Joaca si parenting, viralitate, growth mindsetĀ š±
Dragii mei,
A venit timpul pentru un nou newsletter plin de recomandari, cu articole si evenimente care sa va inspire, provoace, dea de gandit :)
Alt fel de joaca alaturi de copilul tau ā alternativa la jocuri video
Vrei ca baiatul sau fetita ta sa nu se mai joace atat de des jocuri video?
Simpla lor interdictie nu este o solutie eficace pe termen lung. La un moment dat, insistentele lui iti vor eroda vointa si vei ceda. Fiindca nevoia copilului din spatele acestei strategii este universala si imperioasa. Este nevoia de joaca si hranirea acestei nevoi este necesara si sanatoasa la varsta lui.
Conflictul apare in jurul strategiei pe care copilul o alege pentru a-si satisface nevoia. Acesta este momentul critic in care poti alege sa te intrebi ce alta strategie, mai sanatoasa, ai putea gasi? Ca el sa isi satisfaca nevoia de joaca si tu nevoia de a-ti proteja copilul.
Eu l-am ajutat pe fiul meu de 8 ani sa descopere ca board/card games sunt mai captivante decat video games, fiindca ne jucam impreuna. Am respectat si validat nevoia lui de joaca, dar am schimbat strategia lui nesanatoasa cu una sanatoasa. Si toata lumea este fericita, in felul acesta.
Dar trebuie sa fii constient ca schimbarea asta necesita un efort din partea ta. Nu va functiona daca te vei juca cu el de nevoie, cu mintea in alta parte, fara sa te implici, fara sa te bucuri. Trebuie sa dai un pic in āmintea copiilorā, sa te conectezi cu copilul din tine care tanjea sa se joace cu mama si tata si sa iti aduci aminte cat de fericit erai de cate ori reuseai sa ii atragi in jocul tau. Pe langa atitudine, trebuie sa te implici serios daca vrei sa faci aceasta tranzitie. Am cautat recomandari de jocuri, am intrat pe grupuri de board gameri, am citit recenzii pe net, am cumparat jocuri, le-am testat cu fiul meu, le-am discutat si analizat, ne-am facut topurile noastre, le-am pus la indemana ca sa le vedem si sa ne faca pofta, dar, mai ales, mi-am facut timp ca sa ma joc cu el.
E mai simplu sa il lasi sa se joace pe telefon, decat sa te joci tu cu el. Si iti dai seama ca si proliferarea jocurilor video are la baza o nevoie universala, si anume nevoia parintilor de timp liber. Noi le-am dat telefonul si le-am cumparat jocurile, noi le-am dat aceasta strategie. Si asta este momentul in care te poti intreba ce strategii mai bune poti gasi pentru a implini nevoia ta de timp liber si nevoia lui de joaca?
In cazul nostru, o solutie au fost cartile,iar alta PnP RPG-urile. Dar si schimbarea asta necesita efort si implicare. I-am cumparat ce carti si-a dorit si in camera lui are tot atat de multe carti ca si jucarii. Ne-am propus sa ne vada cat mai putin pe laptop, sa oprim alertele la telefon, sa ne vada citind mai mult decat ne vede stand cu ochii pe telefon. Sa ii citim o carte aleasa de el seara, sa il incurajam sa ne citeasca sau sa ne povesteasca si el din cartile care ii plac ca sa ne bucuram impreuna de lectura. La fel si cu RPG-urile, de doua luni tot cercetez Dungeons&Dragons, am gasit un prieten Dungeon Master care sa ne faca o campanie pe zoom, i-am luat carti si jocuri care sa il invete pe el cum sa faca o poveste. Asa a inceput sa ii placa sa inventeze povesti cu aventuri pe care sa le joace fie cu noi, fie singur cu figurinele din camera lui, cand noi avem nevoie de un timp in care sa nu fim cu el.
Deci de cate ori apare un conflict cu copilul, cand voi insistati pe o strategie si el pe alta, faceti un pas inapoi si reflectati la nevoile pe care fiecare dintre voi vrea sa le implineasca si provocati-va sa gasiti in mod creativ alte strategii, care sa implineasca ambele nevoi.
Va garantez ca se poate, ca exista intotdeauna solutii mai bune, dar acestea nu vor aparea fara un efort sustinut din partea voastra. Trebuie sa va schimbati voi, ca sa schimbati ceva la copiii vostri.
