Cum stii ca un joc e bun?
Prin februarie anul asta m-am gandit eu sa imi fac cadou un joc scump, deluxificat la maxim (miniaturi, coins, tray, insert, foil, sac de panza, full bling) si cu multa bataie (ca la ce sunt buni soldatii si monstrii daca nu te bati cu ei).
Asa ca mi-am luat “Cyclades: Legendary Edition” (un fel de "director's cut" al jocului original din 2009) si, fiind ditamai cutia, ca sa nu mai zic de un how-to-play de 52 de minute, a ajuns sa stranga praf la loc de cinste (nu a incaput in nici un raft deci l-am pus mot peste toate).
Pana azi... cand a tras Tudor Popescu de mine sa il jucam. 🥰
Bro, stii ca un joc e bun si ca o sa iti placa, nu cand ii da Dice Tower 10/10, ci cand te uiti la explicatiile lui Rodney Smith aproape o ora, si, nu doar ca nu adormi pe parcurs, dar te mananca palmele sa sfasii tipla de pe cutie si sa intinzi hartile pe masa.
Una peste alta, e un board game in care va luptati intre voi cine controleaza mai multe insule, mari, orase si metropole (area control), mai dati din cand in cand si cate o batalie sangeroasa pe uscat sau mare ca sa cuceriti ce poftiti mai mult (wargame), si, cel mai cool, puteti invoca (cu bani, deci practic tot cumparat se cheama) zei, creaturi mitologice (cu niste miniaturi imense) si eroi care sa va ajute pe voi sau sa ii distruga pe adversari.
Prima partida e un pic mai anevoioasa, ne-a luat vreo 3 ore in 4 jucatori (dar am jucat-o competitiv nu team-vs-team cum recomanda designerii) ca am tot rasfoit regulamentul, ne-am minunat la fiecare monstru si erou nou, dar, odata invatat jocul, deci de la a doua partida, ma astept sa dureze 25-30 de minute de jucator.
In concluzie, daca va plac miniaturile extravagante, tematica mitologica, dezvoltarea de civilizatii si luptele devastatoare intre prieteni, toate astea impachetate intr-un joc crancen dar relativ scurt, asta e jocul cautat.
Atentie doar ca, daca iti plasezi prost la inceput controlul tau pe insule (din graba, neatentie sau fiindca te cheama Dragos), nu prea mai ai cum sa iti revii pe parcurs, si fiind cel mai slab de pe tabla, o sa trezesti pofta de sange a tuturor.
Asa ca, in primul joc, folositi recomandarile lui Cathala si Maublanc si porniti cu setup-ul recomandat de ei.
Cei interesati de mai multe informatii sau de recenzii mai detaliate le gasiti aici: https://boardgamegeek.com/boardgame/380619/cyclades-legendary-edition
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Vrei sa fii mai fericit? Conecteaza-te cu oamenii din jurul tau, familie, prieteni, colegi, straini, nu conteaza. Doar iesi din capul tau si ia contact cu realitatea altui suflet: “If someone were to ask me what’s the one thing you could do tomorrow to be happier, that’s my answer: having a conversation with someone — or a deeper conversation than you normally do.”
Gandirea critica si claritatea sunt necesare nu doar in business sau relatiile sociale, ci sunt si un instrument important al psihoterapiei: reframing-ul, reformularea, clarificarea, contestarea gandurilor.
Va recomand aceasta tabara pentru mame si copii din 16-19 august 2025 (nu am fost eu in ea ca sunt tatic dar mi-a fost recomandata de o mamica).
Spune si tu ce poate sa fie mai misto decat sa mergi la mare, sa cunosti o mana de oameni simpatici foc, sa te joci cu ei tot felul de exercitii amuzante de actorie ca, la final, sa te simti mai relaxat, mai conectat si mai bine in pielea ta (cea proaspat arsa de soare)?
GenAI vine ca un tsunami care o sa dea peste cap educatia de la toate nivelurile.
A incerca sa il interzici sau sa-ti bagi capul in nisip ca strutul, nu va opri valul.
Foarte putinii profesori autentici din scoli au inteles inevitabilitatea acestei revolutii si se gandesc cum sa schimbe pardigma educatiei traditionale, cum sa se adapteze la un viitor dominat de AI, cum sa foloseasca cu rost acest instrument, cum sa il faca de folos. Restul profesorilor, majoritatea, mediocritatea, sunt deja pe cale de disparitie.
Un excelent articol pentru traineri si profesori, ca sa foloseasca mult mai eficient ChatGPT in munca lor.
Daca ai un pic de rabdare sa asculti povestea asta, nu o s-o uiti niciodata. Si, in plus, o sa mai si descoperi probabil una din cele mai importante abilitati pe care ai fi vrut s-o fi invatat de la cea mai frageda varsta.
Din ce inteleg eu proliferarea GenAI-urilor in educatie de fapt ii obliga pe profesori sa nu mai dea teme pentru acasa, ci sa faca in clasa mai mult din ce ar fi dat ca tema. Si sa puna mai putin accent pe transmiterea de informatii, cat pe formarea abilitatilor prin exercitii practice in clasa.
Unul din cele mai utile si necesare prompt-uri pentru orice faci cu GenAI ca sa scapi de raspunsurile lui gresite, banale sau generice.
Ai peste 50 de ani si vrei sa scapi de burta fara sa te chinui la sala? Cel mai usor (dar nu rapid) mod este sa te obisnuiesti sa mergi zilnic, pe jos (cat mai mult) cu burta goala (inainte de a manca). Simplu, nu? Incearca, nu ai nimic de pierdut....
