Psihologia banilor, exersarea deliberata, mituri din stiinta
& filme, carti, jocuri musai de testat
Morgan Hausel - “Psihologia banilor: Lecții nemuritoare despre avuție, lăcomie și fericire” (8/10)
“este cartea care te va face să conștientizezi faptul că succesul financiar nu depinde atât de mult de nivelul nostru de inteligență, ci mai degrabă de felul în care știm să ne comportăm și să ne raportăm la bani.
Asta pentru că este dovedit faptul că geniile lipsite de control asupra emoțiilor lor pot fi adevărate dezastre financiare, în timp ce, oamenii de rând care nu au niciun fel de educație financiară pot deveni bogați dacă își însușesc câteva aptitudini comportamentale simple.
Așadar, a venit timpul să te convingi că succesul financiar nu este vreo știință complicată, ci o aptitudine personală, în care felul în care te comporți este mai important decât ceea ce știi.
Cartea de față te va ajuta totodată să înțelegi mai bine de ce se înglodează oamenii în datorii, de ce nu economisesc, de ce devin din ce în ce mai lacomi pe măsură ce se îmbogățesc, care sunt adevăratele beneficii pe care ni le pot aduce banii, dar și multe alte lucruri interesante referitoare la modalitățile extrem de diferite în care oameni diferiți se raportează la chestiunile referitoare la bani.”
Cateva citate care sa te convinga ca merita s-o cumperi si citesti:
- “Străduiește-te cât poți de tare să dai dovadă de modestie când lucrurile merg bine și de îndurare/compasiune când merg prost. Pentru că nimic nu este atât de bun sau de rău precum pare. Lumea este mare și complexă. Norocul şi riscul sunt amândouă reale și greu de identificat. Fă asta atât când te judeci pe tine însuți, cât și pe ceilalți. Respectă puterea norocului și a riscului și vei avea mai multe șanse să te concentrezi pe lucrurile pe care chiar le poți controla. In plus, vei avea mai multe sanse și să găsesti cele mai bune modele de urmat.”
- “Ego mai mic, avuție mai mare. Economisirea banilor reprezintă distanța dintre egoul și venitul tău, iar avuția este ceea ce nu se vede. Prin urmare, avuția se creeaza abținându-te de la achizițiile pe care le poți face astăzi, pentru a avea mai multe lucruri si mai multe opțiuni în viitor. Oricât de mult ai câștiga, nu vei strânge niciodată o avere dacă nu limitezi distracția pe care ți-o pot oferi banii tăi acum, astăzi.”
- “Gestionează banii în așa fel încât să poți dormi liniștit noaptea. Asta nu înseamnă să-ți iei ca obiectiv să câstigi cele mai mari profituri sau să economisesti un procent anume din venitul tău. Unii oameni nu dorm bine decât dacă au cele mai mari câstiguri; alți se odihnesc doar dacă își investesc banii într-un mod conservator. Fiecare cu preferința lui. Dar, să ai ca bază întrebarea: „Mă ajută asta sa dorm noaptea linistit?" este cel mai bun reper universal pentru toate deciziile financiare.”
- “Dacă vrei să devii un investitor mai priceput, cel mai important lucru pe care îl poți face este să îți crești orizontul temporal. Timpul este forța cea mai puternică în investiții. Ajută lucrurile mici să crească și greșelile mari să se estompeze. Nu poate neutraliza norocul și riscul, dar aduce rezultatele mai aproape de ceea ce merită oamenii.”
- “Împacă-te cu gândul că multe lucruri merg prost. Poți să te înșeli în 50% din cazuri și tot să faci o avere, pentru că lucrurile aflate în minoritate sunt responsabile pentru majoritatea rezultatelor. Orice ai face cu banii tăi, trebuie să fii împăcat cu gândul că multe lucruri nu vor funcționa. Pur si simplu, aşa e lumea. Prin urmare, trebuie să îți măsori performanțele analizându-ți întreg portofoliul, nu doar investițiile individuale. Nu este nici o problemă dacă ai o gramadă de investiții proaste și doar câteva extraordinare. Asta se întâmplă, de obicei, în cel mai bun caz. Când judeci performanțele concentrându-te pe investițiile individuale, învingătorii par mai geniali decât au fost de fapt, iar perdanții mai ghinioniști decât ar trebui.”
