Boardgames vs. video games, Ideal Customer Profile, marketing pentru startups
+ multe alte recomandari
Boardgames vs. Video games
Sunt de putina vreme in lumea Board Games-urilor (desi in tinerete, adica inainte de revolutie, jucam toate BG-urile la care aveam acces pe atunci) asa ca sa nu va suparati pe mine daca intreb lucruri evidente sau copilaresti.
Am avut, pe la 20 si ceva de ani, o perioada de jucat infocat Video Games-uri, zi si noapte, dar fiindca ma izolasem si visam noaptea scenariile din jocuri, am decis sa nu ma mai joc deloc VG-uri.
Acum, cu baietii mei, ma tot gandesc la diferenta dintre cele doua, BG vs VG.
Vreau sa imi fac o opinie cat mai obiectiva despre ambele, chiar daca sunt inclinat cumva sa apreciez mai mult boardgaming-ul.
M-am gandit sa fac o lista de pro si contra pentru ambele si as aprecia mult completarile si parerile voastre.
Ca sa simplific un pic comparatia voi lua in consideratie curentele majore din ambele lumi, cu alte cuvinte in cazul BG-urilor ma refer la cele cu doi sau mai multi jucatori si care se joaca in lumea reala, iar in cazul VG-urilor ma refer la cele care se joaca de unul singur si in lumea digitala.
Board Games Pro:
1. sunt jocuri de societate si te obliga sa gasesti cel putin un partner, de obicei prieteni sau viitori prieteni (nu prea te joci BG cu oameni care nu iti plac)
2. ma gandesc ca poate de fapt noi vrem sa ne distram cu cineva drag si jocurile sunt doar pretextul si mijlocul pentru a ne distra impreuna
3. iti dezvolta abilitati rationale de tip gandire critica, creativitate, gandire strategica, tactica, rezolvare de probleme
4. iti dezvolta abilitati sociale de comunicare, colaborare, negociere
5. te distrezi mai bine in lumea reala decat in cea virtuala (de aia radem mai cu pofta la orice prostie spusa de un prieten la o cafea decat la o comedie de la televizor)
6. sunt mai ieftine decat VG-urile, nu ai nevoie de un laptop/PC
7. pot fi jucate oriunde, la munte sau la mare, in cort sau in casa, chiar daca nu ai curent electric, ai nevoie doar de un pic de lumina
Board Games Contra:
1. ai nevoie de un partener, deci cand esti singur nu prea ai ce face, in afara de a studia un joc sau sa te joci tu cu tine (sau cu prietenii imaginari)
2. ai nevoie sa te intalnesti cu cineva in lumea reala, deci trebuie sa fie in acelasi oras cu tine (desi acum se mai joaca si online as vrea sa pastrez distinctia dintre cele doua de tipul analog vs digital)
Video Games Pro:
1. poti sa te joci singur, majoritatea jocurilor sunt “single player”
2. am senzatia ca au aparut doar fiindca parintii obositi de insistentele copiilor sa se joace ceva impreuna, s-au gandit sa faca (cumpere) jocuri video care sa ii tina pe copii ocupati si sa ii lase pe parinti in pace
3. muzica, animatia si grafica fac experienta jocului mult mai atractiva, mai hipnotizanta si te absorb mai mult decat un BG
4. poti sa faci bani din asta, fie ca gamer, fie ca designer (ceva mai tarziu cand inveti si programare)
5. iti dezvolta abilitati rationale de tip gandire critica, creativitate, gandire strategica, tactica, rezolvare de probleme
Video Games Contra:
1. te izolezi fara sa iti dai seama, nu mai vrei sa treci prin disconfortul intalnirii reale cu alti oameni, iar uneori nici sa mai iesi din casa (vezi ce se intampla in tarile asiatice cu NEET)
2. daca ai o personalitate adictiva apare riscul de a deveni dependent de jocurile respective
3. fiind mai implicat, mai absorbit in atmosfera jocului, mesajele si secventele violente si antisociale au un impact mai mare asupra jucatorului, atat constient, cat si inconstient (desi se pare ca nu exista o cauzalitate clara intre violenta din jocuri si cea in afara vietii, o corelatie exista totusi, fiindca iti poti auzi copilul repetand scenarii violente dupa un VG, dar nu si dupa un BG)
4. sunt cumva obositoare din cauza privitului cu ochii incordati la un ecran digital, de asta am vazut adesea copii mai iritati, mai nervosi dupa un VG decat dupa un BG
5. nu iti dezvolta abilitatile sociale care apar la BG (da, stiu ca sunt si MMO-uri, dar vreau sa pastram deocamdata distinctia real/digital de care vorbesc mai sus)
6. costa mult mai mult infrastructura si jocurile decat la BG-uri
7. pot fi jucate doar pe un laptop/PC si ai nevoie de acces la curent electric
8. poti renunta sau trisa mai usor decat intr-un BG, unde nu te lasa ceilalti parteneri s-o faci.
