Cum lansezi un board game, carti de colectie si informare corecta
O editie despre gaming, investitii, rap si ce sa mai vedeti
Cateva lectii rapide pentru lansarea oricarui joc (board game) in 2025
1. Story - Cine naiba e Mattox asta si cum de s-a gandit sa faca un joc tocmai cu parcurile nationale? Pe masura ce citesti si esti captivat de povestea, viziunea, pasiunea creatorilor nu poti sa nu privesti cu alti ochi si produsul. Admirabil si cum isi prezinta eroii, mentorii, colegii, nu e doar povestea lui "uite-ma ce destept mi-s eu".
2. Tema - Natura a fost si va fi mereu o mare atractie pentru oameni, ca cei cativa zeci de ani la bloc nu au putut sa stearga 2 milioane de ani de de trait in comuniune cu ea. Vezi si succesul firmei lui Stegmaier care pare ca vrea sa cucereasca toate regnurile animale cu seria Wingspan (pasari, dragoni, pesti, urmeaza… insecte?, dinozauri?).
3. Estetica - Uita-te la pozele cartilor de joc. Si vezi ce simti. Nu ce gandesti, ci ce simti. Nu cumperi un joc de carti, cumperi niste mici bijuterii de pop art. Daca tot faci un joc la care ai visat ani buni, fa-l frumos, fa-l sa iti bucure sufletul si sa intoarca lumea capul cand il pui pe masa din cafeanea.
4. Presales - De ce sa produci la noroc nu stiu cate jocuri, pe banii tai, sa stai stresat un an sau mai multi ca nu stii daca iti vei recupera investitia (profitul din jocuri oricum este rara avis), cand poti sa fii inteligent si sa vinzi efectiv jocul inainte de a-l da in productie la fabrica. Mai adaugi si tu 20-50% la numarul jocurilor pe care le-ai vandut in avans si dormi noaptea mult mai linistit. Poti sa o faci pe site-ul tau daca te pricepi sau daca nu, poti s-o faci pe Kickstarter sau Gamefound (adica crowdfunding).
5. Sales - Cea mai urata meserie. Dar de care nu ai cum sa scapi. Vindere humanum est. Ori de cate ori convingi pe cineva sa faca ceva este de fapt o vanzare. Nu trebuie neaparat sa fie banii implicati. Si atunci de ce sa o faci in sila, ineficient si urandu-ti viata? Nu mai bine descoperi cum s-o faci cu onestitate, respect, bunatate? In fine, digresez. Invata sa iubesti ce tine de marketing si vanzari ca altfel tragi in gol. Te impusti singur in picior. Te ineci la mal. Iar digresez. Observa si invata din cum au facut oamenii astia site-ul, promovarea, ambalarea, tot ce influenteaza vanzarea. Ultimul pas care iti duce visul pana la capat.
6. Evident ca mai sunt si alte aspecte importante, designul produsului, gameplay-ul, productia, livrarea, etc. dar astea se fac deja bine in industrie si gasesti oricand profesionisti care sa te ajute cu ele. Am vrut doar sa pun repede in scris ce m-a impresionat pe mine si m-a facut sa imi precomand jocul de la Regat (e mai ieftin asa, plus ca deocamdata se livreaza doar in US). Sunt curios daca va mai impresioneaza si pe voi altceva. De defecte si critici nu sunt curios, sunt de fapt chiar satul ca toata ziua numai de astea aud. Si mai are omul nevoie si de modele pozitive nu doar de "asa nu". 🥰🤓😇
Aprofundeaza aici despre ce am scris eu in fuga mai sus:
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Excelent articol despre ce este un razboi informational si cum reuseste sa ne faca: "parcă loviți la cap și nu știm unde și cum ar trebui să acționăm.” (citat dintr-un discurs al lui Kelemen Hunor)
“As my kids were growing up I got a piece of advice that stuck with me all these years. The first was when our oldest daughter was 6 months old, and a friend was holding her. She looked at the baby then looked at me and asked, “Steve do you know what your most important job with this baby is?” I guessed, “Take care of her?” No. “Love her?” No. “OK, I give up, what is my most important job.” She answered, “Steve, your job is teaching her how to leave.” This was one of the most unexpected things I ever heard. This baby could barely sit up and I have to teach her how to leave? My friend explained, “your kids are only passing through. It will seem like forever but it will be gone in a blink of an eye. Love them and care for them but remember they will be leaving. What will they remember that you taught them?”
For the next 18 years that thought was never far from my mind.”
Opinia mea: Retardarea sistematica a jumatate din copii tarii este cea mai mare crima in forma continuata facuta de toti politicienii care au condus tara din 1989 incoace. Ultima stire care a provocat-o (ca e poveste veche): Profesorul Dragoş Iliescu a prezentat, miercuri, rezultatele Testului Naţional de Alfabetizare Matematică, explicând că 35% din populaţie se află într-o zonă de risc masiv sau funcţionare limitată. ”La finalul claselor primare, România stă mult mai bine decât ne-am aştepta. Pare că se rupe ceva la gimnaziu şi asta pare să se accelereze la liceu. Plecăm de la un analfabetism funcţional de undeva la 20-25% şi ajungem la aproape 50% în liceu”, a arătat el.
“Reading therapy” chiar functioneaza. Cu cartea potrivita, la momentul potrivit si disciplina potrivita. Ultimul exemplu? Doechii, care ia anul acesta premiul pentru “Cel mai bun album rap” cu mixtape-ul său “Alligator Bites Never Heal”, devenind astfel a treia femeie din istoria Grammy care obține acest premiu.
[LE] Si merita vazut si speechul ei de acceptare a premiului:
Gata m-au convins, ma reapuc de ping pong.
Robotii casnici nu au avansat asa de rapid cum se asteptau scriitorii SF din secolul trecut, din doua motive. Unul mecanic si unul software. Problemele mecanice au inceput sa fie rezolvate de prin anii 2000 (Boston Dynamics si contractele DARPA). Dar problemele software erau mult mai greu de rezolvat. E al naibii de complex si scump sa programezi un robot care sa fie in stare sa manipuleze toate obiecte pe care e posibil sa le intalneasca intr-o gospodarie. Sau mai bine zis era, inainte de LLM. Revolutia AI-urilor este nimic fata de revoutia robotilor casnici (si a celor militari) dotati cu LLM (Large Language Models) si RL (Reinforcement Learning). Dar nu trebuie sa ma credeti, o sa va convingeti singuri in 5-10 ani.
Merg la atelierele Dream & Act de aproape 10 ani si sunt unele din cele mai intense, provocatoare, distractive experiente de care am avut parte. Iar tu te poti bucura de toate astea (pe fast-forward) intr-o tabara la munte. In rest toate bune 🥰
Dupa “copy-paste-ul creativ” din noul “AI-powered marketing”, vine “copy-paste-ul inteligent” din noua “AI-powered academia”. (hai ca am umplut-o cu ghilimele). S-a zis cu titlurile doctorale, posturile universitare si cu peer-review-urile? In 6-12 luni vom afla.
PS. Oricum va rog sa apreciati ca m-am abtinut din greu sa nu fac trimiteri la politicienii romani ;)
Hm, voi ce ziceti de cartea asta? Mie imi place mult cum arata, dar costa aproape 200$ cu transport. Si nu cred, din paginile pe care le-am vazut, ca o sa reconstruiesc eu civilizatia doar cu ajutorul acestei carti, dar… arata atat de bine 🤩
Buna mea prietena Alice Teodorescu m-a facut sa ma simt mai bine cand i-am zis de cartea aia frumoasa de mai sus la care visez noaptea. Carte de care stiu de la Mihai (ce se naste din bibliofil, carti viseaza). Cica si ea are astfel de vise umede si scumpe (cine se aseamana se stie). Iar al ei este atat de scump (500 euro) ca al meu (200 usd) a devenit de-a dreptul ieftin. E drept ca interventia ei iubitoare nu m-a ajutat sa-mi doresc cartea mai putin, ci dimpotriva, dar sa fim seriosi, asta este semnul prieteniei adevarate. Inca nu mi-am luat cartea dar cred ca macar manusile alea albe de matase tot mi le iau. Si rasfoiesc si eu ce pot, ce-mi permit, cu ele...
“Hawk Tuah Meme Coin” este cea mai recenta schema cripto care a atras atentia internetului, promovata agresiv prin influenceri si hype online, doar pentru a se dovedi rapid o escrocherie clasică. Si in video veti gasi o explicatie mai detaliata a escrocheriei de unde o sa invatati multe lucruri utile despre cripto-smecherii cum ar fi: "rug-pull", "pump-and-dump", "free tokens to key opinion leader", "lying by omission", team vs insider sales, "pre-sale is not a sale", locked and unlocked allocation, "investors are not insiders", "normies" vs "crypto bros", "fee scam", "snipers", "a project foundation in Cayman Islands paying other people", "liquidity pool", etc.
Securities and Exchange Commission (SEC) a decis azi ca "meme coins" nu sunt valori mobiliare (securities) și că persoanele care le cumpără nu vor fi protejate de legislația federală privind valorile mobiliare.
Daca te-ai ars candva (sa zicem in 2022) cu un asset in care ai investit (sa zicem bitcoin), nu ar fi logic ca acum sa nu mai repeti aceeasi greseala? Nu ar fi logic sa inveti din experienta neplacuta a ultimei bule care s-a spart in fata ta? Ar fi logic, dar, cum bine a observat si demonstrat Kahneman (stii tu, psihologul ala de a luat premiul Nobel pentru economie), oamenii nu sunt logici in deciziile lor financiare.
