Care sunt cartile fundamentale pentru un tech startup?
Multe resurse utile, filme de vazut cu familia & alte idei de testat
Cartile fundamentale pentru un #techstartup — contribuie si tu!
Am o provocare pentru voi.
Hai sa facem impreuna o lista cu cate o singura carte fundamentala (strategica, cu principiile de baza, vademecum) pentru fiecare dintre cele 9 departamente (roluri, functii, departamente) ale unui #techstartup:
A. Marketing
B. Sales
C. Innovation (R&D)
D. Operations
E. Production
F. Financial
G. Legal
H. HR
I. Management
Daca aveti in minte o astfel de carte, notati-o in comentarii — atat cartea, cat si departamentul (argumentarea este si ea binevenita).
Mi-ar placea sa vad doua propuneri, una cu o carte publicata in romana si alta cu una inca nepublicata (mai sunt si editori pe aici si o sa le trezim interesul).
Stiu ca este frustrant sa alegi o singura carte din zecile de mii publicate si probabil cateva sute excelente, dar ganditi-o ca pe o lista minimala de studiu pentru un tanar viitor antreprenor care vrea sa studieze la nivel general fiecare disciplina suficient cat sa inteleaga strategia si mecanismele ei si sa poata evalua serviciile pe care i le ofera cineva (angajat, freelancer, firma) in fiecare dintre departamente.
Dupa ce reusim sa facem lista asta, ma gandesc sa o extindem in acelasi fel pentru fiecare din subdisciplinele fiecarui domeniu, dar asta prevad ca va fi un proiect mai complex.
Asa ca hai sa incepem cu prima lista :)
PS. Am si eu doua propuneri, care poate fac mai clar la ce fel de carti ma gandesc:
A. Marketing: Philip Kotler - Principiile marketingului
B. Sales: Charles M. Futrell - Principiile vanzarilor
Articole, evenimente si resurse utile acum:
In fiecare an fac un rezumat pe blogul meu cu cele mai bune resurse (articole, tools, learning, databases) pentru un (viitor) founder de #techstartup, asa ca gasiti aici cea de a 4-a scrisoare de acest gen.
Una din cele mai bune prezentari/introduceri ale strategiei Customer Segmentation din ce am citit pana acum, cu exemple si tools.
O introducere in tot ce trebuie sa stii ca founder de #techstartup despre Buyer/User Personas.
“Probably the most important reason to create personas is to set a common understanding of the final user so that a coherent strategy is defined that will result in a product/service that is user-oriented and meet the user goals.”
"Personas are archetypes built to identify our real users' profile, needs, wants, and expectations to design the best possible experience for them."
“Personas are 'fictional' characters. Even so, they are created based on real data and research around a problem domain or a focus target.”
300+ Resources and Tools for #TechStartups.
Am teminat in sfarsit Furia dezlantuita (9/10) de Pierce Brown. A fost foarte buna, la fel de buna ca primul volum al seriei (asta e al 5-lea) si am citit-o cu sufletul la gura. SF space-opera de top, plin de actiune si rasturnari neasteptate, mi-a adus cumva aminte de primele 2 volume din "Urzeala tronurilor”. Abia astept sa apara urmatorul si ultimul volum al seriei.
Imi place foarte mult proiectul asta, pare una din cele mai eficace programe de dezvoltarea a unui ecosistem antreprenorial. Au un program de incubare online de 3 luni (525$) cu o curricula buna, o retea larga de mii de antreprenori, mentori (poti sa te inscrii mentor voluntar daca ai experienta relevanta) si investitori.
“Accelerating Purpose‑Driven Innovation to solve problems that truly matter. We create, design and manage innovation programs globally. We're on a mission to democratize access to quality entrepreneurship support worldwide. Why? Because we dream of a world in which everyone, everywhere can access opportunities to unleash their entrepreneurial potential and generate sustainable solutions for themselves and others.”
Another Round (9/10) e unul din cele mai bune si mai realiste filme despre alcoolism. Betia este evadarea cea mai la indemana, cea mai acceptata social, cea mai admirata, mai ales la barbati. Un pic de alcool face pe oricine mai vesel, mai curajos, mai dezinhibat, adica exact asa cum ne dorim sa fim tot timpul. Dar odata creat obiceiul de a scapa de griji cu un pahar, te vei trezi ca mergi mai departe, si mai departe, pana cand te trezesti intr-un sant, beat mort. Alcoolul este un drog, dar nu va fi interzis vreodata. Prohibitia interbelica a crescut consumul. Solutia nu este sa il interzici, ci sa ajuti oamenii sa nu aiba nevoie de el. Si asta este foarte greu…
Raya and the Last Dragon (8/10) ultimul desen de la Disney continua stilul lor traditional de “goody-goody fairytales”, e inspirat din basmele asiatice, are un puternic mesaj de solidaritate intre popoare (dar nu e din cauza pandemiei, ca au inceput sa il produca in 2019), nu este un musical (ceea ce nu s-a mai intamplat de mult) si, una peste alta, este o distractie frumoasa de familie.