Mastermind, viitorul recrutarii, ROTSA & comunicare nonviolenta ✨
Dragii mei,
A venit timpul pentru un nou newsletter plin de recomandari, cu articole si evenimente care sa va inspire, provoace, dea de gandit :)
De ce ai nevoie de un Grup de Mastermind
Printre lucrurile pe care le recomand founderilor de startups cu care lucrez este si organizarea unui grup de mastermind, care este un fel de “peer advisory board” nisat si gratuit.
Beneficiile grupului sunt atat in ideile, resursele si solutiile pe care le primesti (si dai), cat si in sentimentul de validare, apartenenta si comunitate care se formeaza intre membri, de-a lungul timpului.
Sunt multe articole pe internet despre cum sa organizezi un astfel de grup, dar o sa va zic in doua vorbe cum le-am facut eu.
Mai intai formezi un grup mic (preferabil 8-10 persoane) si omogen (preferabil de acelasi nivel profesional, chiar daca in profesii diferite, sa zicem sa fie toti freelanceri sau manageri), care sunt dispusi sa se intalneasca pentru 1-2 ore lunar (sau mai des).
Fiecare participant poate sa contribuie fie cu o resursa descoperita de la ultima intalnire, fie sa ceara sfatul grupului intr-o problema pe care o are. Daca are o problema, o formuleaza cat mai clar si simplu posibil, iar cei din grup raspund cu o experienta personala in aceasta directie. Este foarte important ca raspunsurile si intrebarile sa fie cat mai scurte si clare, sa nu pierdem timpul tuturor cu divagatii si paranteze inutile. Raspunsurile nu au voie sa fie pareri generice, ipotetice sau critice, ci doar experiente personale.
Cel care a pus intrebarea isi noteaza ce ii atrage atentia, nu intra in dispute sau complimente, si la final multumeste tuturor, notandu-si doar ce ii place (daca ii place). Unele grupuri dau voie celui cu problema sa spuna la final care idei i-au placut mai mult, dar eu nu recomand asta fiindca trezeste orgolii ascunse in cei care raspund.
Grupul e preferabil sa aiba aceiasi membri o perioada mai lunga de timp, dar asta se regleaza oricum pe parcurs si, de obicei, raman in grup doar cei care se respecta reciproc.
Cel mai longeviv grup in care am fost si inca sunt are vreo 7 ani.
+ o resursa buna despre cum sa incepi un astfel de grup.
Articole, evenimente si resurse utile acum:
De curand s-a infiintat o noua asociatie, Romanian Tech Startup Association (@RoTechStartup), care isi propune sa dezvolte ecosistemul de startup-uri de tehnologie, conectand national si international pe toti cei care contribuie la acest ecosistem.
Un prim pas pe care si l-au propus este initierea unui dialog direct cu startup-urile de tehnologie din Romania, asa ca au lansat un studiu care sa ne ajute pe toti sa intelegem mai bine cum a fost anul 2020 pentru startup-uri si cum a impactat pandemia activitatea acestora.
Atat startup-urile care vor raspunde la chestionar, cat si comunitatile care ii vor ajuta la diseminarea mesajului vor fi recunoscute drept contribuitori. In semn de recunoastere pentru sustinere si implicare, logo-ul lor va aparea pe o pagina dedicata in raportul final de studiu ce va fi open source.
Chestionarul poate fi completat aici: http://bit.ly/ImpactCovidTechStartupsSfaturi excelente pentru prima runda de investitii a unui #techstartup, ca de la founder la founder.
Mie modelul mental al NVC-ului mi-a schimbat profund viata, personal si profesional. De asta am facut cadou cartea lui Marshall Rosenberg unor zeci de prieteni, de asta folosesc si recomand aceasta tehnica tuturor clientilor. Dar dupa primul val de entuziasm, am realizat ca nu este doar o simpla tehnica de negociere sau de comunicare, asa acum pare. Nu este ceva ce inveti citind repede si aplicand imediat. Este mai mult de atat. Este o strategie de a intelege si a te conecta autentic cu oamenii, care devine in timp un mod de viata. In fine, poate ca participand la acest festival, care aduce o multime de oameni interesanti la un loc, o sa intelegeti mai bine de ce sunt atat de impresionat de NVC.
Cel mai amuzant numar de juggling pe care l-ati vazut vreodata.
O stiu pe Cristina Dinu-Popa de multi ani, asa ca pot sa recomand cursul ei cu certitudinea ca veti descoperi multe lucruri utile si un psihoterapeut foarte priceput si empatic.
Unul din cele mai tari VC-uri din lume, Andreessen Horowitz considera ca viitorul platformelor de recruitment este nisat vertical si diversificat orizontal. Cam aceasi senzatie o am si eu.
Sifted este un fel de TechCrunch al Europei, asa ca daca vreti sa va faceti un pic de PR la ei pe site, cititi sfaturile redactorilor sai despre ce inseamna o stire buna.
Patrick Ness - “Chemarea monstrului” (10/10) este un roman fantasy cu adevarat zguduitor despre pierdere, speranță și puterea de a-ți lua adio de la cineva. Este o capodopera care ne arata ce inseamna literatura de cea mai inalta calitate, aceea care te schimba efectiv, nu doar te distreaza. Cand te apuci de el, asigura-te ca ai 2 ore libere, fiindca nu ii vei mai putea da drumul din mana pana nu ajungi la final. Si ar fi util sa poti sa stai linistit dupa aceea, fiindca o sa ai nevoie de un timp in care sa asculti toate ecourile pe care le va trezi in tine.
Astept impresiile voastre,
Dragos