Despre Gen Z, product design, psihologie
Generatia Z nu citeste carti si nu se joaca board games.
Videoclipurile si video games le-au inlocuit.
Si mi-e teama ca lipsa cititului si jocului le va rapi dezvoltarea unor abilitati cognitive si emotionale pe care tehnologia nu le poate compensa.
Viata lor este mult prea usoara, totul vine cat mai de-a gata.
Generatia lor evita cu ajutorul tehnologiei efortul de a citi, a vizualiza ce citesc, a-si concentra atentia, a gandi focusat, a analiza arbori de optiuni fara a uita de unde au plecat, a-si imagina solutii noi, a avea rabdare, a fi perseverent in fata esecurilor si sa nu se dea batuti dupa prima mutare gresita, a-si controla emotiile in fata unor situatii stresante fiindca perturba gandirea, a-si observa procesele de gandire pentru a le imbunatati, a aprecia mai mult cat de bine au jucat decat victoria asupra adversarului (blue ocean strategy), etc.
Adica acele abilitati pe care le exersezi sistematic, zi de zi, atunci cand citesti si te joci jocuri de societate cu cei dragi.
Abilitati care, daca nu sunt formate in primii ani ai dezvoltarii lor cognitive, este mult, mult mai dificil sa le recuperezi ca adult.
In general mi se pare ca gandirea lor critica si creativitatea sufera cel mai mult, si una din cauze cred ca este si faptul ca multi copii nu mai fac aceste lucruri.
Cu siguranta nu sunt singurele lucruri care le lipsesc comparativ cu ce au trait generatiile anterioare, dar pe acestea doua mi se pare ca noi, parintii, le putem aduce destul de usor in viata lor, daca suntem constienti de importanta lor.
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Toata lumea vrea prieteni. Adevarati, nu prefacuti. Sfaturile celei mai citite carti despre cum sa iti faci prieteni, scrisa de Dale Carnegie, functioneaza doar pentru a-ti gasi clienti, cunostinte, relatii superficiale si pline de curtoazie. Dar nu functioneaza pentru a-ti gasi prieteni adevarati, care vin sa te ajute la mutatul a n-spe cutii grele de carti sau sa stea cu copilul cand nu poti sa pleci la timp de la serviciu. Pe acestia ti-i faci investind timp si vulnerabilitate.
Un studiu de caz foarte detaliat care va da o imagine mai clara a procesului de Product Design Sprint.
Invata sa programezi, fie ca esti copil sau adult, printr-un joc video online. Cine a zis ca invatatul nu e fun ;)
Cartea mică a psihologiei (8/10) de Emily Ralls, Caroline Riggs este o scurta dar excelenta prezentare a psihologiei din perspectiva istoriei aparitiei diferitelor scoli de gandire de-a lungul existentei acestei stiinte. Sunt curios cum i se pare unui cititor din afara specializarii.
M-am trezit povestindu-i lui Mihai despre reclame TV din trecut care au generat tot felul de expresii comune:
- Daca vrei cu adevarat, poti! (Adidas Torsion)
- Alta viata! (Titan Ice)
- V-am prins vrajitoarelor (Calculatoare Felix)
- Coafura rezista (Taft)
- A-nebunit lupul! (Orbit)
- Laser, frate! (Teletech/Altex)
- Ala negru de rasufla greu! (Teletech/Altex)
- Dorele, ne miscam si noi mai cu talent? (Unirea)
- Pleaca ba ca iei vopseaua! (Unirea)
Pe voi ce reclame amuzante va bantuie?
Am terminat in sfarsit sezonul 6, ultimul, din Peaky Blinders si spre surprinderea mea a fost la fel de bun ca primele 2 sezoane (8/10). Sezoanele 3, 4, 5 au fost mai slabe (7/10), dar coloana sonora si Cillian au facut sa merite vizionate. Iar acum ma uit la documentarul facut de BBC despre "The Real Peaky Blinders".
Euphoria (9/10) e unul din putinele seriale pe care le-am vazut, in care sezonul 2 e mai bun decat primul sezon. Am fost fascinat, tulburat si speriat, dar nu m-am putut opri pana nu l-am vazut pe tot, episod dupa episod. E mai tare decat “The Basketball Diaries”. L-as baga in scoli ca sa il vada orice adolescent, atat de bun mi se pare. Toate tulburarile mentale posibile si riscurile adolescentei le gasesti aici. Si dupa fiecare episod as sta de vorba cu tinerii inca o ora despre ce au vazut, ce simt, ce gandesc si ce ar putea face in situatiile alea. Fiindca nu e de ajuns sa stii tot ce poti pati mai rau, ai nevoie sa stii si cum sa previi acel rau.