Iluzia cunoasterii, Commons Accel, seed funding & multe recomandari noi 😮
Dragii mei,
A venit timpul pentru un nou newsletter plin de recomandari, cu articole si evenimente care sa va inspire, provoace, dea de gandit :)
“Iluzia cunoașterii. De ce nu gândim niciodată singuri”
de Steven Sloman, Philip Fernbach (10/10), aparuta la Editura Publica
Inca una din cartile pe care o voi pune pe lista de lecturi obligatorii, nu doar pentru antreprenori, ci realmente pentru oricine.
Este o carte esentiala fiindca ne provoaca sa constientizam o parte dintre iluziile care ne conduc viata:
- iluzia cunoasterii (credem ca stim lucruri fiindca stim sa le folosim, dar de fapt nu stim cum functioneaza),
- iluzia invatarii (credem ca daca intelegem ce citim, vom fi in stare sa si retinem, explicam si aplicam),
- iluzia competentei (credem ca suntem mai competenti decat suntem in realitate),
- iluzia mintii colective (credem ca stim lucruri cand de fapt stim doar cum sa ii accesam pe cei care le stiu),
- iluzia explicatiei rationale (credem ca putem schimba credintele cuiva prin argumente rationale),
- iluzia democratiei (credem ca majoritatea are intotdeauna dreptate),
- iluzia echipei de talente (credem ca productivitatea unei echipe depinde mai mult de nivelul de inteligenta decat de diversitate si capacitatea de colaborare),
- iluzia creativitatii individuale (credem ca produsele sunt create de un singur om, dar ele de fapt sunt rodul unei acumulari de cunostinte si a unei echipe),
- iluzia educatiei (credem ca dezvoltam competente cand de fapt dezvoltam doar memorizarea de informatii) etc.,
...dar si modul in care am putea sa le depasim si sa functionam mai realist si mai eficace.
Cateva citate din carte (foarte putine fata de cate mi-am subliniat eu in carte):
“Ideea noastră nu este că oamenii sunt ignoranți. Este că oamenii sunt mai ignoranți decât cred că sunt. Într-o mai mare sau mai mică măsură, cu toţii suferim o iluzie de înţelegere, o iluzie că pricepem cum funcționează lucrurile, deși, în realitate, înţelegerea noastră este insuficientă.”
“Niciun individ nu poseda a mia parte din cunoștințele necesare pentru a pricepe totul. Capacitatea noastră de a colabora, de a realiza împreună o acțiune atât de complexă punând minţile noastre să lucreze laolaltă a făcut cu putință ceea ce părea imposibil.”
“Capacitatea de gândire sporeşte foarte mult eficiența acțiunii. În acest sens, gândirea este o extensie a acțiunii.”
“Nu am fi niște gânditori atât de competenți dacă ar trebui să ne bizuim numai pe cunoştinţele restrânse care sunt înmagazinate în capetele noastre și pe ușurința noastră de a gândi cauzal. Secretul succesului nostru este faptul că trăim într-o lume în care cunoștințele se găsesc peste tot în jurul nostru. Sunt prezente în lucrurile pe care le producem, în corpurile și la locurile noastre de muncă, precum și în ceilalți oameni. Trăim într-o comunitate cognitivă. Avem acces la volume enorme de cunoștințe care se află în capetele altora: îi avem pe prietenii și pe membrii familiei noastre, fiecare cu micul său domeniu de expertiză.”
“Aveți acum premisele necesare ca să înțelegeți originea iluziei cunoașterii. Natura gândirii este să extragă continuu cunoștințe de oriunde s-ar găsi, fie în capetele noastre, fie in afara lor. Trăim cu iluzia cunoașterii fiindcă nu reușim să trasăm o linie precisă între ceea ce avem în cap și ceea ce rezidă în afara lui. Şi nu reușim pentru că nu există o linie trasată net. Prin urmare, adeseori nu ştim ce nu ştim.”
“Aceasta este esența iluziei profunzimii explicative. Înainte de a încerca să explice un lucru, oamenii au senzația că posedă un nivel rezonabil de înţelegere; după explicație, n-o mai au. Chiar dacă își reduc scorul deoarece definesc în modalități diferite cuvântul „cunoaștere”, rămâne pentru ei revelația faptului că știu relativ puțin. Conform lui Rozenblit și Keil, “mulți participanţi au declarat o reală surpriză și o nouă modestie legată de cât de mult mai puțin știau față de cât au crezut inițial”.”