- “Folosește-ți banii pentru a dobândi control asupra timpului tău, pentru că lipsa controlului asupra timpului tău este un obstacol puternic și universal în calea fericirii. Puterea de a face ce vrei, când vrei, cu cine vrei și cât vrei îți aduce cele mai mari dividende care există în finanțe.”
- “Fii mai bun și mai puțin ostentativ. Nimeni nu este la fel de impresionat de bunurile tale ca tine. Poate crezi ca îți dorești o mașină luxoasă sau un ceas scump. Dar probabil tu îți dorești, de fapt, respect și admirație. Și ai mai multe șanse să le obții prin bunătate și modestie, decât prin cai putere și fiare strălucitoare.”
- “Economisește. Economisește și atât. Nu ai nevoie de un motiv anume pentru a face economii. E foarte bine sa economisești bani pentru o maşina, un avans sau o urgență medicală. Dar unul dintre cele mai bune motive pentru a economisi sunt lucrurile imposibil de prevăzut sau de definit. Viața este un șir continuu de surprize. Economiile care nu sunt rezervate pentru ceva anume te apără de abilitatea inevitabilă a vieții de a te surprinde al naibii de tare în cel mai prost moment posibil.”
- “Definește costul succesului și pregătește-te să îl plătești. Pentru că nici un lucru care merită osteneala nu este gratis. Și amintește-ți că majoritatea costurilor financiare nu au etichete cu prețul scris pe ele. Nesiguranța, îndoiala și regretul sunt costuri frecvente în lumea financiară. De cele mai multe ori, merită să le plătești. Dar trebuie să le privesti ca pe niste investiții (un preț care merită plătit pentru a primi ceva frumos în schimb), și nu ca pe niste amenzi (o penalizare care trebuie evitată).”
- “Venerează marja de eroare. Distanța dintre ceea ce s-ar putea întâmpla pe viitor și ceea ce ai tu nevoie nevoie să se întâmple pe viitor pentru a avea succes îți oferă anduranță, iar anduranța face ca, în timp, efectul compus să își exercite magia. Marja de eroare pare deseori o protecție conservatoare, dar dacă te ajută să rămâi în joc, este cât se poate de rentabilă.”
- “Evită extremele din spatele deciziilor financiare. Obiectivele și dorințele oamenilor se schimbă în timp și, cu cât deciziile tale au fost mai extreme în trecut, cu atât sunt mai multe șanse să le regreți pe măsură ce evoluezi.”
- “Ar trebui să îți placă riscul, fiindcă dă rezultate în timp. Dar ar trebui să fii paranoic în privința riscului care te poate aduce la ruină, deoarece te împiedică să îți mai asumi riscuri în viitor care vor da rezultate în timp.”
- “Defineşte jocul pe care îl joci și asigură-te că acțiunile tale nu sunt influențate de oamenii care joacă alt joc.”
- “Respectă harababura. Indivizi deștepți, informați și rezonabili se pot contrazice când vine vorba de finanțe, deoarece oamenii au feluri și dorințe foarte diferite. Nu există doar un răspuns corect; ci doar răspunsul care funcționează în cazul tău.”
- “Succesul este un profesor foarte prost, îi face pe oamenii deștepti să creadă că nu au cum să piardă.” (Bill Gates)
- “Tot timpul se întâmplă lucruri care nu s-au mai întâmplat niciodată.” (Scott Sagan)”
- “Cea mai importantă parte a oricărui plan este să îți faci un plan pentru situația în care planul nu va funcționa conform planului.”