Asadar sunt curios cum vedeti voi lucrurile astea.
P.S. M-am jucat cu Mihai “Armadora” (7/10), un joc competitiv, pentru copii de 8-12 ani, genul strategie, cu reguli simple, o tema fantasy, care mie mi-a placut mult, dar pe Mihai l-a plictisit rapid (poate si fiindca nu a putut sa ma bata nici macar o data). Cred ca ar fi bine sa il lasa sa ma bata macar o data la final, ca asa o sa ii placa si lui un pic.
Articole, evenimente si resurse utile acum:
O introducere foarte buna in conceptului de Ideal Customer Profile, inclusiv cu un template gratuit.
Știi asteroidul care i-a exterminat pe dinozauri? Uite cum ai putea să-i supraviețuiești (e o combinație de noroc și știință).
The Complete Guide to Paid, Owned, And Earned Media In 2021
“A recent study revealed that an average North-American adult spends almost 8 hours consuming digital paid, owned, and earned media every day. This means your target audience is nearly always plugged into ‘The Matrix’ (a reference for the kids).
This shift online has made digital PR and content marketing some of the most effective ways of reaching your customers and driving qualified leads for your business. However, one of the frequent mistakes a lot of companies make in this practice is targeting one type of media over another.
An effective content strategy doesn’t rely on one singular tactic.
To be successful, you need a mix of Paid, Owned, And Earned Media”
5 carti care o sa te faca sa descoperi si sa te indragostesti de literatura japoneza.
Tabere urbane pentru vara asta. Noi mergem la ei de mai multi ani si ne-au placut mult de tot.
“Ascendance of a Bookworm” (8/10) este un serial anime, pentru 4-10 ani, duios si bland, despre o tanara bibliotecara indragostita de carti care este tranportata intr-o alta lume, cu o civilizatie din evul mediu, intr-un corp de copil si intr-o familie iubitoare, dar saraca. Si ce credeti ca face bibliofila noastra? Revolutioneaza lumea paralela, evident, inventand cate si mai cate, doar ca sa poata citi din nou. Un anime de familie care o sa ii faca pe copii sa vada cu alti ochi cartile, si cine stie, poate chiar sa isi doreasca sa le citeasca.
Un playlist cu 599 de melodii din anii '70-'90 bun de pus in fundalul unei cafenele. Ah, uitasem ca sunt inchise. Of, atunci bune de ascultat acasa la o cafea.
Un ghid detaliat de marketing pentru un #techstartup.
"Getting your startup marketing wrong is one of the main reasons why start-ups fail. The key to making your marketing a success is understanding the difference between strategic marketing and promotional marketing. Strategic marketing is the foundations of your plan. Here you assess your market and plan how you will reach that market. Promotional marketing is the actual execution of your strategy, for instance, advertising."
Step 1 – What’s Your Market
Step 2 – Identifying Your Ideal Customer
Step 3 – Know Your Competitors
Step 4 – Developing Your USP To WIN!
Step 5 – Connecting With Your Ideal Customer
Step 6 – Sales Plan
Step 7 – Defining Success & Reporting
Cum sa scrii un plan de afaceri pentru un #techstartup.
"If you are a serial entrepreneur or an aspiring business owner then learning how to write a business plan should be an essential part of your skillset. Being able to write a convincing business plan will help you improve and grow your business.
Let’s start with what a business plan is: it is a document that outlines the vision for a business for a particular time frame with the reasons why the goals in the vision are attainable."
"Below are the essentials of what a business plan should contain:
1. Executive Summary
2. Mission / Vision Statement
3. Operations Overview
4. Competitive / Market Analysis
5. Marketing & Sales Plan
6. Financial Planning & Business Metrics
7. Funding Plans & Options
8. Key Milestones
9. Management Team
10. Intellectual Property
11. Long-Term Projections"