Decizia ca oportunitate
Un articol foarte bun despre cum sa iei din ce in ce mai bine decizii. Prin antrenament, desigur:
“The fact is, people make a ton of choices a day, from the micro (what should I wear today?) to the life-changing (do I buy this house?). The sheer number of decisions that require attention can be taxing. Decision-making “is made harder when we have more choices, and that can feel overwhelming,” Milkman says. “It can be hard to actually do the work necessary to cut through the noise and get to the information when we have a large number of choices to make. It’s that much more exhausting.” Rest assured, none of these challenges are insurmountable, and you can learn to make smarter decisions.”
“Without clear objectives for what you want to achieve with a decision, you might focus on the wrong things.”
“While it’s worth taking time to settle larger decisions, don’t expend too much time and energy on the small stuff.”
“In some instances, making a decision before you’re actually in a specific scenario can help you avoid being swayed by outside forces, or ending up overwhelmed by the number of choices available.”
“Get a second (and third, and fourth) opinion for the big stuff. Talk to each person individually so you’ll get their opinions without any outside influence.”
“Realizing your emotions are pulling you in a certain direction can make you better equipped to accept these feelings for what they are, and to eventually regulate them.”
“When you force yourself to spell out the good and the bad in each choice, you have to slow down and think about your priorities and values. Your actions should be authentic representations of your needs — and a pros and cons list can be a helpful way of zeroing in on what you really want.”
“Think of decisions as opportunities. What decision can I make to make my life more interesting in the future?”
Articole, evenimente si resurse utile acum:
“Love is so important,” says evolutionary anthropologist Anna Machin, “that evolution has seen fit to engage every mechanism in your body to make sure you’re as close and bonded as you can be.”
Daca nu stiti inca in ce directie sa trimiteti ajutoarele voastre va recomand si acest ONG caritabil care oferă sprijin direct refugiaților ucraineni.
Au nevoie de următoarele articole:
- Hrană neperisabilă
- Produse de igienă personală inclusiv săpun, șampon și servețele sanitare
- Medicamente pentru copii, cum ar fi Nurofen
Ne e greu sa intelegem ce se intampla in Rusia. Ne e greu sa credem ca si dupa 30 de ani de la Perestroika, rusii au ramas in continuare in mentalitatea de inchisoare si de complicitate in care am trait si noi pana in 1989. Iar cei mai tineri nici macar nu inteleg la ce ma refer mai sus.
Filmul asta mi se pare una din cele mai bune ilustrari a ce se intampla de fapt in Rusia putinista, a dementei demagogice care s-a raspandit in toata straturile sociale, nu doar in Kremlin. Nu pot sa va spun despre ce este vorba, dar o sa gasiti in film toate manifestarile absurde ale unui popor care a fost mintit si agresat pana a ajuns sa creada si sa faca orice i se spune.
Un mod de a face fata anxietatii este si distragerea atentiei cu lucruri placute si captivante, de exemplu, cu teatru radiofonic si povesti pentru copii, de calitate foarte buna, oferite gratuit pe acest site.
Resurse gratuite pentru profesori si parinti care vor sa le dea copiilor o educatie financiara moderna. Pentru profesori sunt gratuite inclusiv curricula pentru orele la clasa.
2260 de instrumente, jocuri, exercitii etc. gratuite pentru trainerii care lucreaza cu tineri (dar dpmdv merg si la adulti).
O selectie foarte buna si extinsa de 53 de board games, grupate pe diferite varste, pentru a-ti invata copii tot felul de notiuni care tin de lumea economic-financiara (economii, investitii, decizii, probabilitati, negocieri, strategii, antreprenoriat, afaceri, marketing, etc.)
“Out of Stock: Supply Chain Crisis” (8/10) este un documentar educativ despre criza lanturilor de distributie si aprovizionare pe care am trait-o in primele luni din pandemie, care continua (chiar daca mai putin intens) si in ziua de azi, si care, in perspectiva actualei evolutii geopolitice, o sa continue si in urmatorii ani.
Solutiile necesare sunt in primul rand cele de la nivel personal precum constientizarea risipei si reducerea consumismului, si in al doilea rand cele la nivel economic si guvernamental precum scaderea globalizarii prin readucerea productiei onshore, investitii in inovatii precum 3D printing, robots, autonomous driving etc.
“Own the Room” (8/10) este un documentar foarte interesant despre visurile, motivatia si emotiile a 5 studenti, fiecare reprezentandu-si tara (US/Venezuela, Porto Rico, Kenya, Nepal, Grecia), care participa la competitia Global Student Entrepreneur Awards. Foarte interesant sa vezi cum spiritul antreprenorial a aparut in acesti tineri din familii si contexte atat de diverse cultural. A fost si emotionant sa vezi cum reprezentantul Kenyei desi deportat de vama chinezeasca din Macau, reuseste sa ajunga pana la urma la "pitching session" in ultimele minute ale competitiei. Si cand vezi ce fel de oameni sunt tinerii astia nu se poate sa nu iti revina un pic speranta in viitorul omenirii.
PS. Mai ales in perioada asta am nevoie de astfel de documentare care sa imi arate bunatatea si curajul unor oameni.
“Human Nature” (8/10) este un documentar excelent din 2019 despre avantajele dar si riscurile bioingineriei genetice, devenita posibila prin descoperirea mecanismului biochimic CRISPR. Chiar daca este inca la inceput, tehnologia editarii genelor este deja disponibila, dar folosirea ei ridica multe considerente bioetice.
Pe de o parte, folosirea ei ar permite eradicarea unor boli genetice, scanarea genetica a embrionilor din FIV ca sa ii pastrezi pe cei mai sanatosi, crearea unor specimene de animele ale caror organe interne sa poate fi folosite in transplanturile umane, "imbunatatirea" soiurilor de plante si animale, etc. Pe de alta parte, unii oamenii vor fi tentati sa foloseasca tehnologia pentru a manipula bazinul genetic al omenirii, prin selectarea sau deselectarea anumitor gene, dupa dorinta, si crearea astfel a unor copii dupa dorinta parintilor... sau a dictatorilor.
In contextul razboiului ruso-ucrainean, nu poti sa nu te infiori cand il vezi in documentar pe Putin, cum se inflacareaza la gandul ca aceasta tehnologie ii va permite sa creeze super-soldati. Sau cand vezi ca moratoriul interzicerii experimentelor genetice pe fiinte umane este ignorat fara nici o consecinta de China, care din 2018 a facut deja primul astfel de experiment pe doua fetite nou-nascute.
Solutia nu este interzicerea tehnologiei fiindca cineva tot o va aplica (in secret eventual), ci restrangerea accesului la puterea politica a psihopatilor care pot distruge omenirea intr-un fel sau altul.