Antreprenoriat + The School of Life si cele mai bune 12 articole citite anul asta 😳
Dragii mei,
A venit timpul pentru un nou newsletter plin de recomandari, ca de final de an - urmeaza ganduri bune si cele mai citite din 2018 :) Sa avem un 2019 cu inspiratie!
Ganduri antreprenoriale?
E interesant cum abordarea lui Alain de Botton, un filosof cu apetit pentru psihologie, privind antreprenoriatul este similara cu procesul de Problem Discovery din metodologia Lean Startup (Ash Maurya style). Cititi mai jos ce zice Alain si sa va fie busola pentru 2019:
"Starting one’s own business is one of the most creative, meaningful and practically sensible things one could ever do with one’s life.
Business can be defined as the organised attempt by one of group of people to solve another’s problems. In which case, business will only ever be mature when every last human has reached a state of total satiety. Whenever we spot a problem – in our own lives or that of others – we are also spotting, at least in theory, a latent business waiting to be developed.
It follows that a big reason why businesses go bankrupt is that they have failed to identify – with sufficient acuity – real problems that real people actually have, at least on a scale necessary to support an enterprise. Economic failure is in essence a failure to know other people, a failure of psychology, far more than it is a problem of execution.
Few of these psychological dimensions to business are ever handled in business education as we currently understand it. Business schools give us financial and management skills; they rarely help us with the tough psychological dilemmas:
- What important problems do other people still have?
- Where have I noticed problems in my life of relevance to others?
- What problems do I really care about solving for others?"
Cele mai bune 12 articole / 2018 din pagina mea:
Un pic de echilibru in modul in care ne vedem pe noi insine. Avem in acelasi timp tendinte si impulsuri pozitive si negative. A le nega, ignora pe oricare dintre ele nu ne este de folos.
In ultimii ani, am ajuns sa trimit majoritatii celor care ma contacteaza cu gandul de a porni un startup sau a cauta finantare, un email cu resurse si sfaturi inainte de a ne intalni. Acest ”email” a luat si calea blogului, in cele din urma :)
Un articol bun, interesant si educativ pentru parinti. ”Mulți dintre adulții care ajung la cabinetul meu nu știu să-și înțeleagă nevoile și, mai rău, nici nu cred că nevoile lor sunt importante. Sau că trebuie făcut ceva cu ele. S-au obișnuit, pentru că așa au fost învățați, să-şi suprime emoțiile şi nevoile, asta ca modus operandi. Iar asta, suprimarea emoţiilor, este o moștenire a stilului de educaţie comunist: Te descurci, la mine nu plângi!”
De ce flexibilitatea, acel growth mindset si inteligenta emotionala vor fi #skills de neinlocuit in viitor - cititi pana la capat analiza. Harari zice bine.
Cum poti sa ajuti oamenii saraci in depresie, cei care nici macar banii de autobuz nu au pana la cabinetul psihoterapeutului? Un psihiatru din Zimbabwe a gasit o solutie, invata bunicile sa faca/ofere o forma de psihoterapie simpla dar eficace, axata pe depresie. In clipa de fata sunt 400 de bunici care ofera servicii gratuite in toata tara, servicii de care au beneficiat 30.000 de oameni doar in 2017.
Multumita unui client drag am redescoperit unul din cele mai necesare cursuri online (gratuit) de la Coursera, un curs care te invata cum sa inveti eficient si eficace. Sunt atat de entuziasmat de descoperirile facute si de confirmarea stiintifica a unor tehnici pe care le recomand si eu incat o sa il pun pe lista de cursuri obligatorii inainte de a lucra cu mine.
Change Your Actions, Not Yourself (psihoterapie comportamentala) + inspiratie
O unealta buna pentru cercetarea inainte de a emigra, deschide o firma sau investi, undeva prin lume.
Pe langa utilizarea evidenta in "dating" ma gandesc ca intrebarile astea pot fi folosite si in alte contexte: in teambuilding, recrutare, calificarea furnizorilor, cu prietenii, parintii, profesorii etc.
Toata consilierea vocationala corecta se reduce la gasirea "ikigai-ului". Adica sa iti gasesti ocupatia care iti place, la care te pricepi, de care umanitatea are nevoie si care este platita decent.
De genul asta de antreprenori avem nevoie intr-un numar mai mare, nu doar cei care vor sa faca bani cu orice pret, ci de cei care au o viziune, valori, ceva de spus prin afacerea lor.
De ce sa fii un "modern polymath" sau multipotential in societatea de azi?
Bonus: un articol pe care mi-as fi dorit sa il scriu eu pe anul 2018: 12 "rules" for life de Megan McArdle + un test destept despre Business IQ pe care va invit sa-l faceti si sa-mi ziceti ce credeti deapre el.
Astept impresiile voastre,
Dragos
P.S. Daca acest email s-a ratacit din greseala in inbox si nu gasiti nimic relevant, la final se afla si butonul de unsubscribe.
Daca vreti sa primiti in continuare acest email si sa ramaneti in comunitatea noastra, nu uitati sa reconfirmati asta (conform noii legislatii GDPR), apasand pe butonul de mai jos: