Curaj si incredere — o recomandare
Cheryl Strayed - Curaj cât trebuie. Mini-manual cu instrucțiuni pentru suflet (9/10) este o culgere de ganduri care sa iti dea incredere si curaj in momentele in care simti ca viata da cu tine de pamant.
Cateva pasaje care mi-au placut in mod deosebit:
"Să ai curaj cât trebuie ca să-ți frângi singur inima."
"Stii ce se întâmplă când îți dai seama că vei reuși nu în ciuda pierderilor și a suferințelor, ci mulțumită lor, că nu ai fi ales lucrurile care ți s-au întâmplat în viață, dar că ești recunoscător pentru ele, că vei ţine pentru totdeauna în mâini vasele goale, dar că ai capacitatea de a le umple? Te vindeci."
"Nu te mai întreba ce vrei, ce îți doresti, ce te interesează. Mai bine întreabă-te: Ce mi s-a dat? Întreabă-te: Ce trebuie să dau înapoi?
Apoi dă."
"Transformarea nu-ți cere să nu mai fii tu. Îți cere să găsești o cale de întoarcere la autenticitatea și la forța pe care le ai deja în tine. Nu trebuie decât să înflorești."
"Ce-ar fi dacă m-aș ierta? Ce-ar fi dacă m-aș ierta chiar dacă am făcut unele lucruri pe care n-ar fi trebuit să le fac? Ce-ar fi dacă mi-ar părea rău, dar n-aş face nimic altfel decât am făcut, nici dacă aş putea să mă întorc în timp ? Ce-ar fi dacă „da” ar fi răspunsul corect, în loc de „nu"? Ce-ar fi dacă am ajuns unde sunt tocmai mulțumită lucrurilor pe care n-ar fi trebuit să le fac? Ce-ar fi dacă nu mi-aș ispăși niciodată păcatele? Ce-ar fi dacă mi le-am ispăşit deja?"
"Durerea este enormă, dar iubirea este și mai mare. Suferi fiindcă ai iubit cu adevărat. Frumuseţea acestui fapt este mai puternică decât amarul morții. Dacă îți îngădui să accepți acest lucru, nu vei înceta să suferi, dar vei reuși să mai supraviețuiești o zi."
"Întreabă-te: Care este cel mai bun lucru pe care pot să-l fac? Apoi fă-l."
"Unele lucruri din copilărie vor rămâne de nestrămutat, altele - nu. Poate nu vei înţelege niciodată lucrurile rele care ți s-au întâmplat, dar cu muncă și conștientizare, cu înţelegere și inimă, te vei înțelege pe tine."
"Lasă timpul să treacă. Aşa te vindeci. Supraviețuiești zilelor. Plutești ca o stafie furioasă, săptămâni la rând. Luni la rând, plângi, și te complaci, și te vaiți, și te caţări cu unghiile înapoi spre suprafață. Apoi, într-o zi, te pomenești singur, pe o bancă la soare, și închizi ochii, și dai capul pe spate, și îți dai seama că îți e bine."
"Nu te mai plânge de ce o să se aleagă de cariera ta. Nu ai carieră. Ai viață. Ține-te de muncă. Păstrează-ti încrederea. Fii om de bază.
Ești scriitor pentru că scrii. Scrie în continuare și lasă-te de văicărit. Cartea ta are o zi de nastere. Încă nu știi care e."
"Dacă cineva se poartă urât sau meschin sau invidios sau distant sau ciudat, nu e nevoie să accepți toate astea. Nu e nevoie să le transformi în ditamai psiho-drama despre valoarea ta. De foarte multe ori, comportamentul celuilalt nici măcar nu are legătură cu tine. Are legătură cu persoana care se poartă urât sau meschin sau invidios sau distant sau ciudat. Dacă toate astea ar putea încăpea pe un abțibild de lipit pe portbagajul mașinii, mesajul ar suna cam așa: Nu lua cu tine căcaturile altora. Lumea ar fi mai bună dacă am asculta toți de asta."
"Ai încredere ca tot ce ai învățat a meritat învățat, indiferent de ce răspuns ai sau nu ai în legătură cu utilitatea sa practică în viață. Lasă stelele misterioase care te-au îndrumat până aici să te îndrume și mai departe, în frumusețea nebună care te așteaptă."
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Voi fi mentor si in a 3-a cohorta StepFWD, un proiect pe care il sustin de la inceputuri si care creste frumos. Preacceleratorul este dedicat startup-urilor tech cu echipe care sustin diversitatea culturala si de gen. Merita sa participi daca vrei sa inveti cunostinte aplicabile imediat în afacerea ta si vrei sa primesti mentorat dedicat de la peste 40 de antreprenori, investitori și experți din industrie. Inscrierile si toate detaliile pentru 2021 aici.
