Educatie, viitor, AI si agilitate emotionala
Ce recomandari am mai strans pentru voi luna asta:
Board games — recomandari si timp de calitate
In pandemie am reinceput sa ma joc intens board games (ca multi altii, de altfel) in principal ca sa petrec timp de calitate cu fiul meu (care sa nu implice un screen) si ca sa ii antrenez diverse abilitati prin joaca.
Cu timpul, tot punand pe FB ce ne-am mai jucat, au inceput sa ma intrebe din ce in ce mai mult parinti ce jocuri le recomand sa se joace cu copiii lor.
Si cum sfaturile mele s-au tot inmultit, prin 2022 am facut prima versiunea a acestui ghid, pe care o trimiteam ca pdf oricui era interesat.
De atunci am tot actualizat-o cu ce mai gasesc interesant si ca sa nu mai trebuie sa tot trimit noile versiuni m-am gandit (abia acum) sa pun fisierul pdf in dropbox, sa fac un link public, pentru ca oricine are linkul poate sa isi descarce de acolo ultima versiune.
M-am gandit si la varianta de a-l transforma intr-o postare pe blogul meu, dar e un pic mai complicat si mi-e lene de asta deocamdata.
Anyhow, descarcati-l, folositi-l, dati-l mai departe si daca aveti sugestii de imbunatatire... shoot.
Ghidul face parte din proiectele comunității Educatie prin Jocuri de Societate (https://www.facebook.com/groups/educatieprinjocuridesocietate), un grup privat de Facebook pe care l-am creat cu misiunea de a facilita accesul la o educație sănătoasă prin jocuri de societate unui public cât mai larg.
Obiectivul grupului este de a forma o comunitate cât mai mare de oameni pozitivi și activi care să contribuie cu articole, evenimente, exemplul personal, etc. la promovarea educației prin jocuri de societate.
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Cum vede World Economic Forum ca va fi piata muncii in 2030 (principalele previziuni sub forma de infografice, dar poate fi descarcat si raportul complet in format pdf). Si pe urma cand te uiti la abilitatile de care vor avea nevoie tinerii nostri cand se vor angaja peste 5 ani, si le compari cu ce se invata concret in scolile noastre de azi, nu poti sa nu te ingrozesti un pic.
Vrei sa fii mai fericit? Conecteaza-te cu oamenii din jurul tau, familie, prieteni, colegi, straini, nu conteaza. Doar iesi din capul tau si ia contact cu realitatea altui suflet.
Un mod mult mai eficace de a riposta in fata pseudostiintei, teoriilor conspirationiste, si informatiilor eronate (decat fortarea retiunii, contrazicerea oponentului cu date faptice). Se numeste “bypassing technique”. “So, what is bypassing and why is it seemingly more effective? Bypassing is where, instead of providing some negative rebuttal to a claim, you instead provide positive counterclaims about the topic.”
Primul ministru al educatiei care are curajul sa recunoasca public ca avem un sistem national de invatamant care, sistematic, distruge mintea a aprox. 50% din copii tarii, fiindca asta inseamna sa stii sa citesti cuvintele dar sa nu intelegi sensul lor. Realitate mascata prin folosirea termenului alambicat si usor de ignorat de "analfabetism functional". Acesta este cel mai cumplit sabotaj impotriva tarii noastre facut de toate guvernele pe care le-am avut pana acum.
“As business leaders, we all started somewhere, and that somewhere was usually "embarrassingly bad." / But things have changed. Today's AI-equipped workforce skips straight to adequacy. And in bypassing the painful beginning that previous generations experienced, they're missing the critical catalyst that transforms people from hopeful amateurs into genuine professionals.”
Un articol scris de Ted Chiang in 2017, in care vrea sa ne faca sa privim un pic mai profund cand auzim previziuni si alarme apocaliptice despre (iminenta) revolta a AI-urilor: “Then I realized that we are already surrounded by machines that demonstrate a complete lack of insight, we just call them corporations. Corporations don’t operate autonomously, of course, and the humans in charge of them are presumably capable of insight, but capitalism doesn’t reward them for using it. On the contrary, capitalism actively erodes this capacity in people by demanding that they replace their own judgment of what “good” means with “whatever the market decides.”
Acum 2 ani “prompt engineering” nu exista, acum 1 an a devenit un job in sine, iar de anul asta va fi doar un skill de baza pe care oricine trebuie sa il aiba.