Ba chiar dimpotriva. Cum bine zice autorul, daca oamenii ar fi logici, dupa ce si-au ars o data banii intr-un cazinou nu ar trebui sa se intoarca cu alti bani sa ii arda si pe aia. Dar o fac. In rest toate bune ;)"În timp ce boomerii și milenialii tind să fie mai răbdători și să adopte un mod tradițional de a căuta informații, Gen Z și Alpha preferă instrumentele de comunicare interactive și intuitive, precum TikTok. Acest fapt adâncește prăpastia dintre cei care au crescut cu Google și cei care, mai nou, preferă să folosească social media ca motor de căutare."
Va zic si eu ce mai aflu de la GenA.
Asta este acum brandul cel mai Σ de rucsacuri... 😂🤩
PS. Mihai zice ca eu nu o sa fiu cool nici macar cu un astfel de rucsac asa ca sa nu mai visez la ele.
PS2. Deși forma “rucsaci” este uneori folosită în vorbirea colocvială, ea este incorectă din punct de vedere gramatical.
Prepper What? Prepper Who? (pastișându-l pe JAY-Z)
“Now that you’re on board with embracing your inner prepper, where do you start? How do you actually prepare for the apocalypse?”
Drake este un rapper, domnule! Da, Kendrick este tot un rapper, domnule! Da, domnule, se cam cearta de ceva vreme! Dar, cum sa va explic, e cam ca o harță intre o pisica de apartament toronteza cu un caine de strada comptonez. Da, domnule, Drake rimeaza cu fake, dar va rog eu nu ma mai provocati! Da, da, stiu ca sunteti entuziasmat ca v-ati uitat la Super Bowl si ca va tot vine de atunci sa cantati in masina "dei nat laic as", dar vreau sa fiu obiectiv cu Drake, domnule!
Uite asa imi plac mie NL-urile altora, scurte, inteligente si structurate ;) cc
"Unhealthy love is when two people use each other to escape their problems.
Healthy love is when two people help each other to address their problems."
“Unhealthy love often feels exciting, dramatic and profound, but hurts us in the long run.
Healthy love often feels dull, peaceful and repetitive, but it heals us in the long run.”
(Mark Manson)
“You seem to be under the impression that there is a special breed of bad humans. There is no such thing as a stereotype bad man in this world. Under normal conditions, everybody is more or less good, or, at least, ordinary. But tempt them, and they may suddenly change. That is what is so frightening about men.”
De doi ani nu mai beau nici o picatura de alcool. Nu din inteligenta si maturitate proprie, ci de frica pe care mi-a bagat-o doctorita mea cea buna. Azi ma uit eu pe “escape room in Bucuresti”, deh ca tot omul cu masina blocata de zapada in parcare, si, din toate pe care le vad, unul singur mi-a facut inima sa-mi bata brusc mai repede.
Te intrebi de ce? Deschide linkul si o sa pricepi de ce. Si daca nu pricepi insemana ca “escape room” nu sunt de tine 😂 LE: Radu Cristian Moca sper eu ce sper, dar banuiesc ca sper degeaba, nu?
E proaspata. E gratis. E cu jocuri. Bine, de fapt e "despre" jocuri. Desi, daca ma gandesc bine, chiar are si un joc in ea. Te intrebi cum e posibil asa ceva? Mister ;))
Yeii, gata cu Xanax-ul si Prozac-ul! “Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie testează o interfață creier-computer care modifică direct activitatea creierului folosind ultrasunete. Medicii speră să poată folosi tehnologia pentru a trata o serie de afecțiuni precum depresia, dependența și epilepsia.”
Cum sa folosesti gamificarea pentru a preda studentilor concepte complexe de relații internaționale? Ii pui sa se joace un video game (NationStates), pe urma doua board games (Risk si Catan), si ultimul pas, cel mai important, ii treci la "board game design". Ii inveti si ii ajuti sa creeze, fiecare in echipa sa, un board game inspirat cat mai fidel din respectivele relatii internationale reale. Poate nu e cazul, dar subliniez ca sa fiu eu impacat: scopul procesului de “gamificare a educatiei” nu este sa faci un joc cu care sa rupi piata, ci sa ii faci pe tineri sa invete cu aceasi implicare si distractie ca atunci cand se joaca.
Cu alte cuvinte, ceea ce numeam pana acum, in mod incorect, "game’s AI" va deveni cu adevarat un "game’s AI". Jocurile nu vor mai fi programate in detaliu de companiile de jocuri, ci isi vor genera singure mediile, personajele si actiunile pe baza reactiilor jucatorului. Ele vor deveni individualizate, personalizate, dinamice si infinit explorabile. Pai ce credeati, ca LLM-urile nu vor revolutiona si industria asta amarata de doar 300 de miliarde de dolari
Of, doamne, cat de tare este magazinul asta de jocuri!