O scurta privire, lucida si obiectiva, a unei scriitoare americane de 40 de ani, Teal Swan, asupra Bucurestiului si romanilor. “In Bucharest, trauma is like a stain that has seeped into every stone and into every person, making them seem harder. It is a stain that is so much a part of the place, that no one notices it anymore. The experience is arresting. But when you call Bucharest your home, you become acclimatized to all of this. You are normalized to what comes as a shock to people coming in from other places in the world.”
Am trait s-o vad si pe asta. Pana la urma se pare ca cel mai bun mod de a testa si compara intre ele diferitele LLM existente, sunt jocurile (board games). Si nu orice joc, ci Diplomacy, un joc vechi de negociere si bluffing, tocmai din 1959.
De ce mi se pare stirea asta atat de importanta? Fiindca Diplomacy este un joc care se castiga convingandu-ti adversarii sa intre in aliante cu tine, stiind ca urmeaza sa ii tradezi si sa fii tradat cand cineva are ceva de castigat. Acum v-ati prins? PS. Mai multe informatii despre joc gasiti aici.
Daca pana si LLM-urile devin cu 3-18 puncte procentuale mai inteligente cand se joaca "board games", va dati seama ce impact au jocurile asupra creierului uman. Studiul il gasiti aici: https://arxiv.org/pdf/2506.24119v1 (poza buna de o reclama stomatologica generata in graba cu chatgpt)
Cand te gandesti la activitatea de “board game design” accentul ar trebui sa fie pe design. Stiinta si competenta de a crea lucruri care indeplinesc, eficient si eficace, rolul pentru care au fost create. Nu e de ajuns sa joci multe jocuri, trebuie sa inveti si cum se face un design bun. Faptul ca ai vazut o multime de filme la viata ta nu te face automat un bun regizor. Poate ca ai niste idei interesante, dar daca nu inveti si cum sa le pui in practica, s-ar putea sa se aleaga praful de ele. Iar articolul exact asta demonstreaza, ca faci un regulament mai bun daca folosesti diferite metode testate de design, de exemplu metoda ADDIE.
Cateva idei bune de la cele mai reziliente economic "board game cafe" din UK (pentru cand mi-oi deschide si eu una):
Cea mai clara explicatie a modului in care opioidele iti creeaza atat starea de placere extrema dar si cea de dependenta – si de ce fentanilul este considerat cel mai periculos drog cunoscut.
Cine crede ca are vreo sansa sa faca bani in ziua de azi in "online poker" este fie dezinformat, fie naiv, fie dependent.
Probabil cel mai bun rezumat video al cartii Atomic Habits de James Clear, una din cele mai eficiente carti despre schimbare si crestere personala (urmareste aceste 28 de minute ca sa stii de ce merita sa investesti cateva ore in studiul intregii carti).
“Common Side Effects” (8/10) este unul din cele mai aprige seriale de desene animate pe care le-am vazut in ultima vreme. Este anti-sistem, anti-corporatist, anti-BigPharma. Incepe ca un thriller conspirationist si se termina ca un fantasy hippiot. Dar pe parcurs iti trece multe rahaturi cotidiene pe la nas pe care nu ai cum sa nu le recunosti ca atare. Daca reusesti sa treci in primele 2-3 episoade peste stilul grafic intentionat naiv-urat (stil Beavis & Butt-Head), o sa descoperi un desen care te captiveaza si pune pe ganduri in acelasi timp. Pentru unii, mai trecuti prin viata, nu e nimic nou, dar sunt curios ce impresie o sa faca celor care abia acum descopera cum este lumea cea mare, din afara casei parintesti. Abia astept sa vad si sezonul 2 cand va aparea anul acesta.
8 carti pentru vremuri tulburi sau, altfel spus, 8 instrumente de auto-terapie impotriva anxietatii, negarii si naivitatii.
In sfarsit am apucat sa binge-uiesc si sezonul 2 din "The Last of Us" (8/10). Intrucat nu am jucat jocul video nici nu aveam asteptari de vreun fel, asa ca mi s-a parut aproape la fel de bun ca primul sezon, la fel de tulburator si pe alocuri parca prea violent. Dar e un "post-apocalyptic zombie movie", deci, "it comes with the territory". Episodul 6 mi s-a parut cel mai bun din sezonul asta. Tot episodul, de la inceput la sfarsit. La fel de bun ca episodul 3 din sezonul 1.
“Severance” (8/10) este un serial bine regizat si filmat, merita studiat la arte vizuale. Storyline-ul mi s-a parut cam diluat probabil au fost nevoiti sa faca un anumit numar de episoade. Una peste alta, o metafora cinematica anti-corporatista interesanta care ar fi fost excelenta daca era un pic mai concisa. Am terminat doar sezonul 1, acum sa vedem ce aduce nou urmatorul sezon.
"Sinners" (8/10) e un film care merita vazut in cea mai mare sala de cinema unde poti sa il gasesti. La inceputul filmului am crezut ca este doar un film cu gangsteri afro-americani din perioada prohibitiei. Dupa cateva minute m-am gandit ca este doar un film politic care expune rasismul sudist al anilor '20. Dupa alte cateva minute mi-am zis ca de fapt este un film muzical despre istoria mistica a blues-ului. Dar n-am nimerit-o cu niciuna. Si pe urma s-a dezlantuit iadul... PS. O recenzie mai detaliata: