Banii ajuta fericirea, ACT, atentia la control
+ cateva evenimente la care merita sa va inscrieti
Sunt banii corelati cu fericirea? [studiu actualizat]
Sunt doua aspecte foarte interesante referitor la acest articol care nu au legatura “per se” cu continutul sau.
In primul rand am observat cat de repede si de larg raspandit a fost rezultatul unui studiu din 2010 incat a devenit un loc comun, aproape un postulat.
Toata lumea a auzit undeva, candva, ca peste o anumita suma, banii nu te mai fac fericit, si, fiindca era o afirmatie in conformitate cu credintele sociale adanc intiparite in inconstientul majoritatii (banii nu aduc fericirea, multi bani egal multe necazuri etc.), am adoptat-o si raspandit-o imediat. Dar imi dau seama ca nu am cautat sa verific informatia cu adevarat, am verificat sursa (aaa, Kahneman, pai a luat Nobelul, clar e legit) si am preluat-o imediat ca pe un truism. Iar acum descoper ca adevarul este mult mai nuantat. Sa ne fie clar, Kahneman nu a anuntat un rezultat eronat, ce a descoperit el se aplica unei categorii de oameni dar nu intregii populatii (cercetarea este fiabila dar nu indeplineste criteriul validitatii externe si validitatii predictive).
In al doilea rand, reactia lui Kahneman in fata unei noi cercetari care contrazice rezultatele cercetarii sale este exemplul perfect al unuia dintre principiile fundamentale care stau la baza metodei de cercetare a lumii numita stiinta, si anume rationamentul dialectic (G.W.F. Hegel). Raționamentul dialectic este o metodă de argumentare care implică schimbul de argumente și contraargumente logice în vederea unei înțelegeri mai complete a unui subiect (teza-antiteza-sinteza). Această metodă este adesea utilizată pentru a analiza și a rezolva puncte de vedere sau idei conflictuale si exact asta a facut si Kahneman impreuna cu cercetatorii noului studiu in ceea ce numeste in articol "adversarial collaboration".
“Foundational work published in 2010 from Princeton University's Daniel Kahneman and Angus Deaton had found that day-to-day happiness rose as annual income increased, but above $75,000 it leveled off and happiness plateaued. In contrast, work published in 2021 from the University of Pennsylvania's Matthew Killingsworth found that happiness rose steadily with income well beyond $75,000, without evidence of a plateau.”
“To reconcile the differences, the two paired up in what's known as an adversarial collaboration, joining forces with Penn Integrates Knowledge University Professor Barbara Mellers as arbiter. In a new Proceedings of the National Academy of Sciences paper, the trio shows that, on average, larger incomes are associated with ever-increasing levels of happiness. Zoom in, however, and the relationship becomes more complex, revealing that within that overall trend, an unhappy cohort within each income group shows a sharp rise in happiness up to $100,000 annually and then plateaus.”
“Reconciling previously contradictory results, researchers find that for most people, there's a steady link between higher happiness and more money. The exception is people who are financially well-off but unhappy; for them, more money does not help.”
“Money is just one of the many determinants of happiness. Money is not the secret to happiness, but it can probably help a bit.”
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Vrei să explorezi ideea de a porni o afacere cu impact? Vezi cum te ajută Programul de autodescoperire Rubikigai - Înscrieri. Înscrie-te până pe 22 martie: https://rubikhub.ro/rubikigai/
Între 29 martie - 28 aprilie, vei participa la întâlniri online luni, miercuri și vineri, de la 09:30-11:30, în care îți vei descoperi sau clarifica valorile, misiunea și viziunea, pe baza cărora să-ți dezvolți o afacere de impact.
Un articol lung despre valorile care ne ghideaza, constient sau nu, viata din punctul de vedere al “Acceptance and Commitment Therapy” (ACT). Pentru mine cele mai importante lucruri in viata sunt:
1. Sanatatea (mental and physical health)
2. Iubirea (to love and be loved, relationship, belonging)
3. Libertatea (freedom, autonomy)
4. Siguranta (safety, security, shelter)
5. Confortul (comfort, relaxation, easefulness)
6. Contributia (sharing, impact, contribution)
7. Distractia (fun, joy, cheerfulness)
8. Maiestria (mastery, growth, self-learning)
Am uitat ceva important?
