Incubatoare versus acceleratoare de #startups
Respectand felul in care vede HubSpot distinctia dintre accelerator si incubator, problema noastra in Romania este ca nu avem incubatoare de startupuri, adica acele programe care sa te educe si califice de la nivelul de un om cu o idee la o echipa cu un MVP (acceleratorul urmand sa te preia de la acel nivel).
Iar un incubator de startup nu este tot aia cu incubatoarele de afaceri de pe langa camerele de comert sau consilii locale (de unde eu nu stiu sa fi iesit vreodata o firma mare, oricate milioane au fost cheltuite).
Un incubator de startupuri nu este un curs teoretic si nici macar unul aplicat.
Este un program de lunga durata, care te invata cele mai eficace metodologii de inovare (design thinking) si antreprenoriat (lean startup), iti da acces la resurse cu expertiza reala care sa te ajute sa aplici concret aceasta cunoastere ipotezei tale de startup si, nu in cele din urma, (ca orice teorie “e buna pana iti iei primul pumn in falca”), te da afara din proiect daca nu esti capabil sa faci fata provocarilor si sarcinilor implicate (si asa poate ca te trezesti la realitate si nu iti mai pierzi timpul cautand cai verzi pe pereti).
Dar articolul este despre acceleratoare, asa ca toate cele de mai sus sunt doar o mica nota de subsol:
“Startup accelerators aren’t right for everyone, and they can be competitive, exhaustive programs. However, these programs have quite literally transformed budding businesses into global, revolutionary companies. (Airbnb and Dropbox, anyone?)
Read through this guide to better understand what startup accelerators entail and if they are right for your business.”
Articole, evenimente si resurse utile acum:
A cheat sheet to help you remember 200+ biases via 3 conundrums: Information. Meaning. Time.
“Gamification is the craft of deriving all the fun and addicting elements found in games and applying them to real-world or productive activities. This is what I call “Human-Focused Design” as opposed to the “Function-Focused Design.” It is a design process that optimizes for the human in the system, as opposed to pure efficiency of the system.
Startups Are The Ultimate “Mental Game”
“A Founder’s mental approach is the greatest point of leverage in a company’s success or failure. We’ve seen time and again: the way you think determines how you do.”
“Not a game” (8/10) este un documentar despre gaming, poate cel mai echilibrat si mai obiectiv din tot ce am vazut pana acum, care prezinta echidistant toate curentele de opinie, dar si faptele legate de acest fenomen atat de polarizant si de neinteles pentru generatiile mai in varsta.
Research shows that five work hours a day can improve productivity and bolster wellbeing. There’s only one thing holding companies back.
40 de sfaturi de o propozitie despre cum sa castigam timp si sa fim eficienti in ce priveste emailurile.
Preferatele mele:
“An email is only as valuable as the reason you send it.”
“The worst time to “do email” is every time you get an email.”
“The longer your email, the less likely someone is to read every word.”
“There’s nothing “free” about staying subscribed to a free newsletter you don’t read.”
“Emails are a terrible place for small talk.”
“Your inbox works for you — not the other way around.”
“The most important sentence in any email is the first one.”
“If you send a cold email, it better be about a hot opportunity.”
“No one ever says: I wish the paragraphs in that email were longer.”
“Every email should tell the recipient what you want them to do after they read it.”
O fabula care m-a amuzat mult.
Pentru ca m-am saturat sa mi se zica aproape zilnic “sa inchid geamul ca ne trage curentul si ne imbolnavim”. Nu ca m-as astepta ca aceasta frica sa dispara in fata unor argumente rationale, dar poate macar vom iesi din rationalizarea fricii (adica vom constientiza ca nu curentul de aer ne afecteaza, ci diferenta de temperatura dintre corp si curentul de aer).
“Tig” (9/10) este un documentar tulburator despre puterea sublimativa a artei (stand-up in cazul acesta) de a te ajuta sa treci prin cele mai grele momente, cum ar fi acela ca tocmai ai fost diagnosticata cu cancer. E despre viata adevarata a unui actor de comedie (care numai amuzanta nu este in afara scenei), despre angoasa bolnavului de cancer (care desi este in remisie nu se va mai simti niciodata in siguranta), despre costul (nebanuit si nedorit al) faimei, despre cautarea unui sens in tot ce ti se intampla, despre iubirea care apare cand nu te astepti, despre dorinta de a avea un copil (care pentru unele mame e mai puternica decat frica de moarte), despre gasirea unei mame-surogat si multe, multe altele.