Lecții de Go, creativitate, leadership și exerciții de învățare
+ cum să creezi un joc de petrecere în 5 zile
Antrenamente de Go si coaching
Bun, deci sunt la al treilea antrenament de GO!
Sensei Robert are 14 ani și ne dă lecții simultan.
În stânga mea, doi copii, serioși și adânciți în joc.
Eu făcând glume de tată din alta generație (dad jokes) și calculând mutările cu degetele pe tabla.
Robert, mă încurajează:
- Încercați să fiți mai atenți și să le calculați în minte, că la concursuri nu aveți voie să faceți așa ceva.
Am înțeles… până și copiii îmi zic că vorbesc prea mult...
Am obiceiul ăsta de pe vremea când ne învățau la cursurile de vânzări: "Dacă nu poți să-l convingi, amețește-l!"
Sau poate că așa am fost de mic și acum îmi caut justificări…
Robert mă lasă să fac o mutare și îmi arată unde duce dacă joc așa.
Duce în bălării...
Mă îndeamnă să mă mai gândesc la alta mutare.
Of, păi dacă ne gândim așa tot timpul, când ne mai distrăm? bombănesc eu în mintea mea.
Joc alta mutare, și îmi arată din nou încotro se îndreaptă secvența respectivă.
Tot în bălării...
Oftează în sinea lui (cel puțin așa îmi imaginez eu) și îmi dă o mână de ajutor.
- Ce vreți să realizați?
- Să atac grupul ăla și să îmi fac un zid în același timp.
- Bun, și atunci, cum ați putea să faceți asta?
- Păi așa… și așa….
- Bine, hai să vedem ce se întâmplă în fiecare din cazuri, zice el și îmi arată din câteva mutări ce s-ar întâmpla.
- Mda, zic eu, nu e bine…
Evident că nu e, dar bine măcar că îmi dau seama de asta, tot e ceva.
- Eu dacă aș fi cu negrul aș juca ceva în genul ăsta (și îmi arată o mutare) sau așa (și îmi arată alta mutare).
- Ia vedeți ce se întâmplă dacă ați juca așa? îmi zice și mă lasă să mă gândesc la mutări.
Mă gândesc, mă gândesc, calculez ce calculez… și aleg una din variantele propuse.
- Ați ales? mă întreabă când se întoarce la masa mea.
- Da, zic eu mândru.
Iar Robert joacă atunci o mutare la care nu m-am gândit și care îmi dă toate planurile peste cap.
Dar culmea este că nu l-a învățat nimeni ce este ala coaching-ul.
Eu am dat mii de euro ca să învăț tehnica asta.
Robert o face din instinct.
Ei, și cam așa a decurs antrenamentul vreo 2 ore.
În concluzie, ce am învățat azi:
1. Vorbește mai puțin și fii atent la joc;
2. Antrenează-te să calculezi tot timpul mental;
3. Studiază zilnic un pic de joseki, fuseki și fă tsumego, că fără ele nu progresezi;
4. Joacă mai des GO (online, offline, oricum), nu doar o dată pe săptămână la antrenament;
5. Nu te mai grăbi.
P.S. În 1986, împreună cu Dan Moise, am inițiat primul club de GO din Craiova. Aveam 17 ani amândoi și eram elevi în clasa a 11-a la Liceul Frații Buzești.
P.P.S. Am fost la Etapa Locala a Campionatului National de Catan - Bucharest Geek Hub. Dacă vreți să citiți mai multe despre ce am învățat, am povestit mai multe aici.
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Epopeea creării primului meu joc de petrecere — partea 1: cum a inceput totul, partea 2: primele 100 de cărți Provocare, partea 3: teoria ca teoria dar producția te omoară… și partea 4: când crezi că ai terminat…
Avertisment cititorului. Inspirat de George Cosmin Bors și de tonele de stand-up-uri văzute în ultimii ani, am încercat să fac prima mea recenzie umoristică, urmând sfatul lui Jerry Seinfeld: "The trick is to tell a lot of bad jokes. Sooner or later, you'll tell one that's good." Sper să fiți blânzi cu mine…
Unul dintre cele mai puternice exercitii pentru linistirea anxietatii, mindfulness, cresterea creativitati si autocunoastere, pe care il recomand tuturor clientilor mei, este sa scrie in fiecare dimineata pe o foaie sau doua tot ce le trece prin cap in clipa aia. Ca un ritual de "brain dumping" de dimineata. Dupa ce te obisnuiesti cu el si iti dai seama singur ce impact puternic are asupra ta, o sa vrei sa il repeti si in timpul zilei sau seara inainte de culcare + un articol din "Scientific American" care arata ca beneficiile resimtite nu sunt placebo.
Toți greșim, chiar dacă ne ferim din greu să nu o facem. Toți ajungem mai devreme sau mai târziu să rănim persoanele dragi din viața noastră. Nimeni nu este atât de perfect încât să nu se răstească vreodată, să nu spună o prostie, ceva ce regretă. De aceea, cel mai important lucru într-o relație este să știi cum să o repari.
