decât dacă aș fi jucat la trei piese handicap. Ce am invatat (daca nu are sens ce zic veniti la clubul de Go si o sa intelegeti 😉)
“It sounds like a cheap true-crime conspiracy: An international network of predators steeped in Satanism lure children from seemingly harmless online platforms like Discord, Minecraft, and Roblox and extort them to sexually exploit and grievously harm themselves. Some victims are even pushed to suicide.
La prima mea facultate, acum 35 de ani, ne bateam 400 de studenti pe o carte de la Biblioteca Universitara. La a doua facultate, acum 10 ani, multumita MOOC-urilor aveam acces la orice informatie de la facultati de prestigiu de afara, dar nu si la certificarile lor. In 2024 avem acces gratuit la toate astea. Numai chef de invatat sa ai:
Vrei sa fii un excelent prezentator? Care orice spune captiveaza audienta? Nu ai nevoie de talent, ci de invatarea si exersarea acestor 110 abilitati (skills). Pe unele le folosesti probabil deja, inconstient, trebuie doar sa le inveti si pe restul.
Cumpărarea unei locuințe este considerată cea mai mare decizie financiară pe care o iau oamenii în viața lor. Prin urmare, este logic să te întrebi înainte dacă e mai bine să cumperi sau să închiriezi. Acest articol o să vă prezinte toți factorii pe care trebuie să îi luați în calcul când vă faceți socotelile că să luați o decizie, și vă dă și un template de calcul că să vă fie mai ușor să băgați cifrele proprii în calcul.
De reflectat: Iubirea fără respect este un abuz.
”Femeile își dezvoltă încrederea față în față, iar bărbații umăr la umăr” (Deborah Tannen) — "Mă uit la statistici îngrijorătoare în societatea occidentală cu care mă identific și eu, și recunosc în jur această epidemie de singurătate la nivel general, dar în special în rândul bărbaților. Izolarea socială și lipsa conexiunii emoționale au un impact profund asupra sănătății noastre mentale și fizice. Dincolo de fațada de forță și independență, mulți bărbați se simt profund singuri și neînțeleși. De aici și o parte a cauzalității actelor de sinucidere acută (80% din cazurile reușite sunt la bărbați) și cronice (cum ar fi alcoolismul sau lipsa igienei nutriționale)."
Înainte de a începe să lucrez cu un client am un mic ritual: Închid ochii și trezesc în mine atitudinea necesară, spunându-mi rar: "Sunt calm… empatic… blând… răbdător... tolerant..." Ordinea e importantă, fiindcă este cea în care reușesc să întru în atitudinea potrivită pentru a ascultă cu adevărat ce îmi va spune omul cu care mă întâlnesc. Nu vă mai spun cât de important este să faci asta în mediul profesional, este evident. Dar, de ceva vreme am observat că atunci când vin Mihaela sau Mihai la mine cu o problemă sau ceva ce i-a supărat, fără să îmi dau seama îmi vine în minte aceeași mantra. Și asta m-a făcut să mă gândesc ce alte obiceiuri bune din viața profesională aș vrea să aduc intenționat și în viața de familie.
Voi ați făcut ceva similar vreodată?
P.S. Poza e o metaforă pentru cum îmi aștept eu clientul 🥰
Ieri la playdate ma trezesc ca imi trimite Mihai un test pe Whatsapp.
WTF, sper ca nu l-a apucat si pe el mania testelor online! ma gandesc eu cu un pic de disperare. Pe urma imi trimite si rezultatul testului.
Ma uit la poza, ma uit la ce reprezinta axele, bai, nu e o prostie de test din'aia cu ce animal sau piatra rara este. Asa ca ii raspund ca o sa-l fac si eu, cand ajung acasa, si ma intorc la joaca. Seara cand ajung acasa, desi era tarziu si numai de teste nu aveam chef, Mihai era calare pe mine:
- Fa-l acum, te rog, te rog...
- Bine il fac, daca te duci la baie cat il fac, dau eu sa negociez ca sa obtin totusi ceva, daca tot fac testul ala nenorocit, la ora asta.
- Nu, nu, ca vreau sa vad cum raspunzi la intrebari, zice el.
- What? Nu inteleg! De cand vrei tu sa vezi cum raspund eu la un test?
- Las ca intelegi tu mai incolo, deschide-l! imi reteaza el cu incredere orice incercare de tergiversare.
Il deschid, citesc tare primele intrebari si raspund repede ca sa scap de ele sa ma culc odata. Si abia atunci inteleg si eu intr-un final ce avea nevoie copilul. Fiindca a inceput sa mai intrebe la unele intrebari de ce am raspuns ce am raspuns. Imi spunea pe urma si ce a raspuns el, dar dupa ce vedea ce gandesc eu.
Copilul voia sa se conecteze cu mine la nivel de valori, credinte, principii de viata. Voia sa stie ce gandesc eu despre societate, stat, femeia in familie, dreptul la avort, condamnarea la moarte, homosexualitate, nationalism, guvern, dictatura, razboi, globalizare, religie, educatie, drept s.a.m.d.
O sa vedeti si voi intrebarile in test.
Asa ca fiti atenti la copiii vostri, luati-i in serios de fiecare data, ca printre zeci de prostiute cu care va vor obosi, uneori vor veni la voi cu o nevoie autentica de conectare si de intelegere a lumii, dandu-va ocazia sa faceti cu ei ceea va doreati de mult. Sau cum imi zice bunica mea: "E mai usor sa adapi calul cand vrea si el sa bea."