Decodificarea excelentei, sanatate psihica, educatie financiara
+ multe resurse utile pentru antreprenori, iubitori de board games, si nu numai
Inginerie inversa si "Decodificarea excelentei"
Ron Friedman - “Decodificarea excelenței. Cum au succes cei mai buni din lume folosind ingineria inversă” (8/10), aparuta la Editura Publica, este decodorul secret care vă ajută să descifrați modul în care sportivii, artiștii plastici, antreprenorii și chiar marii infractori creează idei inovatoare.
Clară, concisă și întemeiată pe un suport științific, cartea este o combinație redutabilă de analiză și narațiune, care va transforma felul în care veți aborda dezvoltarea propriei excelente.
Cateva citate ca sa va dati seama ca merita cumparata:
“Ingineria inversa presupunde sa privesti dincolo de ceea ce este evident la suprafata si sa descoperi o structura ascunsa - una care dezvaluie deopotriva modul in care a fost proiectat un obiect si, mai important, cum poate fi recreat.”
“Intreprinzatorii de succes exceleaza si in alta privinta: recunoasterea tiparelor. Poseda o extraordinara capacitate de identificare a ocaziilor profitabile de a face o legatura intre succesele observate in trecut si schimbarile care au loc pe piata.”
“Procesul de copiere a maestrilor - care presupune analiza atenta a unei lucrari particulare, demontarea componentelor sale esentiale si reconstructia ei - este un exercitiu mental transformator care face minuni pentru modul nostru de gandire. […] Dar copierea este mai mult decat o simpla scrutare minutioasa. Copierea ne sileste, de asemenea, sa examinam deciziile luate de artist si ne face mai receptivi fata de niste oportunitati pe care in mod tipic le trecem cu vederea. In acest fel, copierea capodoperelor ne provoaca abordarea standard. Ne deschide modalitati inedite de gandire, indemnandu-ne sa descoperim oportunitati creative ingropate in ceea ce obisnuim sa facem.”
“In multe privinte, identificarea tiparelor este lucrul pe care oamenii il fac cel mai bine. De fapt, timp de multe generatii a fost o conditie fundamentala pentru a supravietui.”
“Intreprinzatorii nu sunt mai inteligenti decat managerii de nivel mediu, iar acestia din urma nu accepta riscurile mai putin decat intreprinzatorii. Diferenta nu rezida in personalitatile lor, ci in comportamentele lor.”
“Managerii de nivel mediu folosesc networkingul ca sa isi faca reclama lor si companiei in care lucreaza dar intreprinzatorii folosesc networking-ul ca pe un mijloc de a culege observatii pretioase si idei de ultima ora.”
“Schematizarea inversa […] implica procesul de expunere schematica a ideilor majore pe care le contine un text deja scris.”
“Detectarea tiparelor necesita abstractizarea. Schematizarea inversa nu este singurul instrument disponibil de largire a perspectivei si de desoperire a tiparelor. Un alt instrument este exprimarea numerica a ideilor.”
“Cu cat o formula se foloseste mai des, cu atat devine mai previzibila si mai putin atragatoare.”
“Va trebuie mai mult decat formulat corecta. Aveti nevoie de formula potrivita pentru persoana potrivita in contextul potrivit.”
“Ne place sa credem ca tanjim dupa noutate, dar ceea ce adoram cu adevarat sunt lucrurile familiare.”
“Cu alte cuvinte, daca imitatia pe fata nu ne duce nicaieri si daca noutatea absoluta este intampinata cu dispret, solutia este sa te indepartezi clar de ambele extreme. Ceea ce se remarca este in general ceva familiar, cu o mica variatie (noutatea optima).”
“Ingineria inversa ofera prima jumatate a ecuatiei: formula verificata. Variatia poate sa provina din mai multe surse.”
“O metoda presupune combinarea influentelor.”
“O alta modalitate este de a imprumuta o abordare rezonanta din alt domeniu si s-o aplicati in activitatea voastra specifica.”
“O alta metoda este sa se injecteze in echipa noi membri din domenii cat mai diferite si sa se canalizeze influenta lor spre orientarea unei formule intr-o directie noua. […] Dar, cu toate acestea, ne gandim rarerori la schimbarea cercului nostru social ca instrument de stimulare a unor idei creatoare.”
“A patra strategie implica sa fiti foarte exigenti cu informatiile pe care le consumati si sa excludeti in mod intentionat influentele. […] A fi selectiv fata de influentele voastre este antidotul omogenitatii creative.”
“A cincea cale spre descoperirea nuantei voastre creatoare […] implica alegerea unui ingredient nebagat in seama si plasarea lui direct in centrul atentiei, pentru a-l face o trasatura distinctiva.”