Faceti si voi va rog exercitiul asta (5 min.) ca sa vedeti ce anume e cu adevarat important in viata voastra (asta e primul pas, al doilea, cel greu, este sa si traiesti in conformitate cu valorile tale) si puneti in comentarii, la final, ce v-a iesit 😉
IQ se presupune a masura inteligenta generala, dar oare testele de IQ chiar reusesc sa masoare aceasta abilitate? Si ce este la urma urmei inteligenta generala?
Ghiduri concise si relevante pentru aproape orice are nevoie un freelancer creativ.
Cele mai bune filme care surprind diferite aspecte clinice ale sanatatii mentale.
În fiecare săptămână sunt lansate o multitudine de instrumente AI. Iată cele mai bune 27 dintre ele pentru afaceri conform "The Neuron".
Vrei să afli cum funcționează inteligența artificială în jocurile de societate?
Urmărește această înregistrare video în care Doug Sartori explică elementele de bază ale teoriei jocurilor cu strategii finite, ale analizei combinatorii și ai algoritmilor matematici folosiți în crearea de programe software (AI) capabile să joace corect (sau perfect) anumite jocuri de societate (cele de tipul “combinatorial games” precum GO, șah, dame, tic-tac-toe, etc.).
Dacă organizați un “team building” sau aveți nevoie de un “icebreaker” uite câteva “board games” pe care le puteți folosi.
Dacă aveți nevoie de ajutor in directia asta dați-mi un PM.
Toate experientele prin care am trecut in ultimii ani de joaca cu boardgameri hardcoristi, condensate intr-un video amuzant de 5 minute. Plus, toate experientele prin care am trecut in ultimii ani de joaca cu non-boardgameri intr-un video amuzant de 6 minute.
Un proiect de "Game Based Learning (GBL)" din Cluj, care a creat și făcut disponibil gratuit (ca "Print-and-Play") un joc ce familiarizează copiii cu noțiuni de afaceri și antreprenoriat. Mecanicile folosite sunt simple și familiare, "Roll-and-Move" și "Racing", pentru a face învățarea jocului cât mai ușoară dar partea cea mai bună este că jocul nu are mecanica de eliminare a jucătorului ("Player Elimination") ce a făcut ca "Monopoly" să devină un joc atât de nesuferit. Mi-a plăcut că au introdus și o mecanică de "Trivia", care dă ocazia profesorului care facilitează jocul să transmită copiilor informații, să îi verifice, să poarte discuții pe marginea conceptelor, nu doar să se lupte între ei pentru câștigarea punctelor (aspect care de altfel face diferența dintre jocul de distracție și GBL, vezi PPS). În concluzie este o resursă care merită să fie trimisă câtor mai mulți profesori (please share it!).
Cea mai buna explicatie a diferentelor dintre un “amerigame” versus “eurogame”.
Dacă înregistrezi video ceva gen vlog sau intri în videocall la serviciu cu un punct de vedere, acest teleprompter te ajută să fii fluent și să nu uiți nimic din ce ai pregătit. Nu l-am testat, dar e lăudat de mulți. Funcționează și pe computer, și pe telefon.
Dacă ești producător de conținut, marketer, advertiser - sau nici una nici alta, dar urci clipuri pe Facebook sau TikTok pentru propria plăcere -, ai aici un ghid care îți spune ce format, rezoluție, durată sau mărime să folosești pentru rezultatele cele mai bune. Căci nimic nu e mai deprimant decât să înregistrezi un clip bun care se vede prost online.
Verble.app este un asistent AI pentru redactarea discursurilor conceput pentru a ajuta utilizatorii să stăpânească arta persuasiunii verbale și a povestirii. Spre deosebire de platformele generice de chat, Verble a fost dezvoltat special având în vedere diversitatea discursurilor publice, înțelegând nuanțele dintre diferitele tipuri de discursuri și îndrumând utilizatorii să-și adapteze mesajele în mod corespunzător. Acesta este creat de experți din industrie care înțeleg arta creării de narative captivante și a livrării eficiente.
O carte care ar trebui citita si aplicata ori de cate ori se face o promovare intr-o pozitie de manager. Cateva citate care mi-au placut (dar in engleza ca suna mai bine 😂):
1. “People don’t buy what you do; they buy why you do it.”
2. “A boss has the title. A leader has the people.”
3. “When people are financially invested, they want a return. When people are emotionally invested, they want to contribute.”
Mortimer J. Adler, Charles van Doren - “Cum se citește o carte. Ghidul clasic pentru o lectură inteligentă” (9/10), Editura Paralela 45
Când a apărut prima oară acum 60 de ani, a devenit un adevărat fenomen, un ghid literalmente clasic. Chiar și azi este unul din cele mai bune și mai de succes ghiduri privind lectura inteligentă care vă va pune pe gânduri când veți descoperi cât timp ați irosit citind superficial: “Cărțile practice (non-fiction) expun cunoștințe - cu privire la experiențe pe care cititorul le-a avut sau le-ar fi putut avea. Literatura imaginativă (fiction) încearcă să relateze experiența însăși - una pe care cititorul o poate sau o poate împărtăși doar prin lectură - iar, dacă reușește acest lucru, atunci cititorul va avea ceva de care să se bucure. Din pricina scopurilor diferite pe care le au, aceste două tipuri de scriitură apelează la intelect și la imaginație în mod diferit.”