Cum sa inveti eficient si eficace, obiceiuri utile, antreprenoriat + noi evenimenteĀ š
Dragii mei,
A venit timpul pentru un nou newsletter plin de recomandari :) Articole relevante pe care merita sa le cititi va asteapta mai jos.
Daca acest email s-a ratacit din greseala in inbox si nu gasiti nimic relevant, la final se afla si butonul de unsubscribe.
Daca vreti sa primiti in continuare acest email si sa ramaneti in comunitatea noastra, nu uitati sa reconfirmati asta (conform noii legislatii GDPR), apasand pe butonul de mai jos:
Cum sa inveti eficient si eficace (un curs recomandat)
Multumita unui client drag am redescoperit unul din cele mai necesare cursuri online (gratuit) de la Coursera, un curs care te invata cum sa inveti eficient si eficace.
Sunt atat de entuziasmat de descoperirile facute si de confirmarea stiintifica a unor tehnici pe care le recomand si eu, incat o sa il pun pe lista de cursuri obligatorii inainte de a lucra cu mine :)
Mi-am dat seama cu ocazia asta:
- ce inseamna ca adevarat invatarea profunda si de lunga durata (deep learning)
- ca si eu ma iluzionez cateodata ca am invatat ceva doar fiindca am citit/vizionat ceva si am inteles ce am citit/vizionat,
- ca citesc multe, dar invat putine,
- ca pentru a-ti insusi cunostinte pe termen lung sunt tehnici ineficiente (mult timp, putina cunoastere) si tehnici eficiente (putin timp, multa cunoastere aplicata, creativa, flexibila),
- ca unele idei au devenit rigide (fenomenul einstellung) si ma impiedica sa inteleg si asimilez idei noi,
- ca recititul este ineficient si rezumarea din memorie (recall) este eficienta,
- de ce multitasking-ul imi scade eficienta,
- de ce creierul are nevoie regulat de pauze de visat cu ochii deschisi, de reverie ca sa fie creativ,
- cum sa folosesti "mindmapping" pentru creativitate,
- de ce sublinierea cu markere este ineficienta ca tehnica de invatare,
- de ce e eficienta tehnica Pomodoro si cum o pot aplica la minute, zile, saptamani,
- ce inseamna cu adevarat antrenamentul sau exersarea intentionala (deliberate practice),
- de ce ai nevoie de somn intre reprizele de studiu,
- cand si de ce "overlearning"-ul este nociv,
- de ce erorile, greselile sunt parte din proces si cum sa te raportezi corect la ele,
- am descoperit multe alte tehnici eficiente precum, "immersing", "multimode input", "interleaving"...
... si tineti cont ca acestea sunt doar din prima jumatate a cursului ;)
Daca va tenteaza, inscrieti-va pe Coursera, incepe chiar azi seria noua.
Articole si evenimente care m-au inspirat in ultima perioada:
L.E. Cum data trecuta am trimis fara link, iata aici varianta corectata: Nici o tehnica ori exercitiu de dezvoltare personala nu functioneaza perfect, pentru toti, in toate situatiile. De asta e bine sa vorbesti cu cineva mai experimentat (coach, terapeut sau grup de suport emotional) care sa te ajute sa-ti individualizezi exercitiile si sa treci cu succes peste obstacole.
Inca va puteti inscrie la The Liberated Voice, care revine in acest noiembrie :) Aici si povestile oamenilor care au fost deja. Eu m-am bucurat de experienta in ultimii ani.
Acest obicei a devenit un reflex pentru mine si m-a ajutat sa retin cu adevarat informatiile importante din orice intalnire, sedinta, eveniment, discutie, articol, lectura etc. Rezum in cuvintele mele aproape tot ce fac, inclusiv fiecare zi din viata cand imi completez jurnalul.
Un nou hub cool pentru freelanceri si startup-uri care, pe langa serviciile uzuale, in plus contribuie la accelerarea startup-urilor din hub prin consultanta in Antreprenoriat, Marketing Online si Dezvoltare Software, oferindu-le astfel expertiza unei dezvoltarii Lean/Agile
Un eveniment pentru antreprenori unde o sa fiu speaker pe 18 septembrie, organizat de Founder Institute: Making the leap from Employee to Entrepreneur #savethedate
Si inca un #savethedate - pe 5 octombrie o sa fiu speaker la JCI Romania National Convention, care are loc intre 4 si 7 octombrie si este despre social impact, business, inovatie, antreprenoriat si multe altele.
Astept impresiile voastre,
Dragos