“Există cunoscute ştiute. Acestea sunt lucruri despre care știm că le cunoaştem. Există necunoscute ştiute. Altfel spus, sunt lucruri despre care ştim că nu le cunoaştem. Dar există, de asemenea, necunoscute neştiute. Sunt lucruri despre care nu ştim că nu le cunoaştem. Oricât de multe am înțelege, nu se pot anticipa necunoscutele neştiute, deşi acestea survin totuși mereu.”
“După cum oamenii nu gândesc numai asociativ (după cum credea Pavlov), oamenii nu raționează prin deducție logică. Noi raționăm prin analiză cauzală. Oamenii fac inferenţe raționând despre modul în care funcționează lumea. Gândim despre modul în care cauzele produc efecte, despre ce fel de lucruri anulează ori împiedică efectele și despre condițiile care trebuie întrunite pentru ca anumite cauze să-și manifeste influenţa. În loc să gândim în termenii logicii propoziționale, aceea care ne spune dacă o afirmație este adevărată sau falsă, oamenii gândesc în termenii logicii cauzale, logica proceselor de cauzalitate care încorporează cunoștințe despre modul în care evenimentele se petrec efectiv pentru a se ajunge la o concluzie.”
“Narațiunea este modul nostru natural de a da un sens cauzal unor succesiuni de evenimente. Iată de ce găsim povești pretutindeni.”
“Intuiția ne oferă o analiză simplificată, grosolană și, de regulă, suficient de bună, iar acest fapt ne creează iluzia că știm destule. Dar, atunci când deliberăm, ajungem să înțelegem cât de complexe sunt lucrurile în realitate, și acest fapt ne dezvăluie cât de puține știm de fapt.”
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Pe 21 Ianuarie incepe a treia cohorta a Commons Accel ce isi propune sa accelereze 25 de tech startup-uri cu zvac si nerv. Commons Accel a avut deja doua cohorte in care a accelerat 75 de antreprenori, multi dintre ei obtinand investitie sau ducandu-si business-ul la urmatorul nivel. Daca vrei sa vezi ce ii invat eu si alti mentori pe proaspetii fondatori, te poti inscrie pana pe 17 Ianuarie pe site-ul lor. Si daca la inscriere mentionati numele meu o sa aveti o surpriza placuta ;)
Un video de 11 minute cu cea mai clara explicatie despre momentul si criteriile pe care trebuie sa le indeplinesti ca tech startup, ca sa reusesti prima ta runda de finantare a companiei (seed round).
Free stuff, tools and products with free plans to help founders get their #techstartup running.
O initiativa laudabila de a face o lista centralizata (crowd-sourced) a tuturor programelor de incubare, accelerare, pre-accelerare, educatie, CSR, "hackathon" etc. disponibile startupurilor. Daca lipseste ceva, completati formularul de pe site si Cristiana Bogateanu o sa actualizeze imediat site-ul.
Un curs online cu Melania Medeleanu, pe care il recomand tuturor celor care vor sa isi imbunatateasca dictia.
Un studiu derulat pe 10 ani arată că nu există nicio legătură între jocurile video violente și comportamentul violent dezvoltat de unii oameni după o anumită vârstă. Nivelul de agresivitate al celor care au făcut obiectul studiului a fost același, indiferent de câte jocuri violente au jucat în adolescență.
“Becoming You” (9/10) este un documentar educativ, emotionant si frumos care filmeaza 100 copii de pe toate continentele, ca sa surprinda cum se dezvolta in primii 5 ani de viata. Eu l-am vazut impreuna cu Mihai, fiul meu de 8 ani, si i-a placut foarte mult.
Glennon Doyle - “Nu te lăsa. Puterea de a-ti insusi viata haotica si frumoasa de luptatoare” (9/10) este un jurnal care te pune pe ganduri. Te face sa razi nervos cand te descoperi in povestile ei de viata si sa plangi fericit cand povestile se termina mai mult sau mai putin cu bine. Il recomand tuturor, cu copii sau fara, fiindca este un jurnal care te invata cum sa te ierti, cum sa ai incredere in tine si in oameni, cum sa iti iubesti viata frumoaspra.
Ilustratoarea Jenny Wright era la jumătatea studiilor ei la Londra când mama ei a murit. Și-a transformat doliul într-o animație foarte frumoasa si expresivă de cinci minute.
“Going Deep with David Rees” (9/10) este un documentar amuzant si educativ care cauta raspunsuri stiintifice la tot felul de intrebari trasnite cum ar fi “cum sa iti legi cel mai bine sireturile”, “cum sa faci un cub de gheata perfect”, “cum sa strangi mana cuiva”, “cum sa te urci in copaci”, “cum sa primesti un pumn” etc. Lui Mihai i-a placut la nebunie.
Astept impresiile voastre,
Dragos