Psihoterapoezie, intrebari existentiale, idei care schimba lumea
+ multe, multe de citit, vazut, jucat ;)
Idei culese din “Atelierul de psihoterapoezie” (Fundatia Calea Victoriei)
Psihoterapoezie este un nume bun, care atrage atentia.
Procesezi mai usor ceea ce poti denumi, exprima.
Fii un martor atenti si tacut al lumii interioare si al emotiilor celui care vorbeste.
Gatebreaking, eliberarea de prejudecatile care privesc poezia.
Sasa Zare “Dezradacinare”
Poezia ca instrument de imblanzire a vietii.
Nu va fortam sa impartasiti ceva, voi alegeti cand vorbiti sau cititi.
Nu monopolizati discutiile.
Nu incerca sa salvezi sau sa dai sfaturi, doar asculta, doar fii martor.
Asculta cu atentie si nu te grabi sa dai o replica.
Fii deschis si prezent.
Fii punctual.
Care este relatia ta cu linistea?
Asculta-te in liniste inainte de a vorbi.
“Cine sunt eu?” este o intrebare care are menirea de a-l dizolva pe cel care intreaba.
Mary Oliver “The Whistler”
Care este bucuria ta trasngenerationala?
Sa ne dam libertatea de a fi mai mult decat stim.
Gandurile si intrebarile mele:
De ce citim poezie?
Ce intelegem si simtim cand citim poezie?
De ce scriem poezie?
Cuvintele sunt o conventie (semiologie).
Numele este o eticheta pe care inveti s-o accepti, desi ar fi mai simplu sa o schimbi cu una care sa iti placa tie.
Am observat ca adesea cine are doua prenume, il prefera pe unul si il uraste pe celalalt.
Ce simt cei care au ca nume de familie un prenume?
Sa le inregistrez lui Rares si Mihai povestea prenumelui lor, cum le-am ales noi, parintii, prenumele pe care l-au primit.
Exercitiu 1: Care sunt toate numele pe care le-ati primit de-a lungul timpului?
Exercitiu 2: Cand si cum ati invatat sa va spuneti corect numele?
Tema: Scrie in orice forma vrei povestea numelui tau.
PS. https://www.fundatiacaleavictoriei.ro/atelier-de-psihoterapoezie-2/
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Anul acesta sunt parte a boardului de selecție a primului raport Innovation 35 realizat de start-up.ro. Raportul caută 35 de inovații care au schimbat viața oamenilor. Înscrierile pot fi din orice domeniu, companii din România sau cu prezență locală, persoane fizice sau instituții academice. Raportul integral va fi prezentat în cadrul evenimentului Tigers Summit pe 15 aprilie, la Apollo 111.
Înscrierile se pot face până pe 31 martie 2025 aici ▶️ http://ic2.link/innovation35
“You think your pain and your heartbreak are unprecedented in the history of the world, but then you read. It was books that taught me that the things that tormented me most were the very things that connected me with all the people who were alive, who had ever been alive.”
“The questions that matter most to us are typically those least likely to have clear answers. If you ask me, “Why do you love your wife?” I will struggle to answer convincingly. I know I do, but the reasons seem impossible to articulate. Anything I say (“Because she is good to me”) will utterly miss the point and trivialize the relationship.” + “You might conclude that, for the sake of your well-being, you should steer clear of such contemplation. But you’d be mistaken, in much the same way as you’d be mistaken in avoiding exercise because working out involves bodily discomfort. To begin with, sitting with issues of life, death, and love requires us to admit the limits of our understanding—to say “I don’t know.”
Tehnologia exista si functioneaza foarte bine in majoritatea cazurilor de consiliere/optimizare/coaching/dezvoltare personala (dar nu functioneaza bine in traumele de relatie si in tulburarile de personalitate), ramanea doar ca si piata sa isi doreasca o solutie AI pentru asa ceva. Si se pare ca vrea...
Abia astept sa le citesc si in romana - mai ales ca cel putin una a si fost tradusa la Editura Publica si este una din cele mai relevante carti despre conectarea prin comunicare.
