Mentalitatea de founder, UX, Tech Angels, comunitatea Decat o Revista & more
Dragii mei,
A venit timpul pentru un nou newsletter plin de recomandari, cu articole si evenimente care sa va inspire, provoace, dea de gandit :)
Mentalitatea de founder nu e centrata pe produs
Majoritatea founderilor de la noi isi pornesc prima aventura antreprenoriala cu o mentalitate gresita din start.
Majoritatea, fiind oameni tehnici, cred ca scopul principal al firmei lor este sa creeze produse bune, eventual si vandabile.
In M&A circula un dicton: “Valoarea unei companii nu este data de produsele ei, ci de baza ei de date cu clienti fideli si repetitivi”.
De fapt pentru o afacere care are succes indelungat, produsul este doar strategia prin care ajung la clienti si ii fac sa fie atat de indragostiti de firma mea, astfel incat sa imi ramana fideli si repetitivi pe viata.
Lovebrand se mai numeste acest tip firme.
Apple face asta atat de bine, incat a aparut si zicala: “Once you go Mac, you never go back”.
De asta metodologiile de antreprenoriat moderne (Lean Startup) pornesc de la gasirea unui “Customer-Problem Fit” si a unui “Problem-Solution Fit” inainte de a construi un produs.
De asta metodologiile de design moderne (Design Thinking) pornesc cu etapele de “Empathize with Customer” si “Define the Problem” inainte de a produce ceva, chiar si un amarat de prototip.
De asta metodologiile de dezvoltare de software moderne (Agile) folosesc sprinturi scurte si testarea fiecare functii noi create cu clienti reali, si nu mai muncesc 1-3 ani la un produs pe care atunci cand il lanseaza, constata ca piata nu si-l doreste.
De asta trebuie sa le repet mereu ca relatia cu clientii lor este mai importanta decat cea cu produsul lor.
Ca trebuie sa devina “a customer-centric company” si nu a “product-centric company”.
Partea buna este ca unii pricep si isi schimba rapid obiectivul si mentalitatea.
Cu acesti founderi castig intotdeauna pe termen lung, chiar daca la inceput avem si cateva mici esecuri.
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Sunt mandru de ce am reusit alaturi de colegii mei din Techangels Romania in cei trei ani de cand sunt membru. Si ne propunem si mai multe pe viitor. Daca vreti sa stiti cum puteti sa deveniti si voi "tech angel investors" si ce avantaje aveti ca parte din asociatia noastra, dati-mi de stire.
“Raised by Wolves” (8/10) este un serial SF interesant, epic, captivant, distopic si tulburator, asa cum ii sta bine unui adevarat SF. Ce se va intampla atunci cand viitorul omenirii depinde de lupta dintre un android AI cu puteri imense dar o slabiciune pentru copii si o ultima ceata de oameni deveniti fanatici religiosi? Bine, va dati seama ca am simplificat enorm tema serialului, dar daca vreti sa aflati mai multe cautati-l pe HBO Go/Max.
Rareori ne vad ceilalti asa cum ne vedem noi. Testeaza folosind fereastra Johari, o modalitate de a vedea cat din ce crezi tu despre tine se intersecteaza cu ce cred ceilalti. Alege un numar de cuvinte din lista care te descriu si apoi roaga-i si pe cei din jur sa aleaga. Ce-ti spune rezultatul?
Asta cred ca este cea mai mare si exhaustiva colectie de articole si tools pentru remote workers pe care am vazut-o pana acum.
Cel mai cool curs gratuit de UX Design, adica excelent structurat (model pentru orice alt curs) si in plus cu un UX&UI care sa demonstreze cat de importante sunt acestea pentru orice produs.
In toamna asta am acceptat sa fiu mentor in 9 programe de educatie antreprenoriala (acceleratoare, pre-accceleratoare, facultati, ONG etc.): Inside Startup Spotlight Online 2020, How to Web Demo Nights Online, Techcelerator, StepFWD, Bucharest.AI, Commons Accel, AI Startup Incubator, EA - The Entrepreneurship Academy, Ashoka România. Practic, ce mai incolo si incoace, am acceptat sa fiu mentor in orice program serios de antreprenoriat care m-a solicitat. 😂
Sustin, si va rog si pe voi sa va ganditi la alegerile voastre, alianta USR-PLUS fiindca este singura formatiune politica actuala care si-a propus sa faca o prioritate din lupta impotriva coruptiei. Puteti semna digital aici.
Sustin Decât o Revistă de cand s-a infiintat, acum zece ani.
La inceput fiindca am admirat curajul lui Cristian Lupsa care nu s-a lasat demoralizat de mizeriile din industria jurnalistica si si-a asumat rolul stingher al idealistului care vrea sa arate ca se poate si altfel. Ca se poate face jurnalism de calitate in Romania. Ca avem si noi ziaristi integri care stiu sa povesteasca adevarul atat de frumos incat ai impresia ca citesti un roman. Ca exista oameni cu gandire critica si afinitati literare care sa aprecieze si sa plateasca pentru ca un astfel de produs sa supravietuiasca.
La inceput cumparam revistele de la Carturesti, pe urma m-am abonat cativa ani la rand si, cand redactia a ajuns in pragul falimentului, am cumparat cel mai scump abonament posibil, cel pe viata.
Din martie, la inceputul pandemiei, de cand au lansat newsletterul Concentrat, cu el imi incep fiecare dimineata.
Recunosc ca nu apuc sa citesc toate articolele, ba chiar ca (blasfemie) unele m-au lasat rece si le-am scanat in fuga, dar, din cand in cand, am dat de cate un articol care mi-a zguduit credintele din temelii.
Intrati pe site, cititi cateva articole care va atrag interesul si o sa descoperiti un altfel de a face jurnalism, unul pe care probabil nici nu il credeati posibil. Cum, se poate si altfel decat stiri reci, tendentioase, manipulative si plictisitoare? Se poate!
Sau inscrieti-va la newsletterul Concentrat si urmariti in fiecare zi cum mana asta de tineri jurnalisti pasionati se straduiesc sa ne informeze facandu-ne in acelasi timp o zi frumoasa, cum scriu pentru a conecta oamenii nu pentru a ne invrajbi intre noi.
Si daca va place ce ati citit, daca vi se pare ca un astfel de proiect unic ca amploare merita sa existe si sa creasca in Romania, abonati-va si voi.
Banii nostri sunt felul in care le spunem: "Bai, sunteti buni, imi place mult ce faceti, continuati tot asa, nu va dati batuti."
Astept impresiile voastre,
Dragos