Discursuri captivante, pre-suasiune, arta creativitatii in boardgames
Resurse numai bune de vacanta
Cum pregatim un discurs (8/10) de Theodor Paleologu
O colectie de mini-eseuri despre diferitele aspecte ale oratoriei si retoricii, fara sa intre in multe detalii dar creionand o schema clara si cuprinzatoare a tot ceea ce inseamna acest domeniu si spulberand pe ici, pe colo tot felul de mituri.
Cateva idei interesante care sa va faca sa cumparati cartea:
E drept, există un studiu al unor cercetători americani, care ne da și cifre exacte privind impactul comunicării: 55% provin din postura, gesturi și mimică, 38% din inflexiunile vocii și doar 7% din conținutul verbal. Atâta numai că faimosul studiu al lui Albert Mehrabian și al echipei sale se referă la mesaje simple care implică disonanta între mesajul verbal și cel nonverbal. Dacă de pildă, spun cuiva “nu sunt supărat pe tine” cu voce casanta, cu o privire feroce și cu sprâncenele încruntate, majoritatea covârșitoare va înțelege, firește, în pofida cuvintelor, că sunt de fapt supărat. Nimic în cercetarea psihologul american nu justifica concluzia absurda ca într-un discurs cuvintele ar avea un rol cu totul minor. Cei care repetă această ineptie nici nu și-au bătut capul să consulte studiului Mehrabian. Este o idee luata de-a gata și foarte convenabilă pentru adepții minimul efort intelectual. Convenabilă și mai cu seamă profitabila este, de asemenea, pentru diverșii “traineri de public speaking” care vând iluzii propunand tot felul de “tips and tricks”, adică, parafrazându-l pe La Rochefoucauld, “des mysteres du corp pour cacher les defauts de l’esprit”.
În sfârșit, cei care mizează exagerat de mult pe avantajele spontaneității și naturaleții ajung să vorbească halandala, fără cap și coadă, neștiind că spontaneitatea, naturalețea și improvizația sunt, de fapt, rezultatul unei îndelungi pregătiri. Prin studiu, lectură și antrenament se formează acele automatisme retorice esențiale pentru capacitatea de improviza.
Logos-ul desemnează argumentele folosite în sprijinul mesajului pe care îl transmite vorbitorul. Ca să convingi, ai nevoie de argumente. Nu te poți limita la simple afirmații, în afară de cazurile când auditoriul este convins de dinainte.
Pathos-ul reprezintă emoțiile pe care le mobilizam în sprijinul mesajului și al argumentelor. Persuasiunea nu ține doar de argumente, ci și de emoții. Este însă vorba în primul rând de emoțiile pe care le solicităm în inimile celor care ne ascultă. Dacă vorbitorul exprima doar propriile emoții, nu a rezolvat nimic. Emoțiile ne împărtășite de public sunt lipsite de valoare retorica.
Ethos-ul este adesea neglijat, dar absolut esențial. Desemnează personalitatea vorbitorului: caracterul, valorile morale, credibilitatea, autoritatea, reputația, imaginea de care se bucură, brand-ul personal. În multe situații ethos-ul contează mai mult decât orice altceva pentru a obține adeziunea publicului.
Pe lângă personalitatea vorbitorului, ethos-ul desemnează și potrivirea dintre vorbitor și public, dintre valorile vorbitorului și valorile publicului. Degeaba sunt eu un om onest și competent, dacă mă adresez unui public de mafioți. În cel mai bun caz mă vor asculta amuzati și nimic mai mult.
Când luăm cuvântul, trebuie să ne fie clar de ce o facem. Adesea vorbitorul nu știe nici el și se trezește pur și simplu vorbind. Asta duce invariabil la catastrofe. Pentru a determina scopul fiecărui discurs vă propun trei piste de reflecție: în funcție de gen, registru și context.
În cele ce urmează vă propun câteva sfaturi pentru a exersa la toate nivelurile oratoriei (logos, pathos și ethos). Vă sugerez:
Să citiți cat mai mult, în special filozofie, istorie și literatură;
Să-i studiați pe marii oratori;
Să faceți în permanenta exerciții de stil;
Să vă îmbogățiți vocabularul;
Să conștientizați valorile în care credeți;
Să vă cultivați imaginea și credibilitatea.
