

Discover more from Dragos’s Newsletter
Johann Hari - ”Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra” (9/10) este o carte la fel de buna ca si cea anterioara, “Legaturi pierdute”, aceasta din urma fiind despre sindromul de ADHD care ne afecteaza pe toti intr-o masura mai mare sau mai mica.
“Viața noastră e plină de telefoane, iPad-uri, monitoare, diferite aplicații pe care le verificăm alternativ. Ne e tot mai greu să ne concentrăm mai mult timp pe o anumită sarcină fără să ne întrerupem pentru a ne întoarce la ecrane și a derula Facebook-ul sau Whatsapp-ul. Care sunt cauzele acestui fenomen? E o problemă la nivel personal, suntem leneși și neimplicați? Există vreo soluție? Preocupat de aceste întrebări, Johann Hari a realizat interviuri cu experții din domeniul neuroștiințelor și psihologiei și a aflat că lipsa de concentrare este efectul unor forțe externe puternice care ne-au furat atenția, printre care dezvoltarea tehnologiei, optimismul feroce, creșterea epuizării fizice și psihice, amplificarea stresului, izolarea fizică și psihică. Odată ce a identificat douăsprezece cauze reale ale lipsei concentrării, acestea l-au condus la soluțiile prin care ne putem recupera atenția, dacă suntem determinați să luptăm pentru ea.”
Cateva citate care sa te convinga ca merita s-o cumperi si citesti:
“Problemele sistemice cer solutii sistemice.”
“Atunci cand lasi la o parte toate distragerile incepi sa vezi de la ce iti distrageai atentia.”
“Intotdeauna suntem tentati sa confundam declinul nostru personal cu declinul omenirii.”
“Cu cat introduci mai multe informatii in sistem cu atat mai putin timp vor avea oamenii sa se focalizeze pe fiecare informatie particulara.”
“Toate lucrurile care presupun profunzime sunt afectate. Suntem atrasi din ce in ce mai mult de lucrurile superficiale.”
“Oamenii pot fi invatati sa citeasca mai repede si sa retina ce au vazut. Dar daca, ulterior, le dai un test din ce au citit, vei descoperi ca, de fapt, cu cat ii faci sa citeasca mai repede, cu atat inteleg mai putin. […] Cercetarile riguroase demonstreaza ca exista o limita a vitezei cu care oamenii pot absorbi informatia, iar incercarea de a forta aceasta limita pur si simplu afecteaza capacitatea creierului de a o intelege. Aceiasi cercetatori au descoperit, de asemenea, ca oamenii care invata sa citeasca mai repede sunt mult mai putin dispusi sa-si bata capul cu materiale complexe sau dificile. Ei incep sa prefere frazele simpliste.”
“M-am intrebat daca nu cumva, in unele privinte, trecem din ce in ce mai rapid prin viata, sarind in graba de la un lucru la altul si asimiland din ce in ce mai putin.”
“Avem nevoie sa micsoram lumea ca sa se potriveasca cu latimea noastra de banda cognitiva.”
“Studiul a demonstrat ca “distragerea cauzata de tehnologie” - adica primirea de telefoane, emailuri si notificari - a generat, in medie, o scadere a IQ-ului cu zece puncte procentuale.”
“Exista ample dovezi stiintifice ca daca stai intr-o camera zgomotoasa, capacitatea ta de concentrare se diminueaza si muncesti mai prost.”
“Mihaly Csikszentmihalyi a inceput sa se intrebe daca nu cumva acesti oameni descriu un instinct uman fundamental care n-a fost niciodata studiat de cercetatori. L-a numit “stare de flux” - acea stare in care esti atat de absorbit de ceea ce faci, incat te pierzi in ea, pierzi notiunea timpului si te cufunzi complet in experienta respectiva. Este cea mai profunda forma de atentie si concentrare pe care o cunoastem.”
“Asadar pentru a atinge starea de flux, este nevoie sa-ti alegi un singur obiectiv; sa fii sigur ca acel obiectiv este important pentru tine; si sa perseverezi pana la limita abilitatilor tale. Odata ce ai indeplinit aceste conditii si atingi starea de flux, o vei recunoaste imediat, pentru ca este o stare mentala aparte. Simti cum esti complet prezent in momentul de acum. Experimentezi o pierdere a constientei de sine. In aceasta stare este ca si cum eul tau dispare si devii una cu activitatea pe care o faci.”
“Pentru a avea o viata buna nu este de ajuns sa inlaturi lucrurile gresite. Avem nevoie de un obiectiv pozitiv: altfel, ce rost ar mai avea sa mergem mai departe?”
