Inbox zero, carti noi, network effect & viata online
Dragii mei,
A venit timpul pentru un nou newsletter plin de recomandari, cu articole si evenimente care sa va inspire, provoace, dea de gandit :)
Inbox Zero:
Eu sunt un pic perfectionist si ma enerveaza la culme sa am inbox-ul plin de email-uri necitite sau nerezolvate, asa ca mi-am creat si perfectionat de-a lungul timpului o strategie cu care sa reduc cat mai mult avalansa de email-uri zilnice.
De altfel, recomand un astfel de sistem tuturor clientilor mei fiindca email-urile din inbox au o incarcatura emotionala negativa inconstienta. Puteti sa testati asta observandu-va daca aveti “apnee de email”. Cu alte cuvinte daca va tineti inconstient un pic rasuflarea cand deschideti inbox-ul sau deschideti anumite email-uri. Daca da, atunci inseamna ca inbox-ul si email-urile sunt un factor de stres pentru voi, si merita sa faceti ceva in directia asta.
Mai jos este sistemul meu actual, pe care il mentionez doar ca inspiratie, fiecare trebuie sa isi gaseasca propriul sistem care sa functioneze pentru el:
1. Dezaboneaza-te de la toate newsletter-ele in afara de maxim 5-10 pe care chiar reusesti sa le citesti cand le primesti. Daca observi ca nu apuci sa le citesti, dezaboneaza-te. Orice informatie (de care ai nevoie) o vei gasi (cand ai nevoie) pe internet (sau prin experti).
2. Fa-ti o structura de foldere minimala (maxim 10) in functie de actiunea pe care o implica si in care sa poti sa muti orice email iti ajunge in inbox. Nu ai nevoie de subfoldere. Search-ul din clientul de email (Spark in cazul meu) e de ajuns sa gasesti un email sau un thread. Structura mea este: Important, Clienti, Afaceri, Proiectele mele, Proiectele altora, Evenimente, Branding, Utile, Prieteni si Familie, Personale.
3. Refuza orice cerere/propunere/invitatie care nu este in focusul tau, deleaga tot ce poate fi delegat, raspunde pe loc cu o propozitie la tot ce poate fi rezolvat/expediat in 15-30 secunde. Asta cred ca este cea mai importanta schimbare pe care ai nevoie sa o faci. FOMO si lipsa de focus sunt de fapt cauzele principale ale aglomerarii in orice domeniu al vietii tale.
4. Arhiveaza/sterge orice email care nu te intereseaza. Uneori o fac fara macar sa raspund ca nu ma intereseaza cand emailul este de la necunoscuti, iar daca par totusi seriosi, le raspund simplu ca nu ma intereseaza ca sa previn insistenta lor. In Spark poti sa iti faci si un rule care sa raspunda cu un text automat.
5. Seteaza-ti clientul de email ca tot ce stergi sa mearga in Archive si in caz ca ai vreodata nevoie de vreun email sters sa il gasesti acolo. Am facut asta ca sa nu-mi mai fie frica sa sterg ceva ce mi se pare ca poate o sa am nevoie candva.
6. Fa-ti o adresa perisabila pentru site-uri care iti cer adresa de email la inregistrare, fiindca poti sa fii sigur ca o sa te spameze la un moment dat. Foloseste-o pe orice site nou care iti cere adresa de email la inregistrare si nu folosi inregistrarea cu Facebook sau Google. Adresa persiabila poti sa o schimbi in fiecare an fara nici un regret, nu pierzi nimic important.
7. Verifica zilnic si spam-ul (mai ajung acolo si emailuri utile din cand in cand) si dezaboneaza-te constant de la newsletterele care te spameaza.
8. Scoate toate tipurile de notificari (vizuale, audio, badge) de la clientul de email si deschide-l doar de 2-3 ori pe zi cand stii sigur ca ai la dispozitie 20-30' ca sa raspunzi si triezi tot ce este in inbox pana ramane gol sau aproape gol. Il deschid doar cand stiu ca am si timpul necesar sa rezolv ce este in inbox. In restul timpului, ma concentrez sa fac lucruri productive (in sloturi de 20-30’ conform tehnicii Pomodoro). M-a ajutat la inceput sa imi sterg clientul de email de pe mobil, ca sa nu il mai deschid automat din ora in ora.
9. O chestie personala, este ca am descoperit ca e mai bine sa nu fiu fanatic si sa vreau sa am inbox-ul intotdeauna gol, ci sa ma simt ok si cand am cateva emailuri nerezolvate acolo dar nu mai mult de 4-5. Aici vezi ce atitudine te motiveaza mai mult pe tine.
10. Nu folosi emailul pentru discutii minore pe care le poti purta pe Instant Messaging (cum ar fi sa iti aranzezi o intalnire, sa trimiti glume, poze, trivia etc.). Emailul este pentru mine un “task logger”. Le spun oamenilor ca daca vor sa fac ceva pentru ei, sa imi trimita un email, iar daca vor doar sa socializeze, sa imi trimita mesaje sau sa ma sune. Pentru mine emailul e doar pentru munca si restul canalelor (instant mesaging, social media) sunt pentru distractie. Iar telefonul este doar pentru prieteni sau urgente.
In fine ,cam astea sunt regulile mele, daca mai aveti vreuna care ati vazut ca va este utila si pe care nu am mentionat-o, sariti cu ea ca poate va fi de folos cuiva
Articole, evenimente si resurse utile acum:
Unul din cele mai clare si revelatoare articole despre miticul “network effect” si cum poate fi acesta folosit de startup-uri.
Aceste 11 reguli universale ale unui om de stiinta autentic se potrivesc de minune si unui antreprenor. Si daca nu ai o lista de valori a companiei poti sa le incerci pe astea.
Steven Johnson - “Vizionar. Cum luăm deciziile care contează cel mai mult” (8/10) Editura Publica: O carte de popularizare a stiintei deciziilor, cu foarte multe studii de caz din viata reala, de la decizii istorice pana la unele contemporane, care ilustreaza multitudinea de aspecte ce influenteaza calitatea deciziilor. Se citeste usor si cu placere ca urmare a acestor povesti reale, dar nu iti da un model clar si aplicabil pe care sa il folosesti in imbunatatirea deciziilor tale. Ideea principala a cartii este ca deciziile noastre, mai ales in situatii complexe, sunt viciate inconstient de o multime de bias-uri, obisnuinte, prejudecati, etc. si ca, pentru a avea garantia unor decizii cat mai bune, este necesara crearea unui sistem (metodologie, proces) de luare a deciziilor care sa previna aparitia acestor influente nefaste.
Topul celor mai bune 100 de carti de SF facut de Goodreads. Observ ca pe primele locuri sunt in general cartile ecranizate, ceea ce arata inca o data declinul lecturii active in fata vizionarii pasive.
34 Questions to Recruit World-Class Talent in the Remote Era.
Un ghid foarte bun de la The Family (un accelerator francez iconoclast) despre cum sa iti muti activitatea de evenimente antreprenoriale in online, astfel incat sa fii la fel de eficace ca in offline.
Astept impresiile voastre,
Dragos