Deliberate practice, educatie dincolo de ecrane, conectare autentica
+ am fost invitat sa vorbesc despre success si esec in startups
Board games, deliberate practice si 6 abilitati critice pe care le poti invata
Ok, deci urmaream eu video-ul asta despre abilitatile de care ai nevoie ca sa faci fata provocarilor din "your work life", si, deja pe la jumatate, m-a traznit o revelatie.
Bai, stai putin, dar de abilitatile astea ai nevoie si cand te joci!
L-am urmarit pana la final si chiar asa era.
Bine, mai putin ultima abilitate pe care o vad utila doar cand vrei sa convingi 5 prieteni diferiti sa vina la un playdate de o zi.
M-am mai gandit eu un pic sa fiu sigur, si, acum, pot sa afirm cu mana pe inima ca "board games-urile" te (pot) ajuta mai mult decat scoala sa dobandesti aceste abilitati.
Dar, avem un mare dar.
Vezi tu, sa zici ca joaca te ajuta sa fii mai destept e la fel cum ai zice ca cititul iti dezvolta mintea.
Si daca lasi un om care nu a citit decat abecedarul (adica s-a jucat doar macao, remy si table) sa intre intr-o bilblioteca cu toate cartile (adica orice site dedicat jocurilor care are mii de oferte) nu o sa devina mai destept de la sine.
Depinde ce citeste, in ce ordine le citeste, cum le citeste, cum invata din ce citeste.
Asa e si cu jocurile.
Conteaza ce te joci, cum te joci, cu cine te joci (meta-game), si, mai ales, ce faci cu ceea ce descoperi cand te joci.
Toata lumea a auzit de cele 10.000 de ore de exercitiu de care ai nevoie ca sa ajungi maestru, dar mai putini stiu ca in studiul lui, Anders Ericsson vorbeste de 10.000 de ore de exersare intentionata si sistematica a abilitatilor de care ai nevoie ("deliberate practice").
Deci nu te joci ca sa faci tu orice si oricum te taie pe tine capul.
Te joci sistematic, atent, analizand ce faci, studiind ca sa descoperi ce altceva poti sa faci.
Te joci ca sa evoluezi, sa progresezi, sa devii mai destept.
Asta este game-based learning.
Asta fac cei care se joaca sah sau go sau orice alt joc logic-rational.
Deci nu joaca in sine te face mai destept.
Uneori te joci jocuri slabe, sau cu oameni nepotriviti, sau cand tu esti ala care are chef sa zica si sa faca prostii.
Si e ok si asta.
Uneori avem nevoie de deconectare, de prosteala, de lepadarea mastilor pe care le purtam in lume.
Dar, daca vrei sa te joci ca sa devii mai destept, este un cu totul altfel de joaca.
Este game-based learning.
Michael Watkins - The smartest people have mastered these 6 core skills:
1. Pattern recognition
2. Systems analysis
3. Mental agility
4. Structured problem-solving
5. Visioning
6. Political savvy
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Eu și Florin Roșoga la o șuetă mică despre ce le lipsește tinerilor de azi că să devină founderi de tech startups (abilități, cunoștințe, atitudini și nu ce cred ei, adică bani), dar și un subiect foarte rar abordat la noi, și anume, învățarea prin joacă (game-based learning).
Uite cum VC-urile din New York isi folosesc forta financiara + experienta antreprenoriala ca sa lupte cu saracia din NYC. (*call for applications in link)
Orice alegi vei avea avantaje si dezavantaje. Doar ca sunt diferite. Si asta face diferenta. (thks Marius Ursache)
Inspirație pentru toți tinerii de la noi, fie că sunt fete sau băieți, fie că se joacă Go sau nu.
Foarte misto mini-curs de Prompt Engineering, structurat ca un fel de mindmap.
Cea mai inteligibila explicatie a LLM-urilor si iluziei de inteligenta pe care o creeaza: “Understanding token prediction, training data, and memory constraints gives us a peek behind the curtain, but it doesn't fully explain the magic happening on stage. That said, this knowledge can help you push AI in more interesting directions. Want more original outputs? Try prompts that veer into less common territory in the training data. Stuck in a conversational rut? Remember the context window and start fresh. But the real way to understand AI is to use it. A lot. For about 10 hours, just do stuff with AI that you do for work or fun. Poke it, prod it, ask it weird questions. See where it shines and where it stumbles. Your hands-on experience will teach you more than any article ever could (even this long one). You'll figure out a remarkable amount about how to use AI effectively, and you might even surprise yourself with what you discover.”