The Tim Ferriss Show Transcripts: Jane McGonigal — How She Predicted COVID in 2010, Becoming the Expert of Your Own Future, Trust Warfare, the 10-Year Winter, and How to Cultivate Optimism (si un citat ca sa vedeti ca merita ascultat/citit): “So the number one most underrated threat was global youth disillusionment. So basically, young people saying “Eff it. I don’t buy how we’ve organized society and I’m out. I’m not doing toxic productivity. I’m not doing the capitalist grind. I’m not going to live my life the way that global capitalist forces want me to.”
“Getting control of your attention fundamentally means thinking about how you use it. Are you getting value from the things you’re doing? Attention is limited, just like money. Think about the best ways to spend it.”
“Dacă doriți să vă construiți o bunăstare și o stabilitate financiară, diversificarea surselor de venit poate fi o strategie puternică. Prin generarea mai multor surse de venit, puteți reduce dependența de un singur flux de venit și vă puteți crește potențialul de câștig în timp. În acest articol, veti descoperi 7 fluxuri diferite de venituri care vă pot ajuta să obțineți independența financiară și să construiți o bunăstare pe termen lung. De la fluxuri de venituri pasive, cum ar fi veniturile imobiliare și acțiunile cu dividende, la fluxuri de venituri mai active, cum ar fi antreprenoriatul și redevențele, există o varietate de modalități de a vă crește potențialul de câștig și de a vă asigura viitorul financiar. Găsirea fluxurilor de venit potrivite pentru stilul dvs. de viață și personalitatea dvs. este secretul investitiilor eficiente.”
“As long as we rely on social media sites to curate what we read, we allow them to control what we read, and their interests are not our interests. Fortunately, there already exists a long-standing alternative that provides users with what social media does not deliver: RSS.“
O sa va schimbe complet modul in care veti vedea de acum filmele si… modul in care va veti exprima opinia despre ele. (via beyondaworld)
“Povestea celui mai faimos joc de societate, așa cum i se spune, se dovedește a fi o mini parabolă a societății americane. Scandalul a apărut în anii 70 când un nene a inventat alt joc, numit Anti-Monopoly, iar corporația care vindea Monopoly s-a supărat.”
Inca un articol excelent de prezentare a unui “board game” din seria publicata de Alex Bogdan, scris dintr-o perspectiva cultural-stiintifica care te face sa descoperi in joc atat distractia inerenta, cat si te provoaca sa explorezi diferite idei despre viitor, etica, tehnologie, umanitate.
Sambata, 25 martie 2023, la Bucharest Geek Hub, are loc al patrulea eveniment de board games organizat de Joculescu by howtoplay.ro unde o sa va puteti distra invatand si jucand 9 jocuri foarte bune, iar eu o sa le predau pe cele mai frumoase, Carcassonne si Sagrada. https://fb.me/e/3qzBG4Bhq
10 motive pentru care “modern board games” sunt mult mai bune decât “classic board games” cele pe care cei mai mulți dintre noi le-au jucat în copilărie.
“A Man Called Otto” (8/10) este un film emotionant, cu Tom Hanks in rolul principal, despre cum oricat de morocanos si deprimat ai fi nu poti rezista unei personalitati impetuoase si calde ca acea a lui Marisol.
“The Last of Us” (9/10) este cu siguranta cea mai buna adaptare cinematografica a unui joc video (si in cazul ca nu sunteti gameri, aflati ca jocul cu acelasi nume este in top 10 al tuturor timpurilor). Fiecare episod este un model de dezvoltare a personajelor și de storytelling, fiind aproape un mic film și o scurtă poveste in sine. Pedro Pascal si Bella Ramsey joaca excelent in rolurile principale si este o bucurie sa vezi cum evolueaza relatia dintre cei doi de-a lungul celor noua episoade. Am plans si am stat cu sufletul la gura pe tot parcursul serialului, mai ales ca nu am jucat jocul si nu stiam ce urmeaza sa se intample. Sunt curios cum i s-a parut cuiva care l-a jucat inainte de a vedea serialul.
Rebecca F. Kuang - “Războiul Macului” (9/10) este un roman fantasy, care se citeste pe nerasuflate, despre o fata, orfana de razboi, saraca si fara educatie, care intra academia militara de varf a Imperiului Nikan, unde reuseste prin perseverenta, munca si inteligenta… in fine, o sa vedeti voi ce reuseste. Dupa atata fantasy anglo-saxon este o bucurie sa citesti unul patruns de cultura antica chinezeasca. E asa de bun ca imi aduce aminte de “Jocul lui Ender” al lui Scott Card si de “Das Glasperlenspiel" al lui Hesse.