O alta perspectiva
Ne e greu sa intelegem ce se intampla in Rusia.
Ne e greu sa credem ca si dupa 30 de ani de la Perestroika, rusii au ramas in continuare in mentalitatea de inchisoare si de complicitate in care am trait si noi pana in 1989.
Iar cei mai tineri nici macar nu inteleg la ce ma refer mai sus.
Filmul asta mi se pare una din cele mai bune ilustrari a ce se intampla de fapt in Rusia putinista, a dementei demagogice care s-a raspandit in toata straturile sociale, nu doar in Kremlin.
Nu pot sa va spun despre ce este vorba, dar o sa gasiti in The Student toate manifestarile absurde ale unui popor care a fost mintit si agresat pana a ajuns sa creada si sa faca orice i se spune.
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Unul din cele mai interesante interviuri (Tim Ferriss cu Morgan Housel) despre psihologia banilor, rostul banilor in viata noastra, cum acestia sunt de fapt o strategie pentru a ne implini nevoie de a fi liberi si in siguranta si multe, multe alte lucruri interesante (ascultati sau cititi ca are si transcript):
“That gets into a really interesting point, which is how do you become a great investor? And most people when they hear that, what they think of is like, how can I earn the highest returns? What are the highest returns that I can earn this year and over the next five years, and over the next 10 years. And that’s not bad, that can be a great thing to do. But to me, if the goal is to maximize the dollars that you have, just like what’s the way that maximize the amount of dollars I accumulate over the course of my life, then the answer to that question, the huge majority of the time, is not earning the highest returns.”
Un jurnalist și un filozof al jocurilor (exact!) discută despre cum aplicarea mecanicilor din jocuri (gamificarea) in viata sociala si economica ne poate ajuta sau, atunci cand sunt folosite pentru a ne manipula, ne poate face rau: "He believes games are a unique kind of not just art form, but just form, medium, because what they manipulate is our agency. You can think of visual arts, like painting, as manipulating what we see. You could think of music as manipulating what we hear. But games— games manipulate what we do, how we do it, why we do it. And the way most of them do this is by keeping points." PS. Linkul este cu paywall dar daca ai Safari si apesi pe Reader View imediat cum deschizi linkul, poti sa il citesti totusi.
"The Game Designers" (9/10) este un documentar excelent despre procesul de creatie si design al jocurilor moderne de societatea (board game design), urmarind munca a 5 designeri mai mult sau mai putin celebri:
- industry luminaries Antoine Bauza and Matt Leacock share their origin stories and also give a look into their latest projects;
- up-and-coming designers Kelly North Adams and Chris Faulkenberry work on publishing and Kickstarting their sophomore efforts;
- and first-time designer Doug Schepers tries his hand at developing his first title.
- the film also features additional designers and others in the industry who illuminate the stories of the featured set.
Lista este facuta sa prezinte cele mai bune jocuri ieftine, dar mie mi s-a parut si o lista foarte buna de "introductory games", adica primele jocuri cu care sa-ti initiezi prietenii curiosi in acest hobby.
Un mod distractiv si interesant de a te cunoaste mai bine si de a te compara cu cei apropiati folosind cea mai validata teorie moderna a personalitatii (Big Five Personality Theory).
Cea mai buna aplicatie pentru colaborarea echipelor. Tot ce ai nevoie intr-o singura aplicatie: sarcini, documente, obiective, discutii, planificare, workflow, whiteboard, conectare cu alte aplicatii etc.
Taylor Tomlinson: Look at You (9/10) este un stand-up excelent despre viata unei tinere care descopera ca are tulburare de personalitate bipolara si care reuseste sa faca haz de toate experientele, unele mai marunte si altele mai traumatice prin care a trecut. Nu e usor sa poti sa gasesti umorul in suferintele tale, dar este un mod de coping si, poate chiar de vindecare.
Magical Shopping Arcade Abenobashi (8/10) este unul dintre cele mai fantastice, trasnite, amuzante si sensibile anime-uri despre viata unui district comercial si a doua familii ale locului, ai caror copii se iubesc impotriva vointei parintilor.
Cake (9/10) este… hm, nu stiu cum sa va zic… un fel de hibrid de clipuri video ironice cu animatii socante (a handcrafted assortment of bite-sized content served up to viewers as a tasty treat for the mind), oricum un serial foarte inteligent, acid si ireverentios.
Euphoria (9/10) vine ca un ciocan in moalele capului pentru oricine il vede, fie parinte sau adolescent (e NR-18). Si da, e despre America, dar nu suntem nici noi foarte departe de ce se intampla in liceele lor.