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Mi se pare un articol care trebuie citit neapărat și care explică de ce exersarea deliberată (deliberate practice) nu este suficientă pentru a deveni cu adevărat creativ. Exersarea deliberată implică o serie de tehnici concepute pentru a învăța eficient. Ea este cu adevărat importantă pentru domenii precum șahul, sportul și muzica, deoarece acestea se bazează pe comportamente perfectibile, care trebuie repetate la nesfârșit. Dar pentru majoritatea domeniilor creative, modurile de obținere a succesului sunt în continuă schimbare, iar repetitia acelorasi comportamentele este, de fapt, defavorabila succesului.
O hartă pe care poți hașura țările pe care le-ai vizitat.
Un MBA online si gratuit, cu o curricula facuta din cursuri MOOC de la universitatile de top americane: Penn, MIT, Northwestern, Stanford, Harvard, Yale, Columbia și Michigan.
Un AI tool pentru founders pe care nu l-am testat inca dar suna foarte bine:
“Aveți o idee pentru un startup, un produs sau un serviciu? Site builder-ul nostru bazat pe inteligență artificială îi ajută pe antreprenori să își lanseze și să își valideze rapid ideile de afaceri.”
Mickaël Launay - “Teorema umbrelei. Sau arta de a observa lumea cu bun-simț” (8/10) este o carte de popularizarea stiintei si matematicii care se citeste pe nerasuflate.
Ce mi-ar placea sa avem si in Romania un astfel de muzeu, dedicat jocului si jocurilor: “The Strong National Museum of Play is a highly interactive, collections-based museum devoted to the history and exploration of play.”
“John Mulaney: Baby J” (9/10) - Ai nevoie de mult curaj (si simt al umorului) ca sa faci un spectacol de “stand-up comedy” despre grupul de interventie organizat de prietenii tai ca sa te convinga sa te internezi intr-o clinica de dezintoxicare si despre experientele tale de dependent de droguri.
O poveste despre coruptia sovietica, KGB, al treilea cel mai vandut joc video din toate timpurile, “Tetris”, si cum au decurs, in realitate, negocierile din 1988 pentru licentierea acestui joc video creat de Alexey Pajitnov, un programator rus, care lucra pentru ELORG din URSS. Mai tare ca un film cu James Bond ;)
100 de prompt-uri ChatGPT pentru a vă stimula productivitatea acasă și la serviciu.
"We know board games are designed to be fun, but in what specific ways do they positively (or negatively) affect our mental health? Let's discuss!"
Inca un articol excelent de ludologie culturala scris de Alex Bogdan despre clasicele si arhifolositele dar insuficient apreciatele carti de joc.
Lisa Feldman Barrett - “Sapte lectii si jumatate despre creier” (8/10) este o carte care te va surprinde, fiindca vei descoperi ca unele din lucrurile pe care credeai ca le stii despre creierul uman sunt de fapt mituri sau metafore care au ajuns sa fie luate drept realitate (de exemplu ca am avea trei creiere: unul instinctiv-reptilian, unul emotional-limbic si unul rational-necortex, sau ca neuronii tai stau degeaba asteptand impulsuri din exterior ca sa se activeze, sau ca amintirile noastre reflecta intru-totul realitatea si multe altele). Si un scurt rezumat al ideilor cele mai importante din carte ca sa va dati seama daca vreti s-o cumparati si cititi:
1. The brain's main function is to regulate the body and create predictions.
2. The brain is a highly interconnected system, and different areas work together to produce our experiences.
3. The brain is highly adaptable and flexible, and can rewire itself in response to new experiences.
4. Emotions are not hardwired responses, but rather are constructed by the brain based on past experiences and current context.
5. The brain doesn't have a module specifically for language; instead, language is constructed by the brain based on past experiences and context.
6. Our perceptions of the world are influenced by our cultural context, and we construct our experiences based on these perceptions.
7. The brain has multiple networks that are specialized for different tasks, including self-referential thinking, attention, cognitive control, and sensory processing.
7.5. The brain is capable of improvisation and can generate new ideas and behaviors based on past experiences and current context.