Si uite asa ma apuca un dor de padure, de aer proaspat, de liniste...
Daca esti parinte de (pre)adolescent, neaparat citeste articolul lui Alexandru Moldovan. "Cum am mai spus, conectarea reală cu un adolescent presupune mai mult decât simple discuții sau reguli. Este nevoie de empatie, prezență și autenticitate. Și nu odată pe sezon, ci zilnic sau ori de câte ori ai ocazia. Mai ales când nu ești pregătit sau ai chef! :) Totuși câteva sugestii pot ajuta”
“I’ve noticed the older my children get the less they do what I say and the more they do what I do.”
Genul de stire atat de absurda ca te-ai astepta sa fie o ironie de pe "Times New Roman"… dar este reala.
Revolutia jocurilor de societate (board games) aparuta in US si UK in anii '70-'80, ajunge in sfarsit si la noi, in Romania, incetul cu incetul. Si chiar daca nu va pasa prea mult de jocuri si joaca, oricum un documentar BBC din anii 1982 are un farmec aparte.
Dacă sunteți interesați de jocuri şi simulări folosite ca instrumente de învăţare şi cercetare, ei bine, conferința ISAGA din 15-18 Iulie 2025, este locul unde ar trebui să fiți. Si daca tot mergeti in Stuttgart la conferinta, puteti sa va inscrieti si la scoala de vara care are loc cu cateva zile mai devreme si sa va intoarceti acasa doxă de "simulation & gaming”. https://www.wing.hdm-stuttgart.de/isaga-summer-school-2025/
O colectie foarte buna de resurse pentru game designer.
Un articol foarte bun despre mult prea rarele "flicking games" (pe care l-as traduce ca "jocuri de lovit cu degetul" dar sunt curios si de alte idei).
Flip 7 (2024; 8/10) - 8+(6+), 3-99 players, 20 min., complexity 1,09/5; Best Review:
Best How To Play Un “party card game” care se joaca ca un fel de “Blackjack” pe steroizi, se invata usor, se joaca rapid si o sa placa la nebunie gambler-ului din tine (fiindca are combinatia ideala de noroc si risc care iti va umple creierul de dopamina).
Tobago (2019 Second Edition) (2009; 8/10) - 10+(8+), 2-4 players, 60 min., complexity 2,13/5; Un “family board game” clasic si premiat, care mi s-a parut foarte interesant pentru cum reuseste sa faca un joc de deductie spatiala accesibil jucatorilor ocazionali (casual gamers). Best Review + Best How To Play:
Leonardo da Vinci's Codex Leicester (2023; 7/10) - 14+(10+), 1-5 players, 30-150 min., complexity 3,20/5; Mi-a plăcut să-l joc pentru ca:
are o complexitate moderata (adica accesibila) a planificarilor necesare cand iti construiesti strategiile,
te scoate din optimizarea solitara a eurogameurilor prin micile conflicte dintre jucatori care apar atat cand plasezi lucratorii (actiune care este in acelasi timp si o licitatie in doua faze) cat si cand te hotarasti ce carti-inventii vrei sa faci (Declaring Invention Phase),
te obliga sa iti schimbi strategia din prima jumatate a jocului fiindca punctarea finala are optiuni si combo-uri noi,
banii castigati sunt punctele finale de victorie (am eu o slabiciune pentru genul asta de jocuri 😂).
Singurele lucruri care m-ar face deocamdata sa nu il propun unui grup sunt AP-ul si timpul de invatare mare (la primul joc). Recenzia mea integrala aici.
Boardssey este o platformă nou lansata si recomandata de Jamey Stegmeier, un fel de "all‑in‑one" destinat creatorilor de jocuri de societate (board game design), care centralizează întregul proces de dezvoltare într‑un singur spațiu de lucru:
- Game Center pentru organizarea detaliilor jocului și controlul versiunilor,
- Playtest Hub pentru colectarea feedback‑ului structurat,
- Project Dashboard cu vizualizări Kanban și calendar, și
- Whiteboard colaborativ pentru schițarea conceptelor.
În plus, include instrumente de tip Print‑and‑Play, calculatoare de distribuție variabilă, generatoare virtuale de zaruri și monede, precum și instrumente pentru crearea de portofolii profesionale, facilitând trecerea de la concept la publicare rapid și eficient, fie că ești designer independent sau firma profesionista.