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Un accelerator pentru afaceri centrate pe impact (care pun impactul inaintea castigului, dar fara sa neglijeze nici una dintre ele), pe care il recomand calduros.
Tabara de board games, go si karate între 1-7 septembrie 2024 - clubul sportiv Hikaru organizează un cantonament la mare, în condiții superbe și cu program foarte interesant.
Eu cred (pe baza unor mici experimente facute pe prieteni) ca audiobookurile perpetueaza o iluzie a invatarii (adica retentia este chiar mai mica decat in curba lui Ebbinghaus), dar accesul gratuit la +70.000 de carti audio, este totusi o informatie utila.
Neaparat sa incercati tool-ul asta sa vedeti cat de tare e! Testati-l mai intai cu un video pe care l-ati vazut de curand si v-a placut ca sa va convingeti singuri ce bine il rezuma.
25% din populatia globului a fost escrocata online cel putin o data.
Asa ca merita sa citesti cu atentie (nu sa dai doar un like) aceasta ancheta excelent realizata care descopera si explica in detaliu cum functioneaza retelele de escrocherii online.
Fiindca nu te poti apara de ceva ce nu intelegi...
"Richard Feynman este unul dintre cei mai reprezentativi, influenți și inspirați oameni de știință ai secolului 20. A contribuit la proiectarea bombei atomice, a rezolvat misterul catastrofei navetei Challenger și a câștigat un Premiu Nobel. Acum, la 25 de ani după moartea sa - în propriile sale cuvinte și ale prietenilor și familiei sale - aceasta este povestea celui mai captivant comunicator din istoria științei."
Am citit peste 1500 de lucrari stiintifice despre inteligenta artificiala si le-am strâns intr-un raport de 76 de pagini.
DOAR PENTRU VOI, DOAR ACUM, DOAR AICI.
Da, da, s-o credeti voi ;), doar l-am gasit pe net si mi s-a parut foarte interesant.
Daca vreti sa stiti de ce cartea lui Robert Cialdini, “Pre-suasiune”, este o lectura obligatorie ca sa scapi de iluzia ca iei decizii constiente (ca nu esti influentat de zeci de mecanisme si bias-uri inconstiente) si sa te poti apara de manipularile escrocilor sau vanzatorilor (da, stiu, e incredibil, dar uneori sunt categorii distincte).
Iar dupa ce o citesti incepi sa te gandesti care este oare influenta inconstienta pe care o exercita asupra ta tot ce vezi, auzi, citesti la munca, acasa, pe strada…
Si cum te simti intr-o vacanta intr-o tara straina, adica intr-un mediu nou dpdv profesional, personal, cultural, social.
Iar daca esti realimente destept vei face niste schimbari in viata ta ca sa te bucuri mai mult de cata ti-am mai ramas, si cine stie, poate chiar sa traiesti mai mult.
Aici puteti citi un fragment din carte inainte de a o cumpara + un sumar video foarte bun
AI-ul "Amnesia" ne arata cum poti preda istoria ca pe un "text-based adventure game". Aceasta abordare in educatie se numeste "game based learning" sau "educatie prin jocuri de societate". Am testat-o cu prompt-ul: "Bucuresti", "1989" si informatiile contextuale au fost corecte, pozele unele da, unele nu, dar aventura propusa a fost interesanta si corecta. Cu alte cuvinte AI-ul nu este (inca) fara erori (deci nu dispar profesorii de istorie), dar mi se pare foarte interesant sa urmaresc cum se transforma educatia odata cu aparitia noilor tehnologii.
De aia repet eu intruna ca in “board games hobby” conteaza mai mult cu cine si cum te joci decat ce te joci. De fapt inclin sa cred ca in orice faci cu alti oameni se aplica acelasi principiu…
Mi se pare o lista buna, nu de alta dar sunt de acord cu 90% dintre jocuri.
Poti sa faci un board game intr-o saptamana? Poate nu cel mai bun joc din lume, dar sigur poti sa faci unul decent, care ar putea sa fie trimis la publisheri sau inscris intr-o competitie de jocuri.