Sper ca nu este o surpriza pentru nimeni ca firmele americane, in lupta pentru suprematia in domeniul GenAI-urilor, nu s-au dat inapoi de la a-si antrena LLM-urile folosind cartile piratate de pe site-uri underground rusesti (libgen project). Deocamdata s-au gasit dovezi doar impotriva lui Meta/Facebook, dar nu vad de unde altundeva ar fi avut restul concurentilor acces la peste 11 milioane de carti in format electronic. Exceptandu-l pe Alphabet/Google care din 2002 tot scaneaza carti in proiectul Google Books. Larry Page e cel mai tare vizionar la faza asta ;)
Daca nu te motiveaza invatatul de placere, poate te motiveaza invatatul pentru obtinerea unei diplome sau a unui certificat de la unele din cele mai cunoscute scoli si firme internationale (Google, LinkedIn, Harvard, Stanford, Open University, IBM, CISCO, Kaggle etc.).
Fiindca mi-e lene sa imi pun in scris lista mea, macar o citesc pe a lui Trung ;) fiindca are cea mai buna urare/dorinta pentru 2025 pe care as fi facut-o si eu: "If you and your parents have a go-to trip that you’ve been talking about for years but “never got around to it”, make 2025 the year that you can “clear your schedule”."
Despre frumusetea oraselelor mici si necunoscute din Puglia, despre poezia graffiti, despre pizzica traditionala a batranilor puglinesi, si, evident, ca doar vorbim de Italia, despre orecchiette, tagliere, caciocavallo, cacioricotta, burrata, pecorino, capocollo of Martina Franca, soppressata, salsiccia pugliese etc. Toate cu ulei de masline picholine.
Deseori cand lucrez cu clienti tineri, ajungem sa discutam despre job, pasiuni si cum le-ar putea imbina. Foarte multe fete imi spun ca cea mai mare pasiune a lor este sa calatoreasca. Dar nu vad nici o solutie. Sunt atat de prinse in mentalitatea de neputinta, incat nici nu isi imagineaza ca este posibil sa existe una. Nu sunt lenese si cred ca ar munci din greu ca sa isi implineasca visul. Daca ar crede ca este posibil. Asa ca uitati cum o fata oareacare care a facut o facultate de inginerie a ajuns sa se plimbe prin toata lumea, ca sa nu mai zic de restul de beneficii. Este posibil sa te plimbi prin toata lumea cu orice meserie, cu orice facultate. Dar trebuie sa crezi in tine si sa nu te dai batuta pana nu gasesti ce iti doresti.
Iată scurta si tragica povestea a primei „bule speculative” din istoria economică. #cryptobros
Cele mai vechi fosile umane (>1,95 milioane ani) din Europa, au fost descoperite de curand in Romania, situl Grăunceanu. Sunt curios sa vad care va fi primul candidat politic care va folosi stirea asta stiintifica in scopuri electorale (si profund nationaliste, evident).
Când vreți să arhivați fisiere importante, folosiți "Regula 3-2-1”: 3 copii ale fișierelor, stocate pe 2 medii diferite, cu cel puțin 1 copie stocată în afara locației sau în cloud.
Git Law este o platformă gratuită concepută pentru acte juridice, care permite utilizatorilor să descarce și să personalizeze peste 300 de templates juridice folosind AI-ul.
Cititi la punctul “BEST MEME: Hawk Tuah” ca sa invatati si voi cum sa monetizati 20 de secunde de idiotenie, filmate si devenite virale, intr-o sursa de bani si intr-o ocazie excelenta de a pacali naivii cu un nou “memecoin scam”.
“Un AI black box este un sistem de inteligență artificială ale cărui mecanisme interne sunt un mister pentru utilizatori. Aceștia văd doar ce bagă în sistem (inputurile) și ce scoate sistemul (outputurile), dar nu au nicio idee ce se întâmplă în interior pentru a ajunge la rezultate. Imaginează-ți un model black box care evaluează CV-urile candidaților pentru un job. Utilizatorii pot vedea ce introduc – adică CV-urile – și ce primesc înapoi – evaluările generate de model. Dar nimeni nu știe exact cum ajunge modelul la concluziile sale: ce factori ia în considerare, cum îi prioritizează și așa mai departe.”
Daca mi-ar fi zis cineva ca o sa ma uit mesmerizat (4 episoade unul dupa altul) la un documentar despre fotbalul argentinian, l-as fi privit cu mila. Dar al naibii AI de la youtube, chiar m-a nimerit de data asta (reuseste doar cam in 5% din sugestii dar si cand reuseste... 😻). P.S. Habar n-am cine este Eli Mengem, dar este un extrem de bun realizator de documentare. Nota 10.