S-ar putea ca in viitor sa putem vindeca Alzheimerul cu o simpla pastila. Deocamdata descoperirile sunt confirmate doar la nivelul soarecilor de laborator, dar eu sunt optimist.
Susan David – „Agilitatea emoțională. Cum sa ne gestionam emotiile pentru a avea succes in viata personala si profesionala” (9/10) Mi se pare una din cele mai bune sinteze a cercetarilor actuale in stiinta dezvoltarii personale. Este ca un fel de introducere in psihologie, scrisa clar, cu exemple din viata autoarei sau altor oameni, usor de citit, bazata pe date si surprinzator de cuprinzatoare pentru o carte asa mica. Nu este o carte de exercitii (desi are cateva in ea) ci una care pune o baza solida intelegerii psihicului uman inainte de a-l optimiza.
“The Match” (8/10). Daca nu ai aspirat niciodata sa fii cel mai bun in ceva, daca nu ti-ai dedicat macar cativa anii de viata pentru asta, daca nu ai te-ai luptat niciodata intr-o competitie, nu te uita la filmul asta, ca nu o sa intelegi nimic. Dar daca da, o sa te copleseasca amintirile.
Am terminat de citit romanul de mistere si suspans al lui Uketsu “Desene ciudate” (8/10). Uketsu este pseudonimul unui youtuber/scriitor japonez necunoscut, nou aparut, cu o abordare originala intr-un gen clasic, romanul politist. In copilarie am citit tot ce fusese tradus in romana din acest gen, existau chiar si colectii dedicate ca Engima, Pisica Neagra, Aventura. Am citit tot ce am gasit, acasa sau in bibliotecile publice, scris de Agatha Cristie, Raymond Chandler, Georges Simenon, Dashiell Hammett, James Hadley Chase, Erle Stanley Gardner, Arthur Conan Doyle, Rodica Ojog-Brasoveanu, Haralamb Zinca, etc. Imi aduc aminte ca scriitori americani imi dadeau senzatia ca pot sa urmaresc un crampei dintr-o lume, la care altfel nu aveam acces. Poate de asta atat de multa lume citea in anii comunismului? Fiindca doar asa puteau sa evadeze din mizeria in care traiau? In fine, digresez. In cazul celorlalti scriitori ma atragea atat misterul care ma facea sa imi framant creierii in tentativa de a afla cine e criminalul, cat si tensiunea permanenta care ma facea sa citesc cu sufletul la gura romanele acestea, mai repede si mai implicat decat restul genurilor mele favorite (stiintifico-fantastic, aventuri, istoric, psihologic).
"The Awful Truth" (8/10) Oare de ce nu se mai fac comedii romantice, atat de frumoase si inocente, ca pe timpuri?
Darius Foroux - “Calea stoică spre bogăție. Înțelepciune antică pentru o prosperitate durabilă” (9/10) O carte care vorbeste in acelasi timp despre educatia financiara si intelepciunea stoica? Asa ceva chiar trebuie sa citesc! Si chiar e o carte buna. Faptul ca abordeaza atat aspectele tehnice cat si cele psihologice ale investitiilor o face, cred, una din cele mai bune carti pentru incepatori. Pentru cei care vor sa invete cum sa fie cu adevarat bogati, adica si financiar si psihologic. Am conspectat mai multe citate aici care sa va convinga ca merita sa o cititi.
"Bodyguard" (8/10) Bai, nu stiu cum a reusit, dar m-a tinut filmul asta lipit de TV pana la 2 noaptea. Pur si simplu nu am putut sa ma culc pana nu am descoperit adevarul, cine, de ce, cum... Intriga bine construita cu rasturnari de situatie in fiecare episod, accentul scotian al lui David Budd, un MI5 care te duce cu gandul la manevrele SRI-ului nostru, mizeria umana si tradarea politicienilor, lupta diferitelor servicii pentru putere, PTSD-ul veteranilor de razboi, si tot ce nu va pot spune ca sa nu fac spoiler, il fac unul din serialele de pe Netflix pe care chiar il recomand.
10 sugestii chiar bune de mini-seriale inspirate din fapte reale.
“MobLand” (8/10), merita vazut mai ales daca va plac serialele cu gangsteri britanici ca “Peaky Blinders” si “The Gentlemen”, actorii talentati ca Tom Hardy, Pierce Brosnan și Helen Mirren, si regizorii care combină drama cu umorul negru ca Guy Ritchie (cunoscut mai ales pentru filmul “Snatch”).