Acceptare, viziuni de VC si evolutia AI
[Recenzie] Janina Scarlet - “Cum să accepți ceea ce nu poți schimba”
O carte foarte utila publicului larg, dar mai ales celor carora le este teama de psihoterapie si li se pare ca rascolitul ranilor vechi este inutil chiar daca au o viata dificila (ca urmare a evitarii confruntarii trecutului). Pentru specialisti este o buna introducere in terapia acceptarii si angajamentului (Acceptance and Commitment Therapy).
Cateva idei conspectate de mine ca sa va dati seama ca merita cumparata:
“Suferinta nu inseamna slabiciune, ci este baza pe care iti poti descoperi forta interioara.”
“Acceptarea se refera la disponibilitatea de a confrunta si de a procesa emotiile si evenimentele din viata noastra pe care nu le putem schimba. Acceptarea inseamna sa fii sincer cu tine insuti. Acceptarea este, in esenta, o metoda de autoexplorare si de regasire a propriei forte interioare.”
“Trecem prin doliu nu doar cand moare cineva, ci si cand simtim ca noi murim.”
“Multi dintre noi am fost crescuti cu ideea ca detinem intotdeauna controlul asupra a ceea ce facem, ce gandim, ce simtim si ce se intampla cu noi. Aceasta convingere se numeste iluzia controlului.”
“Iluzia controlului presupune ca noi ar trebui sa putem controla tot ceea ce ni se intampla - ca ar trebui sa facem totul perfect pentru a preveni ca vreo greseala sau vreun lucru rau sa se intample. Acest mod de gandire implica si faptul ca suntem vinovati pentru tot ce merge prost. De fapt, cand se intampla ceva rau, e posibil sa ne sfasiem pe dinauntru, considerand ca “Daca as fi facut lucrurile mai bine, nu s-ar fi intamplat asta”.
“Durerea sfasietoare pe care o resimtim dupa orice tip de pierdere semnificativa ne determina, de fapt, sa fim sociali si sa cautam sprijin social.”
“Doliul este o emotie naturala si necesara pentru vindecare. Acorda-ti permisiunea sa treci cu adevarat prin doliu pentru orice pierdere suferita, permite-ti sa simti toate sentimentele care iau nastere in tine si vezi daca poti sa le observi si sa le numesti, chiar si pentru o clipa. Acesta este deja un pas important. Acest lucru inseamna ca deja recastigi o parte din tine insuti, spre deosebire de fuga de ceea ce se intampla in corpul tau.”
“Fiecare experienta prin care trecem ne schimba.”
“Internalizarea rusinii, la fel ca iluzia controlului, genereaza o capcana mentala, facandu-ne sa credem ca nu ar trebui sa simtim ce simtim, ca nu ar trebui sa avem nevoie de sprijinul celorlalti si ca nu ar trebui sa ne simtim blocati in trecut. Problema nu este ca nu ar trebui sa simtim astfel. Problema este ca nu ni s-a permis sa simtim astfel. Aceasta durere. Acest doliu. Aceasta furie. Atat de mari si de intense. Te-ai putea teme ca, daca ti-ai permite sa infrunti aceste emotii, te-ar distruge.”
“Persoana care este abuzata prin pedeapsa cu respingerea poate ajunge sa creada ca relatia ei cu cealalta persoana nu este suficient de sigura sau stabila si ca exista riscul ca aceasta relatie sa se sfarseasca. Aceasta inseamna ca persoana care este amenintata cu abandonul poate fi in mod constant in tensiune, asteptandu-se sa fie respinsa, asteptandu-se sa fie pedepsita, simtindu-se, in tot acest timp, ca si cum ar urma o moarte lenta. Atunci cand traim sub o amenintare constanta, suntem setati pe modul supravietuire si nu putem sa functionam si sa ne dezvoltam pe deplin.”
“Si in cele din urma, cuvintele abuzatorului nostru pot deveni propriile noastre cuvinte. Putem incepe sa ne autoinducem rusinea si sa ne autopedepsim mai rau decat ar putea-o face oricine. Putem sa ne spunem cuvinte jignitoare cand ne privim in oglinda, putem sa ne autoinducem rusinea pentru ca am facut o greseala sau pentru ca ne luptam cu depresia ori cu anxietatea. In toate aceste cazuri, noi amplificam mesajele abuzive pe care ni le-a spus abuzatorul nostru - sentimentele tale nu sunt permise, persoana care esti tu este de neacceptat, ceea ce iti doresti tu nu este ingaduit.”
“Evitarea acceptarii reprezinta o forma internalizata de autopersecutare, care are tendinta de a se intoarce impotriva noastra, ducand pe termen lung la agravarea simptomelor.”
“Pentru multi oameni, tendintele suicidare nu echivaleaza cu lipsa dorintei de a trai, ci cu dorinta de a scapa de realitatea durerii si a suferintei lor. Inseamna ca vor ca durerea sa inceteze.”
“Pe termen lung, evitarea creeaza dependenta. Devenim dependenti de ea si incepem sa ne bazam din ce in ce mai mult pe acest mecanism nesanatos de a face fata situatiei, pentru a incerca sa ne simtim mai bine. Ca sa fiu clara, nu e nimic rau in a urmari programe TV, a consuma mancaruri gustoase sau a juca jocuri video. Insa cand ne ocupam cu aceste activitati pur si simplu pentru a evita sa ne simtim rau, ne intindem singuri o capcana, fara sa vrem. In momentul in care incetezi sa te implici in mecanismele de evitare, e posibil ca durerea pe care ai evitat-o sa ricoseze. Cu cat evitam mai mult sa simtim durerea, cu atat o vom simti mai mult in viitor. Cu cat ne amortim mai mult emotiile, cu atat ne simtim mai deconectati si mai singuri.”
“Este o diferenta intre a accepta si “a te simti bine” fata de ceea ce s-a intamplat. In realitate, acceptarea se refera la a-ti permite sa simti toate emotiile care apar in mod natural ca reactie la evenimentele prin care ai trecut. Acceptarea inseamna asumarea faptului ca evenimentele dureroase s-au intamplat intr-adevar, chiar daca intr-o lume ideala ele nu s-ar fi petrecut.”
“De asemenea este o mare diferenta intre acceptare si tolerare. Tolerarea se refera la permiterea unor comportamente nesanatoase sau abuzive sa continue. Sa accepti in sens psihologic nu inseamna sa tolerezi abuzul, ci dimpotriva, sa lupti cu el.”
“Flashback-ul emotional este unul in care poate nu ne amintim in mod activ evenimentul traumatic pe care l-am trait, insa corpul nostru se comporta si se simte ca si cum acel eveniment s-ar fi intamplat chiar acum.”
“Adevarul este ca nu exista emotii bune sau rele. Emotiile tale nu sunt inamicii tai. Toate sunt functionale si informative, iar daca le ascultam, ele ne pot arata exact ce nevoi avem.”
“Tot ce simti e normal si ai dreptul sa simti orice si totul, in propriul tau ritm. Tu esti expert in propria ta persoana. Tu esti eroul propriei tale povesti si tu decizi ce este mai bine pentru tine.”
“Cu cat esuezi mai tare in a-ti trai viata din plin, cu atat mai mult te vei teme de moarte. (Irvin Yalom)”
“De multe ori in viata ta, vei simti ca nu esti motivat, fie ca lipsa de motivatie se refera la exercitiile pentru sanatatea ta mentala, fie la activitatile pe care le faci pentru sanatatea ta fizica, la munca ta sau in alte situatii. Nu astepta motivatia, pentru ca e posibil sa nu apara. Nu astepta sa “te simti mai bine” inainte de a face ceva semnificativ pentru tine. Nu uita ca emotiile urmeaza actiunile, nu invers. Asta inseamna ca, desi te simti anxios, insa ai vrea sa pui in practica stabilirea limitelor cu prietenii sau cu membrii familiei, nu trebuie sa astepti sa te simti “mai increzator”. Poti fi anxios SI sa actionezi, in acelasi timp. Aceasta este adevarata esenta a practicarii acceptarii: sa fii dispus sa simti orice emotie care apare SI sa actionezi in directia indeplinirii lucrurilor celor mai semnificative pentru tine.”