"Moartea monoculturii înseamnă că, în aceste vremuri de fragmentare culturală, e foarte greu să mai existe produse media care să fie atât de universal populare încât să vorbească toată lumea despre ele. Era streaming-ului digital face tot mai greu să ne conectăm unii cu alții prin a comenta și analiza împreună diverse produse media. Existăm acum într-o infinitate de nișe, cu bariere între noi."
Ce-au, dom’le, jocurile cu matematica? Ca sa nu mai zic de chestii ca “triangular numbers” (eu nu tin minte sa fi invatat de ele la scoala), “demonstratie prin inductie” (pe asta sigur am invatat-o, dar cine naiba a avut nevoie de ea la munca). Nici cand te joci nu scapi, frate, de logica si matematica? Pai de aia mai bine stai pe TikTok si Insta ca acolo e (sic) toate simple si dragute, nu obosesti ca prostu’ folosindu-ti creierul...😂😎
O prietena de-ale mele, profesoara la o scoala generala, m-a rugat sa ii recomand ce jocuri sa cumpere pentru un club de gaming pe care il tine la ea la scoala pentru un grup de 12-16 copii. I-am trimis cele de mai jos dar m-am gandit ca poate mai sunt de folos si altcuiva informatiile astea, asa ca l-am postat si aici.
Probabilitatea ca cineva să îți fure ideea este extrem de mică. Ar avea mai mult de pierdut din cauza scandalului decât suma pe care ți-ar da-o ca royalties.
Nu ești prima persoană care a avut ideea asta. Și probabil nici ultima. Dar o idee nepusă în practică e doar un vis.
Ideea ta probabil există deja în diferite forme în unul sau mai multe din cele aproape 100.000 de jocuri existente.
Chiar dacă ar ideea ta ar fi genială (deși sunt mici șanse), cât timp este doar o idee este fără valoare. În primul rând că nu e un produs ci doar o idee teoretică și, în al dolea rând, în cazul produselor 99% din valoarea lor vine din execuție.
Vei învăța mult mai mult dacă îți împărtășești ideea decât dacă o ții secretă. Plus că dacă vreun prost chiar vrea să ți-o fure așa ai și dovezi că tu ai avut primul ideea.
Cartea e de 9/10. Primul sezon 8/10. Al doilea sezon 6/10.
[LE]. Asta fiind si ordinea in care le-am parcurs. Vorbeam cu Filip Neacsu despre cat de incitanta a fost cartea cand am citit-o. Este o mostra excelenta despre ce este science-fiction-ul. O explorare artistica a unor predictii realiste despre viitor. Te pune pe ganduri. Cauti informatii pe net despre cum am putea supravietui sute de ani intr-un buncar. Filip a inceput cu serialul si tot a fost mesmerizat.
Dar nu pot sa ma abtin sa nu folosesc ocazia asta, ca sa repet a mia oara ca intotdeauna e mai satisfacator sa citesti mai intai cartea. Si pe urma sa te uiti la film. Cartea o citesti mai lent (absorbi imaginile mai profund si le tii minte mai mult), ti-o imaginezi tu (esti un regizor in capul tau), dureaza de 5-10 ori mai mult decat filmul (ramai in poveste mai mult timp), nu este trunchiata de un regizor. Macar dupa ce ati vazut serialul puteti s-o cititi asa, ca sa vedeti diferenta.
Jostein Gaarder - “Misterul cartilor de joc” (7/10). Prima jumatate am citit-o pe nerasuflate si curios, dar ultima jumatate, de cand ajunge pe insula Fjærland, m-a cam plictisit. Nu am putut sa ma las furat de povestea cu cartile de joc. Sau povestea a devenit monotona. Oricum ma bucur ca s-a terminat cu bine si ca Hans Tomas si-a gasit mama in Atena si bunicul in Dorf.
"Gabriel Iglesias: Legend of Fluffy" (8/10) sau dovada ca poti sa faci comedie de calitate (timp de 27 de ani) fara vulgaritati socante si glume rasuflate.
