Obiceiuri noi la inceput de an, atlasul emotiilor, #decitit pentru antreprenori si multe altele adunateĀ š
Dragii mei,
A venit timpul pentru un nou newsletter plin de recomandari, cu articole si evenimente care sa va inspire, provoace, dea de gandit :)
Cum sa creezi noi obiceiuri in viata ta si sa te tii de ele:
Orice inceput si mai ales cel de an nou ne inspira sa facem schimbari in viata noastra, sa atingem noi obiective, sa aducem mai multa fericire in viata noastra.
Dar majoritatea rezolutiilor de an nou, incep cu entuziasm in ianuarie si pana la primavara se alege praful de ele, in timp ce tu iti spui ca la anul sigur o sa reusesti.
Totusi exista cateva mici trucuri cu care poti sa iti pacalesti inertia si rezistenta la schimbare ca sa obtii ceea ce iti doresti:
1. Porneste schimbarea cu micro-obiective, ceva atat de mic si de simplu incat sa nu poti avea nici o scuza rezonabila ca sa nu o faci. De exemplu, 1 flotare sau 1 minut de alergat.
2. Focuseaza-te pe o singura schimbare importanta. Nu incepe mai multe in acelasi timp, pacalit de entuziasmul inceputului de an. Adica nu te lasa de cafea pana nu ti-ai atins obiectivul cu sportul regulat.
3. Formuleaza-ti micro-obiectivele (milestones) specific: ce fac, cand, cum. Deci nu "fac mai mult sport", ci in "fiecare dimineata fac o flotare in prima saptamana si in fiecare saptamana mai adaug una".
4. Analizeaza-ti esecurile ca sa intelegi ce te impiedica sa faci ce iti doresti si inlatura sau ocoleste obstacolul respectiv. Daca observi ca dimineata nu reusesti sa te mobilizezi sa iti faci flotarile, cauta un alt moment al zilei, seara, in pauza, inainte de masa, etc. pana reusesti sa gasesti ce ti se potriveste.
5. Ca sa poti sa faci ceva nou, pana cand devine o noua rutina in viata ta, trebuie sa iti planifici din timp actiunea respectiva ca sa te asiguri ca nu va aparea nimic care sa te impiedice sa iti faci flotarea.
6. Cupleaza-ti noul ritual cu vechile ritualuri care merg de la sine. De exemplu, fa-ti flotarea inainte de a-ti deschide laptopul prima oara dimineata sau inainte de a bea prima cafea de la serviciu.
7. Pregateste-ti tot ce ai nevoie ca sa iti fie cat mai usor sa faci actiunea respectiva. Cu flotari, avantajul este ca nu iti trebuie nimic in afara de un pic de podea libera, dar daca ai obiective care necesita materiale, pune-le la vedere din timp.
8. Unul din cele mai importante trucuri, si rar folosite, este sa te recompensezi dupa fiecare mica reusita. Nu trebuie sa fie o prajitura cu ciocolata sau o vizita la mall, ci ceva mic si care sa te bucure pe loc.
Citeste si acest articol pentru mai multa inspiratie :)
Articole si evenimente pe care le recomand:
Ce sa mai zic, sunt onorat ca interviul cu mine a intrat intr-un top unde sunt numai oameni interesanti si ma bucur ca ii cunosc personal pe zece dintre ei. Ii multumesc Florin RoČoga pentru oportunitate!
Cele 20 de megatendinte tehnologice ale acestui deceniu in viziunea lui Peter Diamandis.
Carti recomandate de founderi pentru alti founderi si nu numai, caci viata de antreprenor are multe fatete.
O analiza foarte interesanta a celor mai importante si bune programe gratuite de project management.
O abordare foarte interesanta in dezvoltarea de software si anume integrarea procesului de UX cu cel de SCRUM, intr-un framework inovator si care pare ca rezolva multe din problemele actuale generate de lipsa de comunicare reala intre designeri si programatori.
Un atlas al tuturor emotiilor (cum am vazut si in filmul "Inside Out", avem 5 emotii primare, universale si multe altele secundare), cu toate actiunile (bune sau rele) pe care le inspira fiecare emotie si strategiile de a contracara actiunile nocive inspirate de emotii.
Astept impresiile voastre,
Dragos