Metode de studiu pentru antreprenori, hobby-uri, analiza competitiva & Zettelkasten 👀
Dragii mei,
A venit timpul pentru un nou newsletter plin de recomandari, cu articole si evenimente care sa va inspire, provoace, dea de gandit :)
Email pentru un antreprenor la inceput de drum
Asta este emailul pe care il trimit in ultima vreme acelor clienti care imi cer ajutorul, fiindca au o expertiza si vor sa faca mai mult bani de pe urma ei (freelancing sau small business):
"Tinand cont ca aproximativ 90% din startupuri mor in primul an si inca 50% in al doilea an, eu folosesc cu clientii pe care ii mentorez o abordare structurata si stiintifica.
Deci, tu ai o expertiza si vrei sa incepi sa o monetizezi mai eficient.
Dar asta insemna ca trebuie sa inveti un domeniu nou, antreprenoriatul, care e mai complex decat o simpla expertiza.
Practic sunt vreo 6-8 domenii diferite (marketing, sales, operations, financial, legal, HR, IT, service etc.) unite intr-unul singur (antreprenoriat).
Asa ca primul pas este sa incepi sa inveti ceea ce nu stii si sa te familiarizezi cu un domeniu nou, despre care ai doar o iluzie de cunoastere. Informatiile culese si parerile pe care ti le-ai format din ce ai citit in reviste, bloguri sau ti-a povestit cineva, sunt in cea mai mare parte nefolositoare si uneori de-a dreptul pagubitoare.
Acei 95% din antreprenorii care dau faliment au luat de bune aceste mituri si pareri nestiintifice, dandu-si seama prea tarziu ca nu functioneaza sau ca ii pun pe cai gresite.
Si, crede-ma, este foarte dureros sa realizezi ca ai irosit o multime de timp, bani si energie facand ceva gresit, doar fiindca ai minimalizat complexitatea antreprenoriatului si te-ai lasat influentat de mass-media.
Este ca si cum te-ai decide sa incepi sa conduci o masina pe drumuri publice, doar fiindca i-ai vazut pe altii conducand si ti s-a parut usor, fara sa studiezi vreun regulament sau sa iei lectii de conducere.
Am facut toata introducerea asta ca sa intelegi de ce pentru mine studiul este o etapa critica si indispensabila.
Asadar te rog sa incepi prin a studia resursele selectate de mine din tot ce am citit in ultimii 10 ani pe acest subiect (vezi ca sunt 3 parti).
Pare mult dar sunt "minimum minimorum" de cunostinte necesare in primele faze ale startup-ului tau.
Dupa ce le-ai studiat, trimite-mi un “Problem Canvas" validat prin macar 10-20 interviuri cu potentiali clienti.
Succes "
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Un psihotest suficient de standardizat (il da toata lumea in aceleasi conditii online), valid (seamana cu ce cred despre mine prietenii mei apropiati), fidel (l-am facut in 2015 si 2020 si a dat aceleasi rezultate cam 80%) si util (iti descoperi calitatile pe care sa te bazezi in deciziile din viata) ca sa merite sa vi-l faceti.
“Amavat este o platformă prin care magazinele online se pot înregistra în scop de TVA pentru vânzări la distanță în statele membre UE într-un mod simplificat."
Una din cele mai eficiente metode de studiu, luat notite si creionat un draft de carte sau articol non-fiction.
Un top al celor mai bune 7 MOOC de antreprenoriat facut de revista INC.
Care o fi explicatia ca nu am vazut la nici un early startup un competitive analysis ca la carte (adica asa ca in articol)?
Daca te-ai gandit vreodata sa incerci sa faci bani de pe urma hobby-ului tau, asta este primul articol pe care trebuie sa il citesti inainte de a lua o decizie.
Un articol lung despre ce au invatat cei de la acceleratorul de startups “The Family” despre cum sa faci o tranzitie de succes in online a evenimentelor, comunitatii si cursurilor oferite anterior.
Astept impresiile voastre,
Dragos