Am conspectat abia acum cartea lui Stefanie Stahl, “Vindecarea copilului interior” (8/10) pe care am citit-o in 2019. Atunci am scris pe FB ca: “Am avut ezitari in a recomanda aceasta carte si sa vedeti de ce. Pe de-o parte este o buna introducere in psihoterapia bazata pe scheme (schema focused therapy) cu exemple din practica autoarei si un limbaj accesibil publicului larg ceea ce o face o carte buna de citit daca va este recomandata de terapeutul cu care lucrati. Pe de alta parte pentru cei care cauta o carte de self-help nu le-as recomanda-o, deoarece unele exercitii sunt total nepotrivite pentru a fi facute de unul singur. In concluzie as recomanda-o doar specialistilor.” Azi cand mi-am recitit sublinierile, autoarea mi se pare mai degraba integrativa. Si exact invers fata de ce am crezut atunci, mi se pare utila mai repede ca o pregatire pentru o viitoare psihoterapie. Dar exercitiile, desi foarte bune, mi se par in continuare prea provocatoare ca sa le faci de unul singur. + Mai multe idei conspectate aici.
Vrei să știi cum a ajuns un copil dislexic, care nici după 12 ani de școală nu citea mai bine decât în clasa întâi, deținătorul a două recorduri mondiale pentru cel mai dificil test de memorie, medaliat la Campionatul Mondial de Memorare, unul dintre puținii oameni din lume care au primit titlul de Mare Maestru Internațional al Memorării, autorul a patru cărți și designerul unui joc de matematică? Citeste cartea asta... Am conspectat si cateva idei care mi-au atras atentia (ca sa va dati seama daca va e de folos cartea).
The Wild Robot (8/10). Of, nu stiu ce sa va zic. Nu este o capodopera care sa rupa gura criticilor de specialitate. Nu este cel mai frumos, cel mai credibil, cel mai profund desen animat. Nici macar nu este pentru adulti. Si atunci de ce am plans la el si m-a emotionat asa de tare?
Ashley Spires - “Ceva ce nu s-a mai văzut” (8/10)
Mi-a recomandat-o Nora, o prietena veche. Mi-a zis ca si ea mai recomanda carti de copii adultilor si asta este una dintre ele. Ma asteptam sa fie de dezvoltare personala cum sunt cele ale lui Yamada, pe care le recomand eu. Dar, surpriza! Este cea mai misto prezentare a procesului de Lean Startup (inovatie) pe care am vazut-o. Si am vazut multe.
Kobi Yamada - “Incercari” (9/10) Mi-a recomandat-o un barbat tanar care imi spunea ca si acum ii dau lacrimile cand o citeste. O carte pentru copii? M-a facut curios. Am cumparat-o si am citit-o. Nu am plans, dar ceva in mine s-a involburat. Asa ca am tinut-o la capul patului cateva luni. Si am recitit-o de cate ori ma simteam speriat. Sau fara sens. Sau doborat. Dar cum sa o recomand fara sa-i devoalez misterul? De faptm daca ma gandesc bine, nici nu trebuie s-o cumparati. Daca nu va permiteti. O cititi in 5 minute, in picioare, intr-o librarie. Dar ceva tot trebuie sa va dau, cateva firimituri cat sa vedeti daca e ce aveti nevoie:
Încearcă ce nu poți face pentru afla ce poți cu adevărat.
Adevărul e că toți eșuăm. Cei care visează, cei care acționează, cei care crează... Să dai greș înseamnă ca ai iubit ceva. Că ți-a păsat. Înseamnă că ai făcut un pas în față, că nu ai rămas pe loc, că ai încercat.
Atunci când ne îngăduim să greșim ne îngăduim să reușim.
Kobi Yamada - “Ce poti face cu o problema?” (9/10)
Mi-as fi dorit sa mi-o fi citit parintii mei acum 50 de ani. Sa mi-o citeasca pana o invat pe dinafara. Pana se intipareste in toate fibrele fiintei mele. Poate atunci nu as fi ajuns atat de furios, anxios, deprimat. Daca stau sa ma gandesc bine pana la urma tot am ajuns sa o descopar. Nu citind-o, ci traind-o. Mergand cu problemele mele la terapie. Lucrand ani de zile ca sa le inteleg. Sa nu mai fug de ele. Sa invat sa le privesc cu “ochii cugetatori ai inimii”. Sa invat cum sa descopar ce e bun in ele. Acum ca sunt parinte, i-o citesc lui Mihai. Uite si cateva crampeie ca sa vedeti daca e pentru voi:
În problema mea se găsea un prilej! Era un prilej care ma ajuta să învăț și să cresc. Să fiu curajos. Să fac ceva.
Problema mi-a arătat că e important să privesc cu atenție, fiindcă unele prilejuri se ivesc doar o dată.
Fiecare problemă vine împreună cu un prilej pentru ceva bun. Trebuie doar să-l cauți.