“Anii in care am inceput sa ma pierd pe mine”
Am citit articolul asta cu sufletul la gura si cu un nod urias in stomac.
Sunt aproape sigur ca nici voi nu ati mai citit o marturie atat de detaliata a vietii si suferintei unei persoane bolnave mental.
De obicei ne uitam la comportamentul oamenilor, si, daca este bizar sau exagerat, ii etichetam ca nebuni si ne ferim de ei. Sau radem pe seama ciudateniei lor pe la colturi. Ii condamnam fara sa ne intereseze ce se intampla cu adevarat in mintea si viata lor. As vrea sa citeasca cat mai multa lume acest articol ca sa inteleaga ca boala mentala este la fel de invalidanta ca cea fizica. Sa inteleaga ce inseamna sa vezi ca gresesti, ca o iei razna, dar sa nu poti sa te opresti.
Este nevoie de multe marturii ca aceasta inainte de a vedea o schimbare la nivelul intregii societati:
“Mă chinuiam zi de zi cu munca și cu depresia, căreia nu-i atribuisem încă acest nume, pentru că eu nu aveam depresie, ci doar o perioadă proastă.”
“După acest episod, despre care nu am spus imediat nimănui, am acceptat că nu am „doar o perioadă proastă” și am început să merg la psiholog, unde am aflat că sufăr de depresie severă. Nu îmi amintesc precis cât timp am mers la terapie, pentru că am întrerupt-o din când în când, ca orice novice care crede că după câteva ședințe este un om vindecat și se poate descurca singur cu traumele, cu depresia sau cu orice îl împiedică să trăiască o viață normală.”
“Aveam 24 de ani când am început medicația psihiatrică, iar tratamentul nu mergea bine. Aveam reacții atipice la antidepresive. Am trecut, alături de primul psihiatru, prin patru luni de întâlniri și cam tot atâtea scheme de tratament eșuate, apoi am bătut la altă ușă, unde ar fi trebuit să merg de prima dată.”
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Unul din cele mai bune articole pentru #techstartup despre cum cresti corect, de la primul om pe care il angajezi pana la un departament de growth dedicat si eficient. Ai gasit PMF, ridici o runda de pre-Seed sau Seed si presupui ca scalarea inseamna doar multiplicarea resurselor din P&L. Dar in viata este mult mai greu sa scalezi resursele umane decat isi imagineaza un founder la primul startup (si care nici nu a condus sau crescut alta firma ca general manager). De asta rata de esec a founderilor la primul startup este de 3 ori mai mare decat a founderilor care au crescut deja o firma pana la exit.
O selectie de cadouri de Craciun din tot felul de jocuri de societate (board games) care acopera toate varstele, interesele si gradele de impatimire in acest hobby atat de sanatos (si necesar in zilele acestea).
“At times, emotions get the best of all of us. And that’s one of the main reasons why happiness so often eludes us. It’s not what happens in life, but how we react. How we deal with our emotions when life doesn’t go our way.
This is something we all deal with and yet nobody teaches us how to cope with it. Instead, high school teaches us trigonometry. Sadly, we’re more likely to get insight into this fundamental human problem from a wise hairdresser at the local strip mall than from formal education. Yes, this is that emotional intelligence thing that everyone talks about — but is never able to explain.
We need answers. (Softly singing Hakuna Matata to myself hasn’t been working.) And we’d like the solution to be quick and easy. To happen without even trying. We want emotional coping habits that help when we deal with the Big Bads in life (or the Little Bads that can feel all too big when they’re occurring).”
Lee Child - Eroul (8/10) este un eseu scurt (30-45 min.) despre morfina, heroina, etimologie, antropologie, originea limbajului structurat etc. si in care avanseaza ipoteza ca fictiunea ar fi factorul evolutiv critic care a favorizat supravietuirea Homo Sapiens in detrimentul Homo Neanderthalis, in timpul ultimei ere glaciare.
The Man in the High Castle (8/10) nu are cum sa nu te prinda cand actiunea are loc intr-un viitor alternativ, in care Axa a castigat al doilea razboi mondial, America este impartita in doua intre Japonia si Germania, rezistenta americana se lupta pe ambele forturi si eroina principala este senzuala si prinsa intr-un triunghi amoros. Ok, se indeparteaza mult de romanul lui Philip K. Dick, dar macar au reusit sa faca 4 sezoane care o sa te bage intr-un malaxor de emotii in fiecare episod. Si este asa o placere vinovata sa te uiti la o lume plina de nazisti O_o
Stranger Things (8/10) e un serial care imbina reusit stilul SF-urilor din anii ’80 (guvernul face experimente secrete, razboiul rece, puteri paranormale etc.), cu o serie clasica de elemente dramatice (mama care isi cauta copilul disparut si e crezuta nebuna, seriful betiv si afemeiat, dar care devine eroul salvator, prietenii care nu se mint si sunt intotdeauna alaturi unul de altul, adolescenta revoltata care face greseli regretabile etc.) si cu mici elemente de horror (pe astea urmeaza sa le descoperiti singuri). Oricum un serial care merita vazut (ziua, nu seara). Si de acum o sa va uitati cu alti ochi la luminitele de Craciun.
Mr. Robot (8/10) o sa te tina cu sufletul la gura episod dupa episod, si asta in timp ce inveti o multime de lucruri despre hacking, dependenta, sociopatie, paranoia si alte cateva tulburari mentale excelent portretizate. Pe de alta parte, nu luati tot ce vedeti de bun, la urma urmei e un serial, nu un documentar.