“Cu cat citim mai frecvent un clasic preferat, cu atat mai multe din secretele lui ies la iveala: de fiecare data cand il recitim vedem mai limpede rotitele dintate si volantii tehnicii scriitorului, dincolo de ceea ce la inceput fusese suprafata lui opaca si bine slefuita.”
“Dezvoltarea sensibilitatii fata de operele care te emotioneaza este un precursor esential al producerii unor lucruri extraordinare.”
“Masurarea genereaza progrese. Din momentul in care se introduce un parametru masurabil, instinctiv ii acordam o mai mare atentie si urmarim optimizarea lui. Prin urmare identificarea metricilor potrivite poate sa faca intreaga diferenta dintre o crestere solida a afacerii si posibilul faliment.”
“Traducerea unei actiuni dorite intr-o masura numerica mareste probabilitatea de a urmari consecvent indeplinirea ei.”
“Avem nevoie de date care masoara comportamentele noastre esentiale si ne spun ce executam bine si in ce privinte avem potential de progres nevalorificat.”
“Daca exista o descoperire pe care stiinta expertizei o considera sacrosancta, aceea e ca feedbackul imediat este vital pentru orice fel de progres. Si, cu cat feedbackul este mai rapid, cu atat invatam mai repede.”
“Pentru fiecare parametru masurabil trebuie sa existe un alt parametru pereche, vizand consecintele opuse celor masurate de primul parametru.”
“Oppenheimer a efectuat un nou studiu si a constatat ca absorbim mult mai bine informatia pe care am scris-o de mana. Deoarece scrisul de mana este mai lent decat tastarea. Aceasta limitare ne sileste sa ne gandim mai intens si ne cere sa decidem care informatii sunt esentiale si pe care le putem ignora in siguranta.”
“Expertul in educatie Robert A. Bjork are un termen pentru acest fenomen: dificultate dezirabila. […] Descoperirile lui sunt mai presus de orice indoiala: invatam cel mai bine cand ne lovim de dificultati care forteaza limitele abilitatilor noastre curente.”
“Sa rezumam: dezvoltarea necesita efort. Un grad moderat de dificultate este esential atat pentru dezvoltarea mintala, cat si pentru cea fizica.”
“Nu invatam prin simpla repetitie. Invatam facand ceva dificil, situat in afara zonei noastre de confort, observand rezultatul si facand ajustari. Asa decurge invatarea.”
“In realitate, afacerile sunt optimizate sa asigure eficienta afacerii, nu dezvoltarea angajatilor.”
“Sa incepi cu vanzarile e un pas esential pentru a le oferi deopotriva afacerilor si creatorilor posibilitatea de a se debarasa de proiectele condamnate la esec, de a face o estimare mai rapida a potentialului existent si, aspect decisiv, sa isi asume mult mai numeroase riscuri.”
“Beneficiile autoreflectiei sau ale exercitiului reflexiv, cum este numit in domeniul educatiei, sunt mai multe. […] Doar observatia nu este suficienta pentru educatie, crede Dewey. Cunoasterea se dobandeste numai cand reflectam asupra experientelor noastre, cand ne revizuim opiniile si ne testam presupozitiile.”
“Profesorilor li se cere insistent se reflecteze dupa ce au predat un plan de lectie, incercand sa raspunda la intrebari precum “Ce a mers bine?”, “Ce ar fi putut sa mearga si mai bine?” si “Ce trebuie sa incerc a face diferit data viitoare?”.”
“Asadar sa zicem ca sunteti receptiv fata de ideea de a incerca exercitiul reflexiv. Care este cea mai buna modalitate de a incepe? Jurnalul zilnic.”
“S-a demonstrat ca notarea evenimentelor zilnice ne ajuta sa procesam emotiile, sa atenuam anxietatea si sa reducem stresul. Redand cursul evenimentelor din perspectiva noastra narativa, nu mai avem senzatia ca ele ni se intampla noua. Scriind despre viata noastra, echilibram balanta, restabilind sentimentul nostru de control.”
“In ultima instanta, valoarea unui jurnal pe cinci ani este ca automatizeaza exercitiul eflexiv, stimulandu-ne sa distilam invatamintele pe care le-am desprins din trecut si sa revedem strategiile pe care merita sa le urmam in viitor.”
“Cercetarile arata ca valoarea repetitiei mentale, a imagisticii mentale, se extinde intr-o varietate de domenii si poate chiar sa salveze vieti. […] Repetarea mintala in avans a actiunilor specifice pe care trebuie sa le intreprindem ne ridica nivelul de performanta.”
“Diferenta dintre obisnuit si extraordinar este exercitiul.”
