Cum sa te evaluezi
Nu sunt infailibile si nici universale, dar iti pot da niste indicii utile (care trebuie evident validate in diferite feluri ulterior):
“I wish somebody had told me these things when I was younger. I now practice these when I need to get a fast assessment of people I don’t know well:
1. Forget what they say—instead look at who they marry.
2. See how they treat service workers.
3. Discover what experiences formed their character in early life.
4. How do they invest their two most valuable resources?
5. Identify what irritates people the most in others—because this is probably the trait they dislike most in themselves.
6. Can they listen?
7. If they cheat at small things, they will cheat at big things.
8. Watch how they handle unexpected problems.
These aren’t just useful in evaluating other people.
You can use these same techniques on yourself. Do you treat service people fairly? Can you handle problems and inconveniences without overreacting? Are you trustworthy in small things? etc.
Perhaps the character you need to assess is your own. I take that idea seriously, although it’s sometimes painful to use these evaluative methods on myself. But that, my friends, might be the most useful piece of advice of them all.”
Si daca tot vorbim de evaluari, iata cum poti sa faci o persoana sa fie constienta de opiniile sale si poate sa si le re-evalueze. Pentru ca sa schimbi opiniile altei persoane e foarte greu, dar uneori e si mai greu sa le schimbi pe ale tale.
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Pe 25 februarie 2023 la Snakes & Wizards, are loc al treilea eveniment de board games organizat de Joculescu by howtoplay.ro unde o sa va puteti distra invatand si jucand 6 jocuri foarte bune, iar eu o sa il predau pe cel mai greu, Qwixx 😂 Detaliile aici.
Be A Scientist Of Yourself: Stop introspecting and start experimenting. Then reflect. (And you might end up as great a dancer as David.)
Shortform nu exagereaza cand spune ca are cele mai bune rezumate ale cartilor de non-fictiune din lume, fiindca rezumatele lor sunt mai mult decat atat, sunt “guides”. Si o afirma un pasionat de subiect care a fost abonat la alte 4 firme concurente si si-a facut toata viata rezumate la cartile citite. Sunt cele mai bune fiindca sunt exhaustive (extrag toate ideile principale, din fiecare capitol), sunt sintetice (reformuleaza ideile cat mai concis), sunt bine structurate (1-page summary la inceput, si pe urma fiecare idee principala descrisa in formatul Principles/Tactics/Examples), sunt interactive (au exercitii care sa stimuleze retentia informatiei cu camp liber in care scrii ce ai retinut, poti sa subliniezi si sa iti faci propriile notite pe marginea ideilor), au optiune de audiobook si serviciul este relativ ieftin (13$/luna pentru acces la toate cartile). Evident ca cel mai util exercitiu, si de fapt singura cale sa tii minte ceva dintr-o carte, este sa iti faci propriul tau rezumat, pe care pe urma sa il prezinti cu cuvintele tale macar de 3-4 ori. Doar asa combati curba lui Ebbinghaus. Dar uneori ai nevoie sa frunzaresti o carte nu sa o studiezi, ca sa vezi “cu ce se manaca”, ca sa iti dai seama daca te intereseaza subiectul sau e doar un moft trecator, sau ca sa iti aduci aminte de ceva ce ai citit si uitat, sau ca sa te hotarasti daca merita sa o cumperi si citesti foaie cu foaie, si in cazurile astea Shortform ar putea sa iti fie de folos.
Un articol cu sfaturi utile atat pentru business, cat si pentru confruntarea celor mai teribili negociatori pe care ii veti intalni… copiii vostri:
“The Behavioral Change Stairway Model was developed by the FBI’s hostage negotiation unit, and it shows the 5 steps to getting someone else to see your point of view and change what they’re doing.
It’s not something that only works with barricaded criminals wielding assault rifles — it applies to most any form of disagreement.
There are five steps:
1. Active Listening: Listen to their side and make them aware you’re listening.
2. Empathy: You get an understanding of where they’re coming from and how they feel.
3. Rapport: Empathy is what you feel. Rapport is when they feel it back. They start to trust you.
4. Influence: Now that they trust you, you’ve earned the right to work on problem solving with them and recommend a course of action.
5. Behavioral Change: They act. (And maybe come out with their hands up.)”
Cursul cu cel mai mare succes la Yale University din ultimii cinci ani, "The Science of Well-Being for Teens", este la liber online, de vineri. Primul modul: "Our brains lie to us about what makes us happy". Daca ai copii/nepoti/cunoscuti adolescenti, da-le link-ul, s-ar putea sa le placă.
In caz ca erati curiosi sa stiti cum si in ce investesc milionarii americani.
In fiecare saptamana sunt lansate peste 100 de noi tool-uri bazate pe inteligenta artificiala. AIcyclopedia este un director al tuturor tool-urilor, podcasturilor și buletinelor informative privind inteligența artificială. Este actualizată zilnic și a depășit deja 1000 de itemi de conținut.
Romanul grafic “Printre tonuri cenusii” (9/10) de Ruta Sepetys, aparut la Editura Epica, este o lectura necesara in zilele noastre, mai ales pentru GenZ si GenAlfa, care au vazut sau citit doar despre crimele de razboi germane, dar cele rusesti nu au prea ajuns in pop culture. De fapt, in afara de “Arhipelagul Gulag”, “O zi din viata lui Ivan Denisovici”, “Capatul drumului”, eu nu prea stiu sa fi vazut astfel de romane. L-am citit impreuna cu Mihai (10 ani), deci cam 9-10 ani ar fi varsta la care il recomand pentru copii.
“Chainsaw Man” (8/10) este un anime aparut recent, violent, ciudat, captivant, emotional, original pe alocuri, inconsistent ca productie si juvenil cel mai ades. Overhyped, dar mi-a placut sa il vad.
Romanul SF “Amintirea imperiului” (8/10) de Arkady Martine este câștigător al premiului Hugo 2020 pentru cel mai bun roman si este un amestec genial de space opera, cyberpunk și thriller politic.
Un newsletter pe care il recomand, fiind cel mai bun din Romania, in materie:
“Indiferent că vorbim de șah, table, Piticot, Monopoly sau Catan, cu toții am auzit de board games la un moment dat. Cum am putea să nu? Ne sunt alături încă din copilărie și sunt niște activități plăcute pentru a ne pierde timpul și cam atât.
…oare? Este o carte doar ceva cu care ne pierdem timpul, doar niște cuvinte pe hârtie? Bineînțeles că nu; e mai mult decât atât. Așa că de ce board game-urile sunt mereu “doar niște jocuri”? Oare chiar nu găsim și în acestea câte ceva din profunzimea cărților, a filmelor, a compozițiilor muzicale, a picturilor? Eu zic că da. Salut, sunt Alex Doppelgänger, și vreau să îți arăt că board game-urile au aceeași putere ca o carte, sau un film, sau o melodie (sau orice alt tip de media) și să ne transporte într-o lume aparte, în mintea cuiva, într-un trecut mai mult sau mai puțin îndepărtat. Ce zici?”
Uitati-va la “Berserk: The Golden Age Arc - Memorial Edition" (9/10) ca sa intelegeti de ce anime-urile sunt un gen artistic in sine si de ce sunt unii dintre noi atat de indragostiti de ele.