Despre riscuri asumate și Risk?
În seara asta, Mihai, pe care de obicei nu îl dezlipesc de jocurile lui video până nu își termină timpul alocat, îmi zice la un moment dat:
- Hai să ne jucam Risk!
Nu știam mare lucru despre joc, doar că e vechi (am aflat pe urmă că e din 1957), că e cu război (cum se vede și de pe capacul cutiei), și că Tom Vasel a făcut un video special cu 10 jocuri mai bune decât Risk (chestie pe care a făcut-o doar cu Risk și Monopoly din ce am văzut eu).
Așa că i-am răspuns vesel:
- Ai citit regulile?
- Da, mi-a zis el.
- Ok, vezi dacă o convingi și pe mama să se joace, că în trei e mai fain, și între timp mă uit și eu la un "how to play" să văd cum se joaca, i-am zis și mi-am deschis laptopul.
Mihai s-a dus la Miha, i-a explicat regulile (credeam eu), a aranjat jocul pe masa din sufragerie și dupa vreo jumătate de oră mă cheamă și pe mine.
- Unde stau? l-am întrebat uimit de atâtă pregatire din partea lui Mihai (de obicei eu așez jocurile și trag de ei să vina la masă)
- La geam, unde sunt armatele portocalii, mi-a răspuns Mihai.
Am dat cu zarul să vedem cine este primul, Mihai a avut zarul cel mai mare, a așezat-o pe Miha în stânga lui (deci a doua la joc), eu ajungând să fiu ultimul, în ordinea acelor de ceasornic.
Am început să ne punem trupele pe tabla de joc și tot văd cum Mihai îi șoptea lui Miha unde să le pună.
Mai să fie, până acum nu a ajutat-o niciodată la jocuri, ba dimpotriva, încerca să o încurce!?
Dar tot nu m-am prins ce se întâmpla.
Am pus noi câte un soldat (adica o trupă în termenii jocului) într-un teritoriu gol, Miha ocupă Europa, Mihai ocupă Asia, eu mă concentrez pe Australia și America de Sud.
Când văd ca unul din ei ocupă majoritatea teritoriilor dintr-un continent, sar (doar eu) să-mi bag măcar un soldat acolo, că dacă controlează tot continentul vor primi la fiecare tură o mulțime de trupe suplimentare.
Și tot nu m-am prins ce se întâmpla, dar am început să miros un pic de fum.
În faza a doua, ne-am pus restul de soldați în orice teritoriu ocupat deja de noi, tot alternativ, tot în aceeași ordine.
Păi și unde nu începe Mihai să își puna 10 soldați în Southern Asia, la granița Polineziei (parte din continentul meu australian).
Mai să fie, ceva e putred aici!
În sfârșit a început jocul...
Mihai e primul, își culege trupele suplimentare în funcție de câte teritorii are ocupate, și, nici una nici alta, sare pe mine.
Mă atacă (cu zarurile) și mă atacă, până îmi cucerește Polinezia (adică pierd controlul continentului).
Miha este a doua. Mihai iar îi șopteste ceva la ureche, și numai ce o văd pe Miha aplicând aceeași tactică asupra mea în America de Sud.
- Stai un pic, zic brusc lămurit de trădătoarea coaliție care se formase. Voi v-ați aliat împotriva mea!
Mihai o ia la-ntors, că cîr, că mîr, dar până la urmă recunoaște.
- Păi nu e drept! m-am plâns eu frustrat.
- Unde scrie în regulament că nu ne putem alia, mi-a replicat Mihai.
- Nu scrie, dar nu e drept! am mormăit eu îmbufnat.
Bun, acum că s-au aliat împotriva mea mai înțeleg, că doar m-a mâncat undeva și m-am dat mare la începutul jocului că îi fac praf, dar când m-a atacat Mihai și a dat 3 de 6, nu am mai rezistat.
M-am dat bătut când am mai rămas cu doar 4 trupe aciuite prin Australia.
Și, evident, după ce a scăpat de cel mai periculos inamic, a bătut-o pe Miha rapid.
La final lui Mihai i s-a părut că sunt supărat că am fost eliminat așa de repede, așa că a venit la mine și și-a cerut scuze ca s-au aliat împotriva mea, mi-a explicat de ce a făcut-o, dar eu, de fapt, eram fericit.
- Bine, am înțeles de ce ai făcut-o, dar promiți ca mâine te joci corect, fără alianțe, da? l-am întrebat.
- Da, promit! a răspuns el serios.
- Cum ți s-a părut jocul?
- Excelent, la fel de bun ca un "strategy game" pe laptop, dar pe ăsta îl pot juca cu tine așa că îmi place mai mult...
Acum ați înțeles de ce eram fericit, da?
PS. Risk (Hasbro 2016 English Edition) (1995; 5/10) - 10+(8+), 2-6 players, 120 min., complexity 2,08/5; https://boardgamegeek.com/boardgame/181/risk - the most popular mass-market war game.
Best Review:
Best How To Play:
Other Recommendations:
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Un site excelent si gratuit daca sunteti interesat un pic de teoria muzicala. (thanks Victor Kapra)
M-au trecut fiori cand am vazut astea 4 minute extrase dintr-un documentar. Inspirant si emotionant.
Mi s-a parut un joc interesant pentru a face conceptele (si atitudinile mai bune sau mai rele) din mediul de afaceri cunoscute tinerilor si copiilor. Abia astept sa il testez!
Un experiment social mascat intr-un card game? Abia astept sa il joc!
Au si o varianta gratuita "print and play" pe website-ul lor.
Cele 7 etape prin care trece colectionarul de board games...😂
Chiar e "pretty cool". Si util 😉
Vedeti, chiar nu e greu sa inventati, produceti si lansati un “board/card/dice game”! — “When I got started with bringing my vision for a tabletop game to life, I had no idea what I was doing (and often times, I still don’t). But, with a lot of trial and error, I managed to create, produce, market, and deliver a game for hundreds of people to enjoy. If you’re interested in venturing into the world of independent tabletop games, I hope this guide can help you turn your dream idea into a real game you can hold in your hands and play with your friends.”
Uneori printre videoclipurile astea recomandate de Youtube pe criterii de popularitate mai dai si de unul chiar profund.
Sunt absolut in asentiment cu Daniel Jianu despre cum a fost la Zilele Jocurilor 2023.
Un top 10 al jocurilor de societate ieftine si bune.
"Topul este subiectiv, insa toate jocurile prezente aici au fost testate cu diverse grupuri de persoane, atat cu incepatori cat si cu avansati, feedback-urile fiind, cu mici exceptii, intotdeauna pozitive. Sunt in marea lor majoritate jocuri de carti sau de zaruri, cu putine componente, dar nu intotdeauna o cutie plina cu miniaturi si jetoane frumos colorate garanteaza un design reusit."
Inca un excelent articol de ludologie culturala scris de @Alex Bogdan despre unul din jocurile de societate care reuseste sa fie cea mai realistă și bine ancorată simulare a aeronauticii și explorării spațiale: “Unul dintre secretele succesului omenirii este puterea de a învăța prin puterea limbajului și mai ales a exemplului. Nu doar că învățăm mai bine când ni se arată ce și cum se face, dar cel mai bine când noi înșine putem pune mâna să exersăm, să facem noi. D-aia board game-urile sunt o unealtă neprețuită pentru educație și pentru a transmite anumite idei și concepte: putem noi înșine să ne jucăm cu aceste concepte și idei, asimilându-le mult mai repede.”
Un studiu de caz bine documentat privind crearea jocului “Landhafen”, scris chiar de creatorul jocului, Daniel Muntean.