Rezilienta, programe pentru startups, psihologie
& noi newslettere, jocuri, animatii de incercat
Despre rezilienta
Un articol excelent via Eric Barker (ca de obicei). De aceasta data, am scos cateva dintre ideile importante pe care le puncteaza despre rezilienta si viata cu incercarile sale:
“Fewer problems don’t lead to more satisfaction, they lead us to lower our threshold for what is considered a problem.”
“Boredom leads to creativity and creativity leads to success in life. It even beats IQ.”
“But if psychology teaches us anything it’s that our brains don’t always work the way we think they do.“
“Death is a psychologically threatening fact, but when people contemplate it, apparently the automatic system begins to search for happy thoughts.”
“Preventing kids from exploring their edges is largely thought to be the cause of the abnormally high and growing rates of anxiety and depression in young people. A study found that anxiety and depression rates in college students rose roughly 80 percent in the generation just after helicopter parenting began.”
“Confidence isn’t a magic thing that you feel switching on. 99% of the time when you’re confident, you don’t realize it – you just do the thing. Did you celebrate your confidence in being able to get up and walk across the room? “No, that’s easy.” That’s confidence. And you can expand that confidence to harder and harder things by doing harder and harder things.”
“We mistake comfort for happiness and this denies us the pleasure that comes from accomplishment. Without accomplishment, we lose the pillars that support confidence and self-esteem.”
“This is how to be resilient:
- “First world problems”: Playing discomfort Whac-A-Mole just moves the goalposts and makes you see less threatening things as threatening. Deliberate discomfort keeps small problems small.
- Boredom is a motivation state: Don’t feed it the junk food of phone time, let it propel you toward creative accomplishment.
- Think about death: Imagining the Grim Reaper standing next to you, looking at his watch, and humming “Time is on my side” — is not fun. But a little reminder that death will come tells you this life is not a dress rehearsal and makes you appreciate it all the more.
- “Misogi”: There is nothing like the hot-buttered satisfaction of doing something you thought you couldn’t do. Deliberate challenges on hard mode put everyday life on easy mode.”
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Sunt mentor in #AdvancingAI acceleration program! “Advancing AI is an acceleration program designed to help SEE start-ups developing AI-based products to grow & scale their business.
If you match the description, you should have a look at their website for more info (https://techcelerator.co/). You can apply until the 22nd of July.”
O carte online pentru antreprenori, gratuita, de la Startarium. "Tot ce trebuie sa știi despre etapele tipice ale unui startup. Pas cu pas, de la definirea ideii la testare, scalare X10 și exit, trecând prin provocările frecvente și cum le poți depăși. Cu insight-uri valoroase de la antreprenori, investitori, consultanți și experți."
Daca aveti un adolescent cu fibra de antreprenor trimiteti-l la acest workshop gratuit de 2 zile organizat de Entrepreneurship Academy care se va termina cu un pitch in fata unui juriu de angel investors. “La Bacul de Business te pregătești să îți duci ideea de business la nivelul următor, și timp de 2 zile lucrezi la construirea unui pitch de business pe care să îl prezinți în fața juriului. Dacă le captezi interesul, e posibil să primești și o investiție.”
Nici eu nu le-am vazut pe toate - doar 8 din 10, dar asta e farmecul topurilor, ca te si recompenseaza, te si motiveaza.
O excelenta lista cu 21 de mici obiceiuri care o sa iti imbunatateasca viata (poate nu rapid dar cu siguranta o sa-ti faca bine). Am pus acelasi continut cu link la video (13’) sau la text — alegeti ce vreti, dar spuneti-mi si mie in comentarii ce ati ales ca sunt curios sa aflu care este tipul de comunicare preferat.
Un bun prieten Andrei Rosca, a lansat zilele trecute “Whisper - Center for Strategic Change”, o organizație globală care faciliteaza procese de schimbare în viețile personale și profesionale ale oamenilor.
"Facem asta prin procese imersive de învățare (programe construite pe o metodologie proprie de blended learning) și prin sesiuni 1 la 1 cu specialiști trainuiți de mine în “Change Strategy Method” în ultimele 12 luni. Cu alte cuvinte, construim o echipă de elită care să facă lumea asta mai bună!
Găsești toate detaliile pe: https://Change.ro
“Every time users interact with your product, they:
- Filter the information
- Seek the meaning of it
- Act within a given time
- Store bits of the interaction in their memories
So to improve your user experience, you need to understand the biases & heuristics affecting those four decision-cycle steps. Below is a list of cognitive biases and design principles (with examples and tips) for each category. Let’s dive right in.”
Despre mecanismele de aparare, parte din viața de zi cu zi a tuturor, si care de fapt sunt moduri adesea automate si inconstiente de a evita adevarul si rezolvarea problemelor.
Unul din putinele newsletters la care sunt abonat si pe care il si citesc de fiecare data (asta fiind de fapt si criteriul de a-mi pastra abonamentul la un NL).
M-am jucat cu Mihai “King’s Gold” (6/10), un joc de societate competitiv, pentru 5-12 ani, genul “dice” cu tematica de corsari, cu reguli usoare (dar cu mici neclaritati), usor de invatat si jucat, rapid (10 min.) pentru 2-6 jucatori.
E numai bun ca filler, adica de folosit ca o distractie scurta intre doua jocuri mai complexe.
Gameplay-ul e simplu, dai cu zarurile, faci combinatii si iei monezi de aur din cutie sau de la concurenti, poate fi jucat si la petreceri (party) iar copii se vor distra de minune cu el.
Daca “Santorini” a aparut atat de des in recomandarile de la ultima mea postare mi-am zis ca trebuie sa il joc neaparat cu Mihai.
“Santorini” (8/10) este un joc de societate competitiv, pentru 8-99 ani, genul “abstract” cu o tema mitica, cu reguli foarte simple si clare, usor de invatat si greu de stapanit (easy to learn hard to master), rapid (7-15 minute), pentru 2-4 jucatori.
Gameplay-ul este simplu, iti muti muncitorul (worker) o patratica (pe acelasi nivel dar si in sus sau jos) si construiesti ceva cu care sa iti blochezi adversarul sau sa te ajuti pe tine. Mihai s-a prins chiar mai repede decat mine si m-a batut cu 2-1 in prima tura de joc.
Trebuie sa mai jucam ca sa imi dau seama daca are vreo strategie care sa asigure victoria (winning strategy), dar cateva tactici defensive am deprins deja: fa domuri pe toate cladirile cu 3 etaje si stai aproape de adversar.
Imi place mult ca in aceeasi cutie cumperi si o multime de variante care sa faca jocul interesant multa vreme, si anume 30 de carti-zei care adauga/schimba o regula in joc si, astfel, apar 435 de combinatii (combinatii de 30 luate cate 2).