PS. Modelul acesta de rezolvare a conflictelor l-am descoperit in NVC si mi-a schimbat efectiv viata, fiindca se aplica in orice domeniu, in orice relatie. Si tot acolo am mai descoperit cateva modele la fel de utile, despre care sper sa apuc sa scriu cu alta ocazie.
Articole, evenimente si resurse utile acum:
O lectie clara si simpla despre cum sa faci postari virale, de la un solopreneur cu peste 33 de milioane de impressions on LinkedIn. Mi se pare ca merg pe orice platforma de Social Media folositi. Dar evident principiile trebuie adaptate la specificul platformei:
- Step One: The "Meat" of the content
- Step Two: The "Trailer"
- Step Three: The Summary and The MantraO prezentare lunga, dar foarte bine documentata despre trendurile majore care vor schimba ireversibil economia mondiala in urmatorii ani.
āDe cĆ¢nd a Ć®nceput pandemia, iar mulČi pÄrinČi au jonglat cu slujbele, munca domesticÄ Či a-Či educa Či distra copiii, am vÄzut adulČi tot mai copleČiČi. Mama unei prietene de-ale lui Alice mi-a spus cÄ nu mai are idei Či chef de jocuri. Se Ć®ntreba dacÄ nu ar trebui sÄ repete litere Či cifre cu fetiČa de cinci ani, sÄ nu rÄmĆ¢nÄ Ć®n urmÄ. AlČi prieteni mi-au spus cÄ ČipÄ tot mai mult la copil Či se simt prost din cauza asta. MulČi se certau Ć®n cuplu pentru cÄ nu fÄceau faČÄ slujbelor Či Ć®mpÄrČirii sarcinilor de acasÄ. Mai toČi Ć®mi spuneau cÄ, de la sÄptÄmĆ¢nÄ la sÄptÄmĆ¢nÄ, creČte numÄrul de ore pe care copiii lor Ć®l petrec Ć®n faČa ecranelor."
āNews of the Worldā (8/10) este un film frumos si tulburator (ca multe dintre filmele lui Tom Hanks) despre o fetita care isi pierde mai intai familia originara, ucisa de indieni, este adoptata de un trib indian si apoi isi pierde si familia de adoptie, ucisa de data asta de soldatii americani. Captain Kidd, un batran soldat, care fuge de trecut si isi duce traiul citind ziarele, din oras in oras, pentru cativa banuti, o gaseste si porneste cu ea intr-o calatorie spre casa. Drumul este initiatic pentru amandoi, iar acasa se dovedeste ca nu este un loc. Un film despre pierdere, trauma si vindecare.
Un produs interesant pentru cei cu growth mindset, la un pret acceptabil (7$/luna sau 59$/an). In loc sa citesti cartea in 10-20 de ore, urmaresti un video sau audio, citesti un rezumat, si, preferabil, aplici imediat ce ai invatat in exercitiile din workbooks. Eu nu l-am folosit, dar sunt curios sa aflu feedback-ul cuiva care a facut-o.
Sa fii parinte este, pentru cei mai multi dintre noi, cea mai grea incercare a vietii noastre. Sa te dedici cresterii unuia sau mai multor copii pentru 20 de ani, sa le asiguri tot ce au nevoie ca sa ajunga niste oameni sanatosi la minte, trup si suflet, sa faci fata tuturor provocarilor si necazurilor care apar aproape zilnic, sa te schimbi intr-un om mai bun ca sa poti sa fii un parinte mai bun, ei bine, toate astea sunt un demers mult mai dificil decat o cariera, o firma, o casnicie. Si ar fi de preferat sa intri in acest proiect de viata, cat mai bine pregatit si cat mai constient de ce inseamna responsabilitatea cresterii unui copil. Rufus si Alisa, care tin TED Talk-ul asta, gandesc la fel si considera ca a venit timpul sa vorbim onest despre ce inseamna viata reala a unui parinte, sa nu ne mai mintim, prefacem, ascundem. Sa vorbim despre tabuurile parentajului.
Cred ca asta e cea mai exhaustiva comparatie a tuturor aplicatiilor de mesagerie actuale, multe de care nici nu am auzit. As zice ca scandalul confidentialitatii datelor din WhatsApp este o buna oportunitate pentru aceste aplicatii (si pentru noi).
Un instrument interactiv Či empatic te ajutÄ sÄ Ć®nČelegi diferenČa dintre intenČia Či impactul acČiunii tale Či Ć®Či aratÄ cum poČi remedia greČeala.
Astept impresiile voastre,
Dragos