“Failure to achieve the right product-market fit is a major reason why startups fail. Why is achieving this so hard?
Having been part of 4 startups over the last 22 years, and having experienced successes and failures firsthand, I thought I’d consolidate my thoughts into the following key points:
- Is there a step-by-step process to follow?
- How much time does it / should it take?
- Who owns it?
- What should one do differently daily?
- What should one do in the meantime?”
Cele 26 de programe de educatie antreprenoriala disponbile romanilor care vor sa invete cum sa isi lanseze o afacere. Vi se par multe? Estonia care are o populatie de 1,3 milioane are 76 astfel de programe. Nici nu mai vorbesc de alte tari mai vestice. Vrem antreprenori, vrem inventatori, vrem lideri. Ei bine, daca nu incepem sa investim serios in educarea copiilor, studentilor si tinerilor cu cele mai moderne metodologii de antreprenoriat, inovatie, leadership, nici nu o sa ii avem prea curand.
“As companies get bigger, the natural entropy of the universe wants to make them shittier. There's more chaos. There's more decision-making. There's more politics. But great companies use their scale to their advantage.”
Un articol interesant (rezumatul unei carti foarte bune aparute la Editura Publica) despre psihologia umana si jocuri, raportul inefabil dintre noroc si control care apare in poker (si in multe alte boardgames) si, mai ales, despre cum pentru cei atenti deliberat jocurile pot sa fie o scoala pentru viata, nu doar o distractie. "Von Neumann a fost una dintre marile minți matematice și strategice ale secolului XX: a inventat mica mașinărie pe care o purtăm cu toții la noi (computerul, doar că pe atunci nu era chiar așa de mic), a realizat tehnologia din spatele bombei cu hidrogen și este părintele teoriei jocurilor. Theory of Games este cartea lui de căpătâi și iată ce am învățat din paginile sale: întreaga teorie a fost inspirată de un singur joc – pokerul. „Viața adevărată înseamnă să joci la cacealma, să adopți mici tactici înșelătoare, să te întrebi ce va crede celălalt că vrei să faci”, scria autorul. „Și despre asta sunt jocurile, în teoria mea.”
Un excelent articol practic pentru cei care vor sa foloseasca introspectia pentru creativitate, cunoastere de sine sau dezvoltare personala.
Un articol foarte bun despre investor pitch deck, mai ales ca este bazat pe date experimentale si este plin de exemple si sfaturi practice:
Cele mai bune 20 de jocuri de societate cooperative de jucat in familie (co-op family board games), sortate pe categorii de varsta.
Unul din cele mai bune articole despre istoria si importanta SF-ului in cultura omenirii si dezvoltarea stiintei: “Cert e că pentru oameni în general SF-ul este cu roboți, nave spațiale, extratereștri, “piu-piu” arme laser și poate și niște călătorit în timp. Dar asta este doar o fațadă. În realitate, chiar și când o întreagă serie este despre o specie de extratereștri aflată la miliarde de ani-lumină și de ani distanță de noi, este de fapt vorba despre mine și tine. Despre noi oamenii ca specie. Despre năzuințele, temerile și preconcepțiile noastre din prezent. De acum și aici.”
Unul din cele mai bune articole despre board games, istoria si utilitatea lor: “Board game-urile nu sunt doar pentru copii și nu sunt doar pentru nerds, cum mai umblă vorba. Board game-urile sunt ale întregii specii umane, satisfăcând una din nevoile noastre esențiale: nevoia de a învăța. Jucând, învățăm despre lumea din jurul nostru și totodată învățăm să punem la cale strategii pentru a ne descurca mai ușor în viață, deși nu conștientizăm asta.”
R.J. Palacio - Pasărea albă (9/10) este un roman grafic pe care l-am citit impreuna cu Mihai si mi-a dat ocazia sa discut cu el multe subiecte grele, precum Holocaustul, al doilea razboi mondial, obligatia de a nu ramane pasiv cand vede ca un alt copil este necajit la scoala.
Black Clover (8/10) este un super serial de anime, pentru 9-12 ani, cu lupte cu monstri si magie, o rivalitate inaltatoare intre doi orfani, perseverenta care bate talentul, lupta de clasa intre tarani si nobilime (marxist de-a dreptul), puterea motivatoare a prieteniei si, evident, iubirea care se infiripa intre cei care la inceput nu se suporta unul pe altul. O bucurie de 150 de episoade numai buna de vizionat in weekend impreuna cu copii vostri.