Management financiar, sanatate digitala, learning organizations + AMA cu Marius Ursache la TSS, pe 1 iunie! ⭐
Dragii mei,
A venit timpul pentru un nou newsletter plin de recomandari, cu articole si evenimente care sa va inspire, provoace, dea de gandit :)
Managementul financiar e crucial pentru un antreprenor
Spre surprinderea mea, multi antreprenori, fie ei cu putini sau multi ani de activitate, nu inteleg inca necesitatea managementului financiar al firmei.
Factureaza clientii, isi trimit facturile si chitantele la contabilitate, semneaza bilantul contabil la final de an si se mira cand le spun ca asta nu este suficient.
Ca trebuie sa isi faca un fisier in care sa urmareasca P&L, cash flow, sales pipeline pe care sa il analizeze cu echipa de management de doua ori pe luna.
Ca ceea ce nu masori si nu analizezi nu poti imbunatati.
Ce sa mai vorbim de imbunatatire, uneori ce nu masori te baga pur si simplu in faliment.
Superficialitatea gandirii de tip "las' ca merge si asa" sau "las' ca ne descurcam noi cumva cand om avea probleme" merge in timpuri bune, cand clientii cumpara frenetic orice vinzi, dar la cel mai mic hop risti sa ramai fara caruta.
In fine, dupa ce reusesc sa ii fac sa inteleaga cat de important este acest proces de monitorizare (si reactie rapida) a tuturor metricilor financiare si operationale ale firmei, unii imi cer sa le dau repede un template pe care ei doar sa il completeze.
Pana acum am evitat sa le dau unul si le-am recomandat sa isi faca singuri propriul fisier, care va fi cel mai potrivit tipului lor de afacere si stilului lor personal vizual.
In felul acesta speram ca o sa ii fac sa se gandeasca la fiecare rand si coloana si vor alege cu chibzuinta ce si cum pun in fisier.
Pe de alta parte mi-am dat seama ca majoritatea (chiar si cei cu studii economice) nu aveau nici o idee despre ce anume sa puna in fisier asa ca pana la urma am ajuns sa le dau un template pe care sa il analizeze (dar sa nu il copieze).
In concluzie, din toate template-urile pe care le-am vazut pana acum, cel de mai jos mi s-a parut cel mai util si complex si este cel pe care il recomand in momentul de fata (este pentru un SaaS, dar logica lui se poate folosi in orice tip de afacere).
"SaaS Financial Plan 2.0 - It's a simple plan for an early-stage SaaS startup with a low-touch sales model – a company which markets a SaaS solution via its website, offers a 30 day free trial, gets most of its trial users organically and through online marketing and converts them into paying customer with very little human interaction. Therefore the key drivers of my imaginary startup are organic growth rate, marketing budget and customer acquisition costs, conversion rate, ARPU and churn rate. If you have a SaaS startup with a higher-touch sales model where revenue growth is largely driven by sales headcount, the plan needs to be modified accordingly."
Articole, evenimente si resurse utile acum:
#inscrierilecontinua: Urmatorul meetup Tech Startup School in online, 1 iunie, ora 19.00, ia forma unui AMA cu Marius Ursache: Despre startups, disciplina, fuckups, faima, MIT etc.
Investitorii de tip angel sunt si ei de mai multe feluri, in functie de interesul lor personal, competente si personalitate, iar acest articol ii imparte in vreo 7 categorii, cu descrieri si indicatii privind cei pe care sa ii alegeti si cei de care sa va feriti.
Da, stiu, sunt niste solutii destul de tehnice, dar sunt totusi cateva idei concrete pe care antreprenorii din cele 4 industrii majore afectate de pandemie le pot evalua si imbunatati ca sa devina functionale si poate chiar sa le revolutioneze afacerile.
Cu atata timp petrecut in fata ecranelor este mai important ca niciodata sa ne informam (din surse stiintifice serioase) asupra efectelor pe care tehnologia digitala le are asupra starii noastre de bine si sanatatii noastre mentale.
Firmele cu cel mai mare succes in afaceri sunt asa numitele “learning organizations”, dar nu devii o astfel de firma doar punandu-ti aceasta eticheta, ci implementand si respectand ritualuri si reguli precum cele din acest articol.
Acces gratuit la 1,362,667 de carti in engleza, scanate in format pdf sau epub, un proiect Internet Archive.
Astept impresiile voastre,
Dragos