“Daca noi continuam sa fim o societate de oameni care dorm extrem de putin si care muncesc excesiv; care isi schimba activitatea la fiecare trei minute; care sunt urmariti si monitorizati de retelele de socializare ce sunt proiectate sa ne identifice si manipuleze slabiciunile; care sunt atat de stresati incat devin hipervigilenti; care consuma alimente ce determina cresteri bruste si apoi prabusiri ale energiei; care respira zilnic un amestec de toxine care ne inflameaza creierul - atunci, da, vom continua sa fim o societate cu serioase probleme de atentie. Dar exista o alternativa. Anume, sa ne organizam si sa contraatacam, sa luam in stapanire fortele care dau foc atentiei noastre si sa le inlocuim cu forte care ne vor ajuta sa ne vindecam.”
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Citește acest articol pertinent despre cele 3 lecții pe care Nick Maggiulli (autorul blogului de succes “Of Dollars And Data”) le-a învățat din publicarea unei cărți și cum te pot ajuta și pe tine! Autorul împărtășește experiența sa despre puterea pașilor mici, importanța marketingului și de ce succesul nu vine niciodată peste noapte. Dacă ești un autor aspirant sau pur și simplu cauți puțină inspirație, acest articol este o lectură indispensabilă!
Un articol interesant si foarte citat care propune o definitie pragmatica a conceptului de creativitate: Pentru a contribui la stabilirea unui consens, propun o definiție bazată pe cele trei criterii utilizate de Oficiul de Brevete al Statelor Unite pentru a evalua cererile de protecție prin brevet. Versiunea astfel modificată utilizează criteriile de noutate, utilitate și surpriză (novelty, utility, and surprise).
O listă foarte bună cu 10 “erori sistematice cognitive” (cognitive bias) care pot dăuna startup-urilor și cum să le evitați. Printre cele mai des întâlnite de mine se numără biasul de confirmare, eroare de costuri irecuperabile (sunk cost fallacy) și biasul de optimism. Îmi place că autorul dă exemple ale fiecărei prejudecăți și sugestii pentru a le depăși.
Cateva idei/metode/prompt-uri pentru a folosi ChatGPT ca sa te ajute sa studiezi mai usor anumite subiectele de interes general (vezi si atentionarea): “Just bear in mind that ChatGPT is a language model and isn't drawing on a knowledge database, and so tends to be quite regularly factually wrong. This is especially true once you're moving out of entry-level information. So be very cautious about this thing.”
Un tool AI foarte util cand iti recomanda un prieten un video misto dar lung rau si vrei sa stii mai intai despre ce e vorba si daca merita sa il asculti pe tot
Un excelent tool AI pentru cei care vor sa inceapa sa isi tina un jurnal, dar fie uita sa o faca (vei primi notificarea sa scrii in jurnal cand alegi s-o primesti), fie nu stiu ce sa scrie si scum (cei primii intrebari care te vor inspira ce sa scrii si pe urma poti sa primesti intrebari la raspunsurile care sa te duca si mai profund).
Am facut un test rapid intre 3 aplicatii online gratuite de traducere din romana in engleza si invers, mie DeepL mi s-a parut cel mai bun (asa cum se si lauda), dar cel mai bine ar fi sa le testati cu textele de care aveti voi cel mai des nevoie.
Textul original
Dementa este o boala ingrozitoare si nu ne putem imagina ce este in sufletul si mintea omului suferind atunci cand il vedem din exterior. Dar cred ca arta ne poate ajuta sa traim si intelegem un pic din aceasta experienta devastatoare.
Google Translate (free version)
Dementia is a terrible disease and we cannot imagine what is in the soul and mind of the suffering man when we see him from the outside. But I think that art can help us live and understand a bit of this devastating experience.
Reverso Context (free version)
Dementia is a terrible disease and we cannot imagine what is in the soul and mind of man suffering when we see it from the outside. But I think art can help us live and understand a little of this devastating experience.
DeepL (free version)
Dementia is a terrible disease and we can't imagine what is in the soul and mind of the suffering person when we see it from the outside. But I think art can help us live and understand a little bit of this devastating experience.
Flavia Dos Santos: “Stand Up Sex” (8/10) n-o fi cel mai bun standup, dar garantat e cel mai bun edutainment de educatie sexuala. Flavia este sexolog certificat asa ca tot ce spune e corect, chiar daca mai face si o gluma din cand in cand.