The go-to-market strategy
Articolul asta de David Odier iti explica foarte clar cum sa abordezi strategia de go-to-market. Mai jos tot ce trebuie sa stii, iar articolul integral aici:
“A good go-to-market can make — or break — a company. There’s no silver bullet for nailing your go-to-market (GTM) strategy, but it’s best to think about this strategy as a process. There are three key stages, and being thoughtful about all three will put you on track for growth.
1/ Start with lots of customer research and a soft launch
Founders often confuse the soft launch of a product with reaching product-market fit. You’ve reached product-market fit when customers are willing to pay for your product and churn is under control. Unlike a soft launch, it’s not a date you can plan for or put in your calendar; but you’ll know when it happens. Selling will be that much easier, and the glowing customer feedback will speak for itself.
The company that impressed me the most in this process is Pennylane, a French accounting startup creating a local Xero and Quickbooks competitor. As they were building their product, they interviewed 150 startup founders and agency owners, their core target groups.
When they unveiled their final product, almost all of the companies they had interviewed became paying customers.
I love this story because it shows how successful companies can be if product, marketing and sales work closely together.
2/ Maximise the impact of your GTM with near-perfect product messaging
Prepare your GTM plan by focusing almost entirely on that uniqueness and take a step back. Think together with your team: who would benefit the most from this unique value we are creating?
Invest some time in this process. The answer is probably not as straightforward as you think it is, and it requires a deep dive into your market. Remember that you are creating a product for your customers. You should not try to create a product you think is great but does not answer a market need.
Once you’ve understood who will benefit the most from your product, the GTM plan you will prepare will be entirely focused on this audience. They will be the ones that will understand your value the quickest and will be the easiest to convince.
3/ When does GTM end, and what do you do from there?
One thing that’s certain is you cannot define the end of your go-to-market with a number. You can obviously set yourself goals, but that ignores the fact that you want to sustain that growth. You need more than one North Star metric to safely say you should move from talking about GTM to the growth phase.
My definition of a GTM ending and the start of a growth phase is when a company grows their revenues by more than 10% month-on-month several months in a row and the return on your marketing investments (eg. ads, providers, team) is higher than two.”
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Craciunul nu ar trebui sa fie despre shopping, asa ca aveti aici 24 de idei de cadouri pentru a va face prietenii fericiti fara sa cumparati neaparat ceva.
“Poate ai o idee bună de afaceri și, mai ales, ai și curajul de a o pune în practică. Vei descoperi, totuși, destul de rapid faptul că o idee bună nu este suficientă în ziua de azi pentru a crește o afacere durabilă, ci trebuie să ai și cunoștințele necesare pentru a fi un fondator și manager abil, care să reușească să treacă cu brio de situații incerte sau neprevăzute.”
Cu multa vreme in urma m-am mutat de la GetAbstract (25€/luna) la Blinkist (14,99$/luna) si acum, dupa 4 ani, m-am mutat iarasi, de la Blinkist la StoryShots (22,99$ pe viata), fiindca au rezumatele mult mai bune si pretul incomparabil.
Imi pare rau ca nu i-am descoperit mai devreme. V-am pus aici rezumatul de la o carte destul de cunoscuta ca sa vedeti cat de bun este.
Un program online de preaccelerare bun (mi-a fost recomandat de un alt angel cu experienta) pentru Sustainability startups in clipa de fata, dar va puteti inscrie si daca sunteti in Fintech, Cyber si B2B SaaS pentru cohortele urmatoare.
O foarte buna compilatie de articole si resurse de la Andreessen Horowitz pentru cei interesati de DAO (decentralized autonomous organizations).
Un tool bun de descoperirea profilului de personalitate al oamenilor din echipa ta si din analiza lor sa iti dai seama ce iti lipseste si ce iti prisoseste.
PS. Eu sunt Impresario cu Entertainer si Shaper.
Un nou canal de stiri online (si newsletter) focusat pe #techstartup din South-East Europe.
Un startup/tool foarte interesant in EdTech, care vrea sa inlocuiasca platformele de tip MOOC cu o solutie (oarecum crowdsourced) mai ieftina si mai eficienta. Initial eram un pic sceptic (fiind fan MOOCs), dar am testat-o cu un curs de “No Code for Purposeful Video Games” si mi se pare cel putin la fel de buna ca un MOOC (dar nu la fel de buna ca un cohort-based).
“As the comedian Emo Philips once said, “I used to think that the brain was the most wonderful organ in my body. Then I realized who was telling me this.” We often have a “neurocentric bias.” We think we’re only limited to what the gray matter inside our heads can do, but the people who really get a lot done are also smart about marshalling outside resources to improve their focus, attention, and creativity.”
“Castle Rock” (8/10) este un serial captivant si halucinant creat de nimeni altul decat maestrul suspansului, Stephen King. Este un thriller cu elemente fantastice in care lucrurile nu sunt niciodata ceea ce par, asa ca vei urmari fiecare episod cu sufletul la gura sa afli daca tanarul descoperit intr-o cusca unde a fost tinut 20 de ani chiar este diavolul sau doar o victima, si dupa fiecare episod iti vei face o teorie care iti va fi demontata in urmatorul episod. Sezonul 2 nu este la fel de bun ca primul, i-am dat 7/10, dar oricum nu te vei putea opri sa nu il vezi mai ales dupa cliffhanger-ul de la finalul primului sezon. O mentiune speciala merita episodul 7 din primul sezon, “The Queen”, care este considerat de criticii de film ca cel mai bun episod TV al anului 2018 si un emotionant omagiu persoanelor care sufera de Alzheimer.
“Zettai Shonen” (8/10) este un anime vechi (2005), bland si calm (aproape hipnotic), despre singuratate si prietenie (teme clasice in anime), dar care mie mi-a atras atentia mai ales prin originalitatea si diversitatea tehnicilor regizorale folosite. Atentie ca nu este un serial comun cu “bum bum” si “kawaii” ci unul de atmosfera, lent, in care personalitatea personajelor este mai importanta decat actiunea.