Incepem anul cu cele mai citite 12 articole + ne vedem la Tech Startup School meetup pe 21! 🎊
Dragii mei,
A venit timpul pentru un nou newsletter plin de recomandari, cu articole si evenimente care sa va inspire, provoace, dea de gandit :)
Gandire critica pentru antreprenori + 10 carti de citit pentru orice antreprenor incepator
Am inceput sa mentorez un nou founder de Tech Startup cu pofta de invatat si mi-a cerut sa ii dau o lista cu primele 5 carti pe care ar trebui sa le citeasca inainte de a-si lansa afacerea.
Nu am reusit sa ma opresc la 5 si mi-au iesit 10, dar in felul asta lista mea acopera toate aspectele esentiale ale primei etape din viata unui startup, si anume, gasirea "product-market fit".
Pe langa parcurgerea acestei liste, daca vreti sa invatati cum sa lansati un Tech Startup fara sa fiti printre cei 90% dintre founderi care isi risipesc banii, timpul si energia creand un produs pe care ei il cred util dar care nu este validat de piata, veniti alaturi de noi in comunitatea Tech Startup School! Vom incepe 2020 alaturi de Radu Atanasiu si un workshop despre gandire critica in antreprenoriat si cum sa iti evaluezi deciziile de business. Inscrieri aici.
Workshop-ul are loc pe 21 ianuarie, ora 18.30, la TechHub Bucharest (ca de obicei) si Radu va propune urmatoarele: “Pe ce te bazezi?” Vom porni de la simpla întrebare a lui Ilie Moromete, întrebare care a devenit mai actuală ca oricând, și vom identifica într-un mod practic punctele slabe dintr-un plan de business. Călcâiul lui Ahile în majoritatea planurilor de business care eșuează sunt presupunerile geşite pe care managerii nici nu își dau seama că le fac. Ne vom antrena simțul detecției acestor presupuneri, mai ales în propriile planuri, într-o sesiune interactivă bazată pe studii de caz, dar și pe experiența participanților."
#CeleMaiCitite 12 articole din pagina mea in 2019:
[TL;DR] Atentie cand va faceti rezervari pe AirBnb ca puteti fi escrocati.
De cand mi-a explicat Radu Atanasiu cum se foloseste un "decision tree" m-am indragostit de el. Iata unul pe care mi l-am facut pentru a ma decide rational (si nu de FOMO sau rusine) daca sa accept invitatii la evenimente de socializare/networking:
1. Esti liber in momentul respectiv?
2. Ai nevoie de networking in promovarea sau vanzarea ta?
3. Intalnesti oameni din targetul tau de prospecti/clienti?
4. Ai energie de networking in clipa asta? (pe asta mi-o pun chiar inainte de a merge la eveniment)
La fiecare intrebare raspund cu da sau nu. Daca e nu, refuz sa particip, daca e da, merg la urmatoarea intrebare.
Stii ca un film este bun cand il vezi a doua oara si ii dai un punctaj si mai mare (10/10). Abia acum, fara asteptarile si nerabdarea de la prima vizionare, am putut sa apreciez cat de subversiv si "anti-establishment" este, dar si cata migala a fost pusa in fiecare scena, miscare, replica, melodie. De asta are si atatia critici. Fiindca tulbura rau, demonii ascunsi in noi...
Ma intreba cineva deunazi de ce nu investesc in VC-uri si prefer sa investesc direct in startup-uri si, atunci, mi-am dat seama de urmatoarele 3 motive:
- imi place sa caut, sa selectez si sa mentorez personal founderi interesanti pe care sa ii ajut sa isi porneasca un startup de succes si sa isi implineasca visurile (chiar daca nu includ un exit, ceea ce un VC nu prea isi permite sa faca);
- daca fac greseli sau falimenteaza startup-uri in care am investit, macar sunt banii mei si nu ai altor oameni (care pe buna dreptate nu o sa ramana cu o parere prea buna despre mine);
- statistic vorbind 51% din VC-uri pierd banii investitorilor si doar 4% genereaza profituri peste 10x (vezi articolul), iar eu cred ca voi avea un ROI mai bun decat 80% dintre VC-uri.Jordan B. Peterson - 12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru (8/10). Am evitat o vreme cartea asta din cauza unor prejudecati cum ar fi: ca autorul mi-e necunoscut, ca a devenit faimos prin Quara si videoclipuri de youtube, ca e doar o moda trecatoare in lumea milenialilor care se va stinge rapid, ca nimeni din cei care au citit-o si cu care am vorbit nu a putut sa imi formulezez clar ce le place sau nu. Pana la urma m-am decis sa o citesc in vacanta ca voiam sa iau cu mine o carte greu de citit care sa ma ajute sa adorm seara fara sa ma mai uit la filme pe laptop. Cand am inceput sa o citesc, mai intai am fost foarte entuziasmat, pe urma usor plictisit, si la final un pic dezamagit.
Inainte de a investi o multime de bani intr-un MBA, incearca mai intai cursurile astea, care au aceeasi valoare educationala, dar sunt free si online. Si vezi asa daca faci fata, daca iti place, daca este ce iti doreai, daca nu cumva ai invatat deja ceea ce aveai nevoie etc.
Cum s-ar zice, de la campioni la oameni de rand, toti avem nevoie de un coach si un psihoterapeut bun, daca vrem sa nu ne mai autosabotam si sa dam cu adevarat ce avem mai bun din noi.
Mie mi se pare una din cartile pe care toata lumea ar trebui sa le citeasca: oamenii obisnuiti, fiindca vor intelege de ce depresia este atat de prevalenta in zilele noastre, incat J. Hari ajunge sa o numeasca "un simptom inerent al civilizatiei moderne". Oamenii care sufera de orice fel de depresie (usoara sau majora, ascunsa sau explicita), fiindca vor intelege de ce adesea medicamentele antidepresive si analiza traumelor din trecut nu ajuta. Psihoterapeutii si psihiatrii care, desi stiu ca omul este o entitate bio-psiho-sociala, au nevoie sa le fie deschisi ochii pentru a iesi din schismele inguste in care sunt formati si care adesea trateaza aceasta tulburare doar din punct de vedere biologic si psihologic.
Daca tot nu ii putem opri pe copii sa se uite din cand in cand pe YouTube, macar sa o faca la niste canale educative :)
Codecool, scoala de programare lansata in toamna lui 2019 in Romania - o super initiativa.
Multi dintre noi avem impresia gresita ca ne pot rani doar evenimente groaznice si unice, gen moartea unui parinte, divortul, accidentele etc. Dar, uneori, ne pot schimba felul in care vedem viata si in care ne percepem pe noi, lucruri mici, aparent nesemnificative, repetate constant de zeci de ori pe zi, ani si ani la rand.
Am tot povestit mai multor clienti, cunoscuti, prieteni despre grupul de suport, exclusiv pentru barbati, din care fac parte de aproape 7 ani si despre beneficiile unui astfel de grup. Si uite asa ceea ce a pornit ca un grup de studiu aplicat al unei carti de dezvoltare personala a evoluat in timp intr-un grup de suport emotional, am devenit prieteni, unii au ajuns soti si tatici, am trecut prin multe crize impreuna.
"When the reading brain skims texts, we don’t have time to grasp complexity, to understand another’s feelings or to perceive beauty."
In aproape 370 de scoli din Marea Britanie, tinerii vor avea ore de mindfulness, ca parte a unui studiu de imbunatatire a sanatatii mintale, intr-un program initiat de guvernul britanic.
Universitatea Harvard are disponibile peste 60 de cursuri online gratuite.
Astept impresiile voastre,
Dragos