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Nu sunt intrutotul de acord, dar, in fine, daca vreti sa ridicati bani de la aceste VC-uri, atunci conteaza ce cred ele.
The 40 most important terms for your VC meetings, explained.
Handpicked no-signup tools you can use in 10 seconds. A curated collection of web-based products that don't require an account or registration.
"Dacă inteligența artificială (AI) își va îndeplini pe deplin promisiunea, va reface societatea umană. Dinamica puterii sociale existente va fi modificată. Ceea ce considerăm muncă, ceea ce considerăm joacă - chiar și natura sufletului și ceea ce înseamnă să fii om - vor trebui să fie regândite. Nu a existat nici o tehnologie care sa aiba impactul pe care inteligența artificială (AI) il va avea asupra omenirii. Când discutam despre startup-urile de inteligență artificială (AI) din prezent, dezbatem cu adevărat viitorul umanității."
Record quick videos to update your team and cut down meetings by 29%
Un alt joc considerat mult timp extrem de dificil de stăpânit de inteligența artificială (AI) a căzut în mâinile mașinilor. O inteligență artificială numită DeepNash, creată de compania londoneză DeepMind, a egalat experții umani la "Stratego", un joc de societate care necesită o gândire strategică pe termen lung în fața unor informații imperfecte. Stratego are caracteristici care îl fac mult mai complicat decât șahul, Go-ul sau pokerul, toate acestea fiind cucerite de AI (ultimele două jocuri în 2015 și 2019). În Stratego, doi jucători plasează 40 de piese fiecare pe o tablă, dar nu pot vedea care sunt piesele adversarului. Scopul este de a muta pe rând piesele pentru a le elimina pe cele ale adversarului și a captura un steag. Arborele de joc (game tree) al jocului Stratego - graficul tuturor modurilor posibile în care ar putea decurge jocul - are 10 la puterea 535 de stări, față de 10 la puterea 360 pentru Go. În ceea ce privește informația imperfectă la începutul jocului, Stratego are 10 la puterea 66 de poziții private posibile, ceea ce eclipsează cele 10 la puterea 6 astfel de situații inițiale din pokerul Texas hold'em cu doi jucători. "Complexitatea numărului de rezultate posibile în Stratego înseamnă că algoritmii care funcționează bine la jocurile cu informații perfecte și chiar și cei care funcționează la poker nu funcționează", spune Julien Perolat, un cercetător DeepMind din Paris.
“The enormous amount of data produced per day is mad. We consume so much information on a daily basis, it’s no wonder many suffer from information overload.”
Ce misto ar fi sa avem si noi, boardgameri, o asociatie si sa facem si noi proiecte similare (manual de jocuri, suport ptr profesori, etc.). Dar, lasa ca e bine si asa, ca ne deschid video games-urile drumul si pe urma venim si noi cu alternativele fizice/materiale.
Ovidiu Stoica are 37 de ani și tocmai s-a întors din Ucraina, unde a luptat în Legiunea Internațională a armatei ucrainene. Despre trăirile lui afli în cel mai recent material Recorder.
Resurse pentru pozitia de “Chief of Staff” sau “Executive Assistant” (a position that supports executives in their roles. They take over smaller responsibilities and handle other day-to-day items while attending meetings on behalf of the executive leader to write notes for them and lead strategic planning processes across an organization.)
Nu prea poti sa spui nimic despre filmul asta fara sa ii rapesti din mister si tensiune. Dar merita vazut cu prisosinta...