Emotii, MCBT, povestile pe care ni le spunem + noi evenimenteĀ š
Dragii mei,
A venit timpul pentru un nou newsletter plin de recomandari :) Articole relevante pe care merita sa le cititi va asteapta mai jos.
Daca acest email s-a ratacit din greseala in inbox si nu gasiti nimic relevant, la final se afla si butonul de unsubscribe.
Daca vreti sa primiti in continuare acest email si sa ramaneti in comunitatea noastra, nu uitati sa reconfirmati asta (conform noii legislatii GDPR), apasand pe butonul de mai jos:
Despre Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT)
In toata lumea aproximativ 350 milioane de oameni sufera anual de aceasta boala. Este responsabila pentru 800.000 de sinucideri in fiecare an. Este o afectiune care ne ameninta viata si totusi ne este rusine sa vorbim despre ea. Ne mintim singuri, ne minimalizam simptomele, incercam sa o facem sa dispara prefacandu-ne ca nu o vedem. Este vorba despre depresie.
Unele simptome ne sunt familiare, precum lipsa de energie, oboseala permanenta, lipsa de chef pentru ceea ce ne bucura inainte, evitarea contactelor umane si a socializarii. Altele sunt mai putin cunoscute precum distorsiunile de gandire, ruminatia autocritica, agitatie, dureri fizice, insomnie, etc.
Si, desi cunoastem simptomatica, cauzele depresiei nu sunt foarte clare. S-au descoperit prin diferite studii o serie de factori vulnerabilizanti precum traumele emotionale din copilarie, factori genetici, schimbarile chimice din corp si creier, stilul nesantos de viata, climatul socio-economic toxic, dar toti acesti factori sunt aproape in viata oricui. Sunt deja parte din felul in care cei mai multi ne traim viata in ziua de azi.
Mai mult, ca sa complice lucrurile si mai tare, fiecare depresie este in mare parte specifica respectivului individ si deseori episoadele depresive nu seamana unul cu altul.
Specialistii in tratarea depresiei au o multime de tehnici la indemana, de la antidepresive la psihoterapie, dar nici una din metode nu este universala, de multe ori tratamentul in sine este o abordare de tip "incercam mai multe si vedem ce merge".
In ultima vreme una din terapii pare sa dea rezultate superioare tratamentului clasic, si anume, Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT). Metoda aceasta, asa cum ii spune si numele, se bazeaza pe practicarea tehnicilor de mindfulness impreuna cu tehnici clasice cognitiv-comportamentale.
Tehnicile de mindfulness sunt desprinse din tehnicile de meditatie budista dar fara sa aiba vreo conotatie religioasa. Sunt pur si simplu practicile care s-a constatat ca produc rezultate pozitive obiective asupra creierului practicantilor fara sa aiba nevoie de vreo credinta sau justificare religioasa.
Practicarea mindfulness-ului iti intareste capacitatea de a observa ce se intampla in exteriorul si interiorul tau fara sa te mai identifici cu gandurile, emotiile sau actiunile tale. Tu nu mai esti "un depresiv nenorocit care nu merita sa traiasca", ci incepi sa te vezi ca "un om frumos si iubit care sufera din cand in cand de episoade depresive".
Inveti sa observi cand iti apar gandurile autocritice sau impulsurile autoagresive si sa le lasi sa treaca, sa nu te mai domine, sa nu mai rumineze fara control in capul tau.
Inveti sa fii prezent si constient ca sa te bucuri zilnic de orice traire, de orice senzatie, sa descoperi zeci de mici crampeie de fericire, in actiuni simple, cum ar fi sa bei o gura de cafea, sa calci pe frunze uscate sau sa iti tii copilul de mana.
Inveti sa fii recunoscator, conectat, plin de compasiune si de acceptare fata de tine, ceilalti si lume, ca sa iti placa si sa iti doresti din nou sa traiesti in lumea asta, asa cum ea, cu bune si rele.
Dar mindfulness-ul nu este nici el o solutie universala, si daca esti intr-un episod depresiv, experienta ne arata ca este recomandabil sa il incepi cu cineva care are o formare psihoterapeut, care sa iti fie alaturi si sa iti adapteze exercitiile la specificul tau.
Daca va intereseaza subiectul nu va rezumati la ideile de mai sus, cititi tot articolul.
Articole si evenimente care m-au inspirat in ultima perioada:
Un curs pe care il recomand - Joc si Emotii creat de Otilia Mantelers: "Cursul de Joc Či EmoČii este primul meu curs cu care m-am apropiat de pÄrinČii din RomĆ¢nia. Este un curs cuprinzÄtor Ć®n care ofer toatÄ experienČa mea practicÄ cu copiii Či pÄrinČii. Či pentru cÄ nu cred cÄ putem sÄ avem o relaČie parentalÄ bunÄ decĆ¢t atunci cĆ¢nd Ć®nČelegem cÄ supÄrÄrile Či Ć®ngrijorÄrile legate de copii vin Ć®n cea mai mare parte din trecutul nostru, voi aborda cu voi Ć®n special sinele pÄrintelui."
Programul Bucharest Fall la Founder Institute se anunta plin pentru antreprenorii la inceput de drum: "If you could use an intensive step-by-step program, feedback from top local mentors, and a strong global network to help you recruit initial team members and build out your company, then be sure to apply or enroll in the Bucharest Founder Institute today."
Merita sa iti iei un card gratuit Revolut mai ales daca cumperi des online, daca pleci des din tara sau daca trimiti des bani cuiva fie in tara, fie in afara. Cititi mai multe aici.
"As you become more practiced with accessing the body, youāll find it easier to recognize your fear patterns at work. As you tune in to your fear by listening without attachment, youāll find it easier to see what your fear is rooted in, and then use practices such as reframing limiting stories."
Un program de mentorat pentru femei care arata foarte bine. Grabiti-va cat mai sunt locuri!
Astept impresiile voastre,
Dragos