Mindfulness, un pitch bun, nanoboti si Startup Spotlight đ
Dragii mei,
A venit timpul pentru un nou newsletter plin de recomandari :) Articole relevante pe care merita sa le cititi va asteapta mai jos.
Daca acest email s-a ratacit din greseala in inbox si nu gasiti nimic relevant, la final se afla si butonul de unsubscribe.
Daca vreti sa primiti in continuare acest email si sa ramaneti in comunitatea noastra, nu uitati sa reconfirmati asta (conform noii legislatii GDPR), apasand pe butonul de mai jos:
Efectele meditatiei + mindfulness
Unul din cele mai serioase studii privind efectele meditatiei si un articol important pentru cei interesati de psihologie, meditatie, mindfulness - ce mi-a placut cel mai mult este ca ne arata cum se face in mod serios cautarea adevarului prin metode stiintifice.
Cercetatorii din articol au testat timp de cinci ani, ca sa vada ce efect au in mod real tehnicile de meditatie si pentru ca specialistii sa le poata recomanda cu argumente bazate pe evidenta, nu pe autoritate, credinta sau placebo.
Ca sa fie siguri ca efectele produse de meditatie sunt reale, le-au masurat printr-o multitudine de chestionare, teste comportamentale, markeri hormonali si scanari neuronale.
Alte studii au considerat meditatia ca o singura tehnica, dar cercetatorii germani au realizat ca exista trei tipuri diferite de tehnici in cadrul practicilor de meditatie si le-au studiat separat, constatand efectul diferit al fiecarei tehnici, ceea ce le va permite psihologilor sa recomande tehnica potrivita clientilor lor.
Cele trei tipuri de tehnici au fost focusate pe diferite aspecte:
1. Prezenta - tehnici tip mindfulness de focus al atentiei pe senzatii interne si externe, respiratie etc.
2. Afect - tehnici care dezvolta sentimentele pozitive prosociale, compasiune, empatie, recunostinta etc.
3. Perspectiva - tehnici care dezvolta abilitati meta-cognitive (sa devii constient de propriul flux al gandurilor) si adoptarea unui punct de vedere diferit.
Concluziile cercetarii au fost uneori surprinzatoare fata de ce se presupunea pana acum:
1. Atentia creste cu oricare din cele 3 tehnici.
2. Compasiunea nu creste daca practici doar tehnicile de prezenta si de perspectiva.
3. Capacitatea de a intelege punctul de vedere al altei persoane nu creste daca practici doar tehnicile de prezenta si de afect.
4. Neuroplasticitatea creste prin toate cele trei tehnici, dar in zone diferite ale creierului.
5. Capacitatea de a face fata stresului nu a crescut pentru cei care au aplicat doar tehnicile de prezenta, dar s-a dublat pentru cei care au folosit celelalte doua tehnici. Acesta a fost un rezultat neasteptat comparat cu alte studii, una din explicatii fiind ca in acest test, stresul a fost masurat nu subiectiv, prin chestionare, ci obiectiv, prin procentul de cortizol in saliva.
6. Conectarea sociala a crescut in urma folosirii tehncii afectului si perspectivei.
7. Constientizarea corporala a crescut in urma tehnicii de prezenta, dar nu asa de repede pe cat se credea, abia in 6 luni s-au vazut primele efecte pozitive.
8. 30 de minute de practica zilnica sunt suficiente pentru a ne imbunatati calitatea vietii si a sanatatii mentale, unele efecte vor aparea imediat si altele vor lua mai mult timp.
PS. Articolul are mult mai multe informatii utile, dar am vrut sa ma asigur ca daca nu aveti timp sa il cititi pe tot, macar veti citi si va va ajuta rezumatul meu :)
Articole si evenimente care m-au inspirat in ultima perioada:
Un articol instructiv despre ce se intampla acum in cercetarea nanobotilor si ce se va intampla in urmatorii 10 ani.
Cum folosim neurostiinta pentru a fi persuasivi - un exemplu: Prior Beliefs: Donât start with how theyâre wrong, start with common ground. (You may disagree with me on this but we both want to get better at persuasion, donât we?)
Probabil ca ati auzit deja de polymaths sau oamenii renascentisti - de ce avem tot mai multa nevoie de ei intr-un articol bine argumentat.
Maine incepe How to Web 2018, cel mai tare eveniment din Bucuresti pentru Tech Startups. Prezentari, trenduri, pitch-uri, masterclass-uri, competitie de startups si aproape toata lumea buna din afacerile digitale va fi acolo. Este a doua oara cand sunt invitat ca mentor in Startup Spotlight si abia astept sa ma intalnesc cu echipele respective!
Astept impresiile voastre,
Dragos