Frameworks, instrumente de gandire, idei de vara
Un framework de vanzari care mi-a placut foarte mult
Cateva idei care mi-au placut foarte mult din acest video excelent despre cum sa creezi in firma ta un proces de vanzari eficient, scalabil si repetitiv:
In primul rand trebuie sa intelegi ca fara un proces clar, dinamic, masurabil nu poti sa iti garantezi cresterea afacerii;
Ca founder trebui sa ai doua abilitati critice, cum sa inveti tu si cum sa ii inveti pe altii (eficace);
CLOSER Framework:
Clarify why they are here (what do you want to solve, what you need, what is your goal)
Label them with a problem (help them to formulate the problem in a goal)
Overview their past pain (what they tried, what worked, what not, it’s not their fault it didn’t work because they missed the last pieces that we will provide)
Sell them the vacation (would you like to hear how the product works, don’t use jargon, use short anecdotal stories, they don’t want to hear work they want results, they want to pain-free solve their problem)
Explain away their concerns (price vs. value, care sunt fricile lui, can the product meet your needs, do you want to work with us, do you have funds or get access them)
Reinforce their decision (in primele 48 ore dupa vanzare oamenii decid daca vor mai cumpara de la tine si in viitor sau nu)
Sales pitch nu mai lung de 3 minute fiindca timpul tuturor e pretios
“The main reason they gonna buy is because of how understood they feel”
Doar trei lucruri trebuie sa iasa din gura ta cand faci un sales call: questions, restatements, anecdotal stories:
“Sell the vacation, not the plane flight”
Toti concurentii tai vand aceasi vacanta, diferenta o fac calitatatea servicilor si felul in care ajungi la rezultat;
“When you train your sales people you don’t train them on the product your train them on the prospects”
Si multe altele pe care va las sa le descoperiti.
Articole, evenimente si resurse utile acum:
"ROTSA - Romanian Tech Startups Association, 𝐢𝐧 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐧𝐞𝐫𝐬𝐡𝐢𝐩 𝐰𝐢𝐭𝐡 Techcelerator 𝐚𝐧𝐝 Rōnin, 𝐥𝐚𝐮𝐧𝐜𝐡𝐞𝐬 Startup Reaktor, 𝐚𝐧 𝐢𝐧𝐜𝐮𝐛𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐩𝐥𝐚𝐭𝐟𝐨𝐫𝐦 𝐟𝐨𝐫 𝐭𝐞𝐜𝐡𝐧𝐨𝐥𝐨𝐠𝐲 𝐬𝐭𝐚𝐫𝐭-𝐮𝐩𝐬 𝐢𝐧 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐥 𝐚𝐧𝐝 𝐄𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫𝐧 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞. The founders of early-stage technology start-ups in Europe (especially the CEE area) can join the Startup Reaktor between June 27th and September 1st, 2022, by accessing the link https://www.f6s.com/startup-reaktor/apply The accepted teams into the program will be announced on September 14th, 2022."
Mandru sa vad una din cele mai bune si vechi investitii ale mele, hackajob, in topul european al firmelor de recruitment.
Una din firmele in care am investi si-a lansat produsul pe Kickstarter, o bratara electronica pentru copii pentru managementul stresului si constientizarea nivelelor ridicate emotionale. Felicitari Marius Rus, Adinna Rus si echipa!
Excelenta colectie de instrumente mentale, modele mentale, cadre de gandire (framework) care sa te ajute cand ai de rezolvat probleme, de luat decizii sau sa intelegi functionarea unui sistem.
Un instrument interesant, stiintific si gratuit ca sa iti identifici valorile dupa care iti ghidezi viata (dupa care iti iei deciziile importante). Eu l-am testat pe mine (dureaza 10 min.) si mi se pare destul de valid comparativ cu imaginea mea de sine (ceea ce nu e neaparat relevant dar cat de cat tot conteaza). L-am verificat si cu doua persoane care ma cunosc bine si se pare ca valorile mele (asa cum apar din test) se regasesc in felul in care imi traiesc viata. Deci, zic ca merita sa il testati si ideal ar fi sa aveti pe cineva mai experimentat (coach, terapeut, mentor) cu care sa discutati rezultatele, nu de alta, dar creste probabilitatea de a operationaliza descoperirile facute.
Aproape 100 de teste, instrumente, mini-cursuri care sa te ajute sa te cunosti mai bine, sa intelegi cum gandesti si iei decizii, sa intelegi cum functioneaza realitatea, sa descoperi cum sa iti controlezi emotiile cand tind sa te domine, cum sa reusesti ce iti propui si cum sa imbunatatesti toate astea. Am testat “How rational are you, really?”, “The entrepreneur test’ si “Can you detect weak arguments?” si mi s-au parut toate valide si utile.
Un artist olandez și-a filmat fiica câteva secunde, săptămânal, de la naștere până acum, si a realizat la final acest clip de 2 minute in care o vezi cum devine din bebelus o tanara de 20 de ani.
“Giri/Haji” (8/10) sau cat de departe poate sa mearga dragostea de frate, cand unul este politist si celalalt yakuza. Iar finalul este complet neasteptat.
Pe unde poti sa mai iesi in Bucuresti la o terasa sau gradina misto.
Cele mai misto mese si culmea facute la noi, in Alba.
Ma bucur sa vad ca a aparut si primul master in antreprenoriat din Romania, pe de alta parte nu pot sa nu ma intreb, ce potential antreprenor ar merge la curs academic de doi ani, in loc sa studieze singur, sa isi faca un MVP si pe urma sa intre intr-un accelerator. Ca sa nu zic ca pe afara multi renunta din timpul facultatii, ce sa mai vorbim de master. Poate ca piata tinta sunt tinerii, dar si aici am dubii ca cei mai buni vor alege un master in locul invatarii experimentale din propria afacere. In fine, cred ca vom afla pe parcurs si cine se inscrie si cate afaceri vor iesi de aici (fiindca sper sa iasa antreprenori nu doar manageri corporatisti cu diploma de antreprenoriat). Oricum felicitari FABIZ - ASE ca a avut curajul sa faca acest experiment.
Stiati ca QR-ul a fost inventat in Japonia fiind inspirat de jocul GO (de altfel cel mai popular joc la ei, cam cum sunt tablele la noi)? Practic, ce face un cod QR (care vine de la Quick Response) e că transformă codurile de bare obișnuite, unidimensionale, într-un format bidimensional, care cuprinde mai multă informație și poate fi scanat mai ușor.