Ăsta este unul din cele mai bine organizate evenimente la care am participat. Cu o zi înainte de evenimentul public, Connecting for Non-Formal Education 2024 - eveniment GRATUIT, ne-am întâlnit 16 participanți și 4 business mentors că să ne cunoaștem, să ne împrietenim și să pregătim împreună designul și conținutul pentru ziua următoare. Și fiindcă "we do what we teach" am început ziua făcându-ne propriile agende. Cu bormașina... Cum a fost evenimentul? Aproape 100 de oameni energici si implicati intr-un fel sau altul in educatia non-formala au venit azi la Connecting for Non-Formal Education 2024 - eveniment GRATUIT.
- , never failing to bring the awesome 😻
“Jocurile de societate sunt importante tocmai pentru că cer interacțiune in lumea reală, nu o legătură printr-un ecran. Când ne așezăm la un joc de societate, trebuie să lăsăm telefonul deoparte, să închidem calculatorul și să fim prezenți cu adevărat în acel moment. Această prezență este ceea ce caută copiii. Ei nu se așază la masă doar pentru jocul în sine, ci pentru a fi împreună cu noi — părinți, frați, prieteni.”
Din punctul meu de vedere una din oportunitatile de la punctul 1 din articol (Opportunity 1: IRL Solutions) este si o cafenea/club de board gaming pentru tineri (cititi tot articolul daca va intereseaza subiectul): "Millions of parents around the world are joining the mission to roll back the phone-based childhood. So are teachers, school administrators, legislators, and many members of Gen Z. Everyone’s efforts will be multiplied if we join forces with entrepreneurs who bring the power and scale of business to help us solve our collective action problems."
Un articol tulburator, care sumarizeaza cercetarile din ultimii 6 ani privind impactul echipamentelor digitale cu ecran (digital screens) asupra educatiei si dezvoltarii intelectuale, emotionale si sociale a copiilor: “The constant presence of overstimulating devices and tools creates a never-ending competition to find something even more exciting to grab students’ attention. But for kids today, devices are hardly novel—the average teenager spends nearly nine hours a day on recreational screen time alone. With the best of intentions, we try to grab student attention through exciting means, but this sets the bar of entertainment in education at a place that is unsustainable when learning gets hard and requires self-governed focus and attention.”
Cat de usor invatam sa ne reprimam curiozitatea ca sa ne aparam de furia celuilalt…
Cine ar fi crezut ca nevoia umana de a ordona, alinia lucruri poate sa devina o mecanica de jocuri de societate? Si nu de azi de ieri, ci din timpuri vechi. Un excelent articol de ludologie culturala scris de
:“Încă de la primele sale licăriri de inteligență, ființa umană a avut nevoia imperativă de a ordona mediul său înconjurător. De la boabe de fasole, la monumente, de la artă, la contabilitate, de la pseudoștiințe la știință, tendința de a ordona nu este o opțiune pentru noi, ci instrumentul principal pentru supraviețuire.”
Si inca unul, despre teoria evolutiei si felul admirabil in care principile ei se regasesc in jocurile din seria “Evolution”. Fiindca invatam cand ne jucam, fie ca ne dam seama, fie ca nu: “Cert e că Evolution: Climate este un board game extraordinar care are ca temă teoria evoluției prin selecție naturală, fiind distractiv și în același timp profund educativ fără să te f..rece la icre cu "hei, hei, hai să învățăm! uite aici mult text despre evoluție, trebuie să învățăm!". În schimb acesta pune distracția în prim plan, iar învățatul se desfășoară pe fundal, prin intermediul mecanismelor de joc care se combină armonios cu tema. La fel ca alte board games despre care am mai vorbit, Evolution: Climate este un exemplu răsunător de DA!!! pentru cum ar trebui să arate și să se comporte un board game distractiv care și urmărește să-și educe publicul.”
Iata de ce e periculos sa iti lasi copilul sa se joace pe Roblox. Cu date, filmari si informatii adevarate.
Stiti care este denumirea completa a speciei noastre? (si multe alte chestii interesante scrise de, ati ghicit,
). Aceasta este clasificarea taxonomică folosită în mod curent în biologie pentru oameni, în baza principiilor de clasificare a organismelor în funcție de caracteristicile lor evolutive și biologice:Regnul: Animalia (animale)
Încrengătura: Chordata (vertebrate, animale care au coloană vertebrală)
Clasa: Mammalia (mamifere)
Clada: Synapsida (animale amniote care au un singur orificiu temporal în craniu)
Ordinul: Primates (primate)
Subordinul: Haplorhini (primat fără rinarium umed)
Infraordinul: Simiiformes (maimuțe)
Familia: Hominidae (marii maimuțe și oameni)
Genul: Homo
Specia: Homo sapiens
Mi-aduce aminte de o vreme cand rap-ul si hip-hop-ul erau o miscare de revolta sociala.
"Real comedy usually comes from a dark place."
Uita-te la oamenii astia si imi povestesti pe urma cat de ghinionista si nefericita e viata ta...