[LE] Rogu-va nu comentati daca nu ati urmarit video-ul. Nu e despre cum faci cel mai bun joc din lume intr-o saptamana, ci despre cum functioneaza creativitatea, despre cum incepi sa dai viata ideilor tale si dupa 4-5 saptamani de prototipare pe diferite idei, ai sanse mari sa iasa un joc publicabil. Este despre un mod de a te motiva sa incepi sa creezi ceva nu doar sa visezi la viitorul TI pe care l-ai crea daca ai avea timp. 🥰😇
Inca un excelent articol de ludologie culturala scris de
despre legea atractiei universale, planete descoperite cu stiloul pe hârtie (de exemplu Neptun), norul Oort, marile telescoape ale lumii, planisfere si evident un board game numit “The Search for Planet X”: “The Search for Planet X a fost, este și va fi mult timp de acum încolo unul dintre board game-urile mele preferate și este lesne de înțeles de ce. Nu durează mult, nu e deloc greu și chiar îți pune mintea la contribuție fără să miroasă a creier prăjit în încăpere. Și mai ales tema. Doamne, ce temă! E adevărat, fiind un board game care vrea să și fie ușor de înțeles și jucat, acesta are în mod necesar un grad sporit de abstractizare; și totuși, fiecare acțiune pe care o întreprinzi în joc, de fiecare dată când îți notezi ceva, simți că ești un om de știință care este în căutarea răspunsului la unul dintre cele mai mari mistere din anii recenți.”Si inca unul despre Yeti, Bigfoot, Yowie, Sasquatch, Chupacabra, criptozoologie, jocuri de deductie si evident un board game numit “Cryptid”. “Atunci când îl vezi pe masă pentru prima oară, nu știi ce să crezi despre Cryptid: pe de-o parte e foarte colorat și plăcut din punct de vedere estetic, dar în același timp arată și foarte abstract, de parcă te pregătești de campionatul internațional de Șah Psihedelic. Arată de parcă o să stai cu orele în tăcere, uitându-te când la un adversar, când la tabla de joc. Cryptid este un joc de deducție modern dar în același timp e un joc de deducție pur, care o să vă pună mintea la contribuție fără fasoane și tot felul de reguli complicate și greoaie. Mai ales că este un board game scurt (30-50 de minute) și distractiv în care vei discuta constant cu ceilalți jucători, veți râde, veți simți suspansul când (credeți că) unul dintre voi e pe cale să descopere creatura etc. Este un joc care poate fi scos din cutie și jucat imediat, fiind potrivit atât pentru serile de board games, cât și pentru serile în care stai pur și simplu cu 2-4 prieteni la o bere în jurul mesei și vreți o activitate cel puțin interesantă. Cum mi se pare? De la excelent în sus.”
CALL FOR PROJECTS – RESEARCH GRANT
We invite international research teams to submit a project proposal on any research topic related to board games taken broadly. This year, special attention will be given to projects that investigate the following areas of focus:
Sustainability and Justice: The role of tabletop games in addressing crises of environmental and social sustainability, and in promoting climate and social justice.
Fifty Years of Dungeons and Dragons: The function of tabletop roleplaying games in addressing and promoting social inclusion, decolonisation, and diverse cultural representations.
Healthy People and/or Planet: The potential of games to support healthy lives, therapeutic applications, and community health and resilience.
Cultural Heritage: The preservation and promotion of games as important sites of cultural heritage and history and/or the use of games in heritage research and preservation.
The appointed research teams will receive a financial grant from Game in Lab to support a research project in relation with board games. All academic disciplines, ranging from sociology to health sciences are accepted, whether in applied or fundamental sciences. Interdisciplinary proposals are welcomed. The research grants will support research actions (up to 24 months). This year’s endowment is 45 000€. Each project will be eligible to a maximum grant of 20 000€.
Va recomand "Civil War" (9/10) pentru ca:
"The conceit here is to depict Americans acting the way we’ve seen people act in other international conflicts, be it Vietnam or Lebanon or the former Yugoslavia or Iraq or Gaza or … well, the list goes on. In that sense, Civil War winds up becoming a movie about itself. Beyond the plausibility of war in the United States or the tragedy of such an eventuality, it’s about the way we refuse to let images from wars like this get to us. It’s more a call for reflection, an attempt to put us in the shoes of others, than a warning — not an It Can Happen Here movie, but a Here’s What It’s Like movie. It doesn’t want to make us feel so much as it wants us to ask why we don’t feel anything." (extras din excelenta recenzie a lui Bilge Ebiri)