Si uitati si ce i-a manat pe antreprenori sa se aventureze intr-o astfel de afacere:
Dar sunt curios daca o sa ghiciti ce m-a dat cel mai tare pe spate?
(thks Lela Laleli)
Gabriel Iglesias “World Tour 2020” (9/10)
Daca ati avut vreodata probleme cu greutatea (si cresterea unui adolescent si un tata absent si multe altele) o sa va placa standup-ul asta la care am ajuns dupa ce doi prieteni mi-au zis ca nu se uita la cel romanesc din cauza vulgaritatii si mistocarelii ieftine, si, culmea, amandoi mi l-au dat ca contraexemplu pe Fluffy. Pe care si eu il iubesc din acelasi motiv, asa ca, enjoy ;)
(thks Liviu Barbacaru)
Piesa de teatru „Zbor deasupra unui cuib de cuci” (9/10), adaptarea dramatica a lui Dale Wasserman, după romanul lui Ken Kesey, este un regal teatral. Replicile si imaginile lui Florin Piersic Jr si Gomoi Serban o sa va ramana intiparite in minte si suflet multa vreme dupa piesa. “Tatutule, buna peste masura piesa asta!”. Ca sa nu mai zic ca Mihaela, sotia mea, imi tot susura la ureche cu intonatia suava a lui Isabela Neamtu: “Medicatia”. Sa fie clar toti actorii au jucat excelent, eu v-am zis doar ce ne obsedeaza pe noi. Tema imi era cunoscuta si din carte si din filmul cu Jack Nicholson, dar daca nu stiti despre ce este vorba, va rog duceti-va la teatru fara sa cautati spoilere pe net.
Heather Heying, Bret Weinstein - “Ghidul vanator-culegatorului in secolul XXI. Evolutia si provocarile vietii moderne” (7/10)
Cu greu am terminat cartea asta. Ultimele capitole le-am frunzarit ca eram exasperat si plictisit de stilul pedant si amalgamat al autorilor. E vorba despre un cuplu de boomeri si profesori de biologie evolutionista care au o mare lista cu idei si reguli despre viata (ei le spun lentile corectoare) si s-au gandit sa le caute justificarea in mii de detalii din profesia lor. Primele capitole le-am citit curios si interesat de abordarea lor, dar pe la jumatatea cartii nu am mai rezistat. Prea multe detalii biologice cu conexiuni prea largi sau neclare, ca sa iti dea in final sfaturi precum “evita sexul lipsit de angajamente inclusiv sexul pe bani” si zeci de astfel de truisme. Mie imi pare o carte care a pornit de la concluziile unei vieti (lentilele corectoare) si pe urma le-a cautat argumentele. Partea stiintifica a cartii e bine documentata si oarecum interesanta, problemele puse in discutie sunt universale si importante, dar stilul in care este scrisa mi-a omorat neuronii. Si nu am rabdare sa ii descalcesc ideile cand am o tona de carti pe care le citesc usor, cu placere si care imi aduc perspective noi, uneori disruptive, despre ce mai intereseaza. Dar asta e punctul meu de vedere, voi e foarte posibil sa aveti o cu totul altfel de reactie. Si uite cateva idei care mi-au atras atentia ca sa vedeti despre ce vorbim.
“American Primeval” (8/10) nu e un serial perfect, are multe chestii pe care le poti critica. Dar daca lasi un pic la o parte vocea critica si te lasi cuprins de intensitatea lui violenta si tulburatoare, o sa fii atent, si o sa te bucuri de clipele frumoase din serial. Fiindca este o experienta dura de la un cap la altul. Inca nu am apucat sa studiez cat de realist istoric este dar se simte realist cu siguranta. Toti actorii din rolurile principale joaca foarte bine si credibil, asa ca iti vor ramane fetele lor in minte o vreme buna. Chiar si a celor rai. Am plans un pic mic si am fost tulburat un pic mare. Eu zic ca merita vazut.
If you wish to be loved, then love.
If you wish to be appreciated, then appreciate.
If you wish to be respected, then respect.
(Mark Manson)
Bai, mor de cate ori bag Subcarpati! E skibidos masiv! E ce trebe, brosky! E Sigma!
Moment in care Mihai, care trece din intamplare pe langa mine si vede ce scriu imi zice:
- Nu esti cool. Nu mai incerca. Punct.
Si, pleaca, lasandu-ma cu lacrimi de boomer in ochi. Postez rapid sa nu vada ce scriu si sa ma faca si Ohio...😂🥹