Creativitate, tendinte economice, cum evolueaza personalitatea si oportunitati pentru startups
Dragii mei,
A venit timpul pentru un nou newsletter plin de recomandari :) Articole relevante pe care merita sa le cititi va asteapta mai jos.
Daca acest email s-a ratacit din greseala in inbox si nu gasiti nimic relevant, la final se afla si butonul de unsubscribe.
Daca vreti sa primiti in continuare acest email si sa ramaneti in comunitatea noastra, nu uitati sa reconfirmati asta (conform noii legislatii GDPR), apasand pe butonul de mai jos:
Creativitatea si modul in care o abordam
Un articol bine documentat despre creativitate si impactul ei in viata copiilor si adultilor. Am spicuit cateva idei daca nu apucati sa cititi tot articolul, insa va recomand sa o faceti:
- A fi creativ necesita atat folosirea gandirii divergente (generarea a cat mai multe idei originale), cat si a gandirii convergente (combinarea acelor idei in cea mai buna solutie).
- Corelatia dintre succesul si creativitatea adultilor a fost de 3 ori mai mare in cazul coeficientului de creativitate (CQ) al respectivilor cand erau copii decat in cazul coeficientului de inteligenta (IQ).
- In USA, in ultimii 100 de ani s-a observat ca IQ-ul mediu al populatiei creste cu fiecare generatie. Ceea ce a fost adevarat si pentru CQ, dar doar pana in 1990, din momentul acela fiind in scadere.
- Una din cauze pare a fi numarul mare de ore (in medie 6 ore pe zi) petrecut de copii americani in fata televizorului si a jocurilor video.
- A doua cauza pare a fi sistemul de invatamant public care nu pune deloc accent pe dezvoltarea creativitatii.
- Credinta ca artele dezvolta creativitatea mai mult decat stiintele s-a dovedit falsa, in realitate dezvoltarea CQ depinde de felul in care sunt predate disciplinele, nu de tipul disciplinei.
- Argumentul profesorilor ca nu au timp sa predea tehnici de creativitate din cauza curiculei incarcate de informatii este neconcludent. Creativitatea nu inseamna ignorarea realitatii factuale. De fapt, gasirea informatiilor concrete si cercetarea profunda sunt etape esentiale in procesul creativ.
- Toate obiectivele curiculei pot fi atinse printr-o pedagogie axata pe descoperirea si rezolvarea problemelor, care ar face invatarea mai placuta si ar dezvolta in plus si creativitatea.
- Dominanta unei emisfere cerebrale in procesul de creativitate (sau in alte procese cognitive) s-a dovedit a fi un mit. In procesul creativ sunt folosite ambele emisfere, fiecare dintre ele avand o contributie diferita.
- "Creativitatea poate fi invatata" (sau redescoperita tinand cont de faptul ca toti copii sanatosi au un grad mare de creativitate) demonstreaza studiile lui James C. Kaufman.
- Mergeti la orice curs de creativitate la care aveti acces online sau offline, folositi zilnic tehnicile invatate si veti descoperi pe propria persoana ca oricine poate deveni (mai) creativ.
- Schimbarile nu apar dintr-un atelier de o zi sau doua, ci atunci cand abilitatile respective sunt folosite zi de zi.
- Conform studiilor lui Donald Treffinger, programele de succes in dezvoltarea creativitatii alterneaza gandirea divergenta si convergenta in etape succesive, diferite: "fact-finding, problem-finding, idea-finding, solution-finding".
- “Programele scolare care folosesc abordarea tip rezolvare-creativa-de-probleme (creative problem-solving) au avut cel mai mare impact in dezvoltarea creativitatii la copii” conform cercetarilor lui William si Mary Kim.
- Acest principiu poate fi folosit si de parinti in discutiile cu copii, provocandu-i de exemplu sa caute singuri 5 raspunsuri posibile la intrebarile pe care le pun (gandire divergenta) si discutandu-le apoi unul cate unul (gandire convergenta).
- Prescolarii pun in medie 100 de intrebari pe zi, spre disperarea parintilor care uneori isi doresc sa nu mai auda nici un "de ce?". Si din pacate, asta se si intampla, pana in gimnaziu, copii inceteaza sa mai puna intrebari, sa mai fie curiosi. Si nu este o coincidenta ca tot in acelasi timp motivatia si entuziasmul lor scade. Si-au pierdut interesul fiindca au fost descurajati sa mai intrebe, sa fie curiosi, sa se mire.
- Prescolarii care isi petrec mai mult timp interpretand diferite scenarii eroice (role-play, acting out characters) au un coeficient crescut de creativitate.
- Copii de gimnaziu (8-12 ani) care isi creeaza in minte lumi fantastice (paracosms), fantezii despre lumi alternative, au un coeficient mai mare de creativitate.
- Calitatea interactiunii cu profesorul este principala cauza a succesului sau esecului scolar.
- Este un mit ca persoanele creativ sunt intunecate, deprimate, anxioase, nevrotice. Aceste trasaturi de fapt reduc creativitatea. Persoanele creative sunt in general persoane active si pozitive. Nu sunt neaparat fericite, dar sunt implicate, motivate si deschise spre lume.
- Creativitatea este un proces normal si universal al functionarii creierului uman.
- si multe alte idei interesante. Le gasiti pe toate aici.
Articole si evenimente care m-au inspirat in ultima perioada:
Cele mai noi studii arata ca personalitatea se schimba in timp. De altfel, e foarte bine asa. Cititi tot aici.
"We check our phones every 12 minutes, often just after waking up. Always-on behaviour is harmful to long-term mental health, and we need to learn to the hit the pause button." De ce pauzele digitale sunt importante.
O buna oportunitate pentru startup-uri: WeAccelerate.
O analiza patrunzatoare facuta de Iancu Guda a modului in care va evolua economia romaneasca in urmatorii 2-3 ani, care merita citita fiindca are implicatii in mai multe sectoare, nu doar in cel al investitiilor imobiliare.
Diferenta dintre mitul arogantei si realitatea unui leadership onest si modest.
Astept impresiile voastre,
Dragos