“Expertii nu ajung la maiestrie prin simpla repetitie. O fac tintind slabiciunile lor, urmarind obiective provocatoare si mutand fara incetarea mai sus limitele abilitatilor lor. Este singura modalitate de a progresa in dezvoltarea unei sarcini pe care deja o indeplinesti destul de bine si de a scapa din ghearele automatismului.”
“In ultimul deceniu, numarul liderilor de business care se inscriu la cursuri de improvizatie a urcat vertiginos, desi nu din cauza unei subite pretuiri a comediei. In schimb, exista o tot mai accentuata recunoastere la faptului ca ascultarea cu mare atentie si prezenta vigilenta de care este nevoie ca sa excelezi ca lider se dezvolta mai bine pe scena decat in sala de sedinte.”
“Rareori expertii sunt si mari instructori. […] A face si a explica sunt abilitati diferite.”
“Studiile dezvaluie ca expertiza stanjeneste efectiv capacitatea noastra de a explica. Dupa cum se dovedeste, cu cat mai bine indeplinim o sarcina, cu atat suntem mai putin priceputi sa le comunicam altora cum reusim s-o facem.”
“Cel mai bun feedback face mai mult decat sa ne spuna precis si concret ce am reusit si ce nu. Ne ajuta sa dezvaluim ocazii de a progresa.”
“In mod ironic, o metoda de a solicita un feedback mai bun este sa evitam a cere orice fel de feedback. In schimb, cereti un sfat.”
Articole, evenimente si resurse utile acum:
"The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why." – Mark Twain.
How to use ChatGPT in your PM work. Real-life examples (and actual prompts) of how PMs are already using ChatGPT day-to-day.
Ce este in neregula cu “etica americana a muncii”?
Sinuciderea neasteptata a unui prieten m-a facut sa privesc cu mult mai multa atentie sub masca de “totul e bine, sunt ok” pe care o poarta unii dintre oamenii cu care ma intalnesc zi de zi. “High-functioning depression or dysthymia is harder to detect than major depressive disorder (MDD) because the people who have it, are often high achievers giving the impression of everything is all right.
High functioning anxiety isn’t a diagnosable condition, and so, it can be difficult to identify, because those who have it don’t appear anxious. However, the calm appearance doesn’t make it any less real, serious, or painful for those who have it. Are you someone who could be suffering from high functioning anxiety? Do you know someone who might be?
“The trolley problem is repulsive, because it encourages people to think about playing God and choosing which people to kill. It is as irrelevant as the Asteroid-Orphans Dilemma, because “who would you murder in extreme situation X?” is not even a distant parallel to the issues that will likely come up in your own life. It warps human moral sensibilities, by encouraging us to think about isolated moments of individual choice rather than the context in which those choices occur. It is escapist, in that it allows us to comfortably drift into the realm of the implausible and ridiculous, so that we do not have to confront disturbing truths about our real-world moral failings. And it encourages a kind of fatalism, where everything you do will inevitably be a disaster and moral questions seem hard rather than easy. If you want to actually be a better person, you can start by never wasting a second of your life contemplating trolley problems.” P.S. Poate de asta a si aparut un card game "Trial by Trolley" care foloseste aceasta premisa pentru un joc complet ireverentios.
Wingspan e un joc absolut fascinant pentru orice iubitor de natura, dar mai ales pentru cei care iubesc pasarile.
Inca un articol de ludologie culturala de Alex Bogdan despre unele dintre cele mai frumoase si mai linistite “board games”, placute ca o plimbare prin natura: Wingspan (inspirat de pasiunea unei femei pentru “bird watching”), Meadow (inspirat de pasiunea pentru ratacirile pe drumuri de tara), Parks (inspirat de pasiunea pentru drumetiile prin parcurile nationale americane), Ark Nova (inspirat de pasiunea pentru animalele salbatice) si multe altele…
"For decades, casinos scoffed as mathematicians and physicists devised elaborate systems to take down the house. Then an unassuming Croatian’s winning strategy forever changed the game."
“Audrey” (8/10), daca ti-a placut vreodata Audrey Hepburn trebuie neaparat sa vezi acest documentar dedicat vietii sale.
“Angele” (8/10) este un documentar pe care il recomand tinerilor care viseaza sa devina vedete, fiindca au ocazia sa vada un pic din viata reala si nu foarte usoara a unei astfel de vedete pop.
Bai, sa aflu de pe Youtube ca mi-am legat gresit sireturile o viata intreaga? Si nici macar nu am cautat asa ceva, mi-a zis-o algoritmul lor...
Ultimele jocuri pe care le-am testat si ce recomand: